s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статьи из журнала Знакомьтесь - профессия! Еколог – професія завтрашнього дня


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Еколог – професія завтрашнього дня

журнал "Сучасна освіта" №3 (березень, 2017)

Еколог (інженер-еколог) - фахівець, який займається аналізом ситуації і розробкою заходів для зменшення існуючої і можливої шкоди природі. Еколог виявляє причини катаклізмів природи і розробляє можливості зниження впливу людського фактора на навколишнє середовище. У майбутньому все більше місце займатимуть проблеми збереження навколишнього середовища. У зв'язку із зростанням викиду шкідливих елементів в атмосферу проблеми екології ставляться на одне з перших місць. Попит на професійних екологів буде підвищуватися, але і будуть збільшуватися вимоги до них. Професія еколога стане однією з найбільш затребуваних і важливих як у світі так і в нашій країні.

Екологи намагаються зрозуміти і пояснити, наприклад, чому висихають озера або гинуть його мешканці. Вони вивчають стан землі, води, повітря, а також ступінь впливу промислових виробництв на людей, рослини, тварин. Екологи виявляють ступінь забрудненості, аналізують причини і складають прогноз ситуації в майбутньому. Фахівці-екологи вивчають наслідки тих чи інших подій, що впливають на навколишнє середовище, стежать за правильною утилізацією різних відходів, ведуть контроль шкідливих виробництв.

Інженери-екологи стикаються з розробкою та узгодженням в державних органах природоохорони документів, які обгрунтовують екологічну безпеку різних проектів і промислових виробництв. Фахівці в лабораторіях проводять дослідження вмісту в повітрі міст специфічних і основних забруднюючих речовин.

В даний момент кваліфіковані екологи необхідні для проведення експертиз на початку будівництва будь-яких житлових будівель, заводів, об'єктів, транспортних доріг. Без позитивного висновку жодне з будівництв не почне роботу. Більш того, кожне підприємство повинно вести свою діяльність під пильним контролем інженерів-екологів.

Вивчення основ екологічного менеджменту особливо важливо в зв'язку з вступом до Світової організації торгівлі (СОТ). Світова організація торгівлі (СОТ) планує прийняти і впровадити в країнах, що ввійшли в СОТ, міжнародні стандарти ISO, що забезпечують єдину світову систему вимог до управління якістю послуг і товарів. Один з найважливіших світових стандартів – ISO 14000. Предметом цього стандарту є система екологічного менеджменту (СЕМ), застосування якої дає можливість ефективно поєднувати економічне зростання доходу компанії зі збереженням сприятливого навколишнього середовища. Знання стандартів серії ISO та їх впровадження в організації -обов'язкові вимоги до майбутніх екологів.

Навчання

В даний час велика кількість вузів випускає фахівців екологічного профілю. Під час навчання студент вибирає найбільш цікаву базову дисципліну (наприклад, фізику, хімію, біологію, грунтознавство). Більшість екологів володіють технічною або природничою освітою.

Від майбутніх екологів роботодавці вимагають знання законодавчої бази, екологічного менеджменту, екологічного аудиту та екологічної сертифікації.
Для повного оволодіння професією еколога потрібна вища освіта. Навчання на спеціалізованих курсах мало. Так само для отримання прибуткової роботи бажано мати можливість навчання в рамках міжнародних програм.

На Заході екологи взагалі "головні люди": вони необхідні на всіх підприємствах, в фірмах по утилізації відходів, в науково-дослідних інститутах, в сільському господарстві та на всіх етапах переробки та зберігання сільгосппродуктів. Банки, школи, громадські та міжнародні організації, національні парки – словом, ніде не обходиться без еколога: в необхідності відстеження всіх форм антропогенної діяльності та мінімізації її руйнівних наслідків за кордоном переконалися вже давно.

Професія еколога входить в ТОП-10 найбільш затребуваних (і до того ж добре оплачуваних) професій в США: середня зарплата: $ 84 300.

Де вчитися на еколога за кордоном

Хоча не можна скидати з рахунків досягнення європейських вузів, але університети Британії, США, Австралії та Нової Зеландії в цій області не мають собі рівних. А вибрати найкращі програми вам допоможуть рейтинги і думки фахівців.

Британія

Згідно з рейтингом Good University Guide, першим в Британії з викладання екологічних дисциплін є Единбурзький університет. До недавнього часу фахівців з досліджень навколишнього середовища готували два підрозділи університету – відділення метеорології і Інститут екології і природокористування, що входили до складу факультету наук про землю. 1 серпня 2003 року вони були злиті в один – Інститут наук про атмосферу і навколишнє середовище. В університеті вважають, що якість навчання в результаті цієї реорганізації стане ще вище: адже екологія – така наука, в якій ніщо не існує окремо, так само як і в природі, тому спеціалізація тих, хто нею займається, повинна бути якомога ширше.

В Інституті наук про атмосферу і навколишнє середовище можна отримати ступінь бакалавра за спеціальностями: "Екологічна наука", "Лісотехнік", "Фізика та метеорологія". Майбутнім магістрам пропонується вести дослідження в таких сферах, як "Природокористування", "Лісотехнік і екологія лісу", "Дистанційний збір даних і обробка зображень". А ті, хто бажає домогтися ступеня доктора, можуть вивчати будь-які явища природи, від клітини до стратосфери, як самі по собі, так і у взаємозв'язку.

Найширший спектр бакалаврських програм чекає студента в Редінгському університеті (друге місце в рейтингу). Тут і біологія навколишнього середовища, і екологія землі, і геохімія, і екологія сільського господарства... Чималий інтерес представляє досить рідкісна спеціальність "Екологічна геологія": студенти вивчають еволюцію навколишнього середовища на протязі геологічних епох і методи передбачення майбутніх змін, зокрема, землетрусів і вивержень вулканів. А навчаючись за програмою "Екологічна геологія плюс професійний досвід", студенти поєднують лабораторні заняття з польовими, беручи участь в захоплюючих геологічних експедиціях.

Навчання побудовано за модульним принципом, настільки гнучким, що дозволяє студентам після першого курсу міняти спеціалізацію, переходячи з однієї програми на іншу. Редінгський університет знаменитий також дослідницькою роботою, особливо в галузі дистанційного збору даних.

США

У п'ятірці "топових" американських програм по екології немає жодного зі звичних університетів-лідерів. Зате перше і друге місця ділять два каліфорнійських університети – Davis і Berkeley. Це не дивно: де ще проводити екологічні дослідження, як не в унікальних природних умовах Каліфорнії!

Науки про навколишнє середовище викладаються в США з вражаючим уяву розмахом. Так, в Каліфорнійському університеті Берклі в якості спеціалізації пропонується на вибір 136 (!) Курсів, так чи інакше пов'язаних з дослідженнями навколишнього середовища, і 50 курсів з "чистої" екології – ліси, моря, біосфери, мікроорганізми і т.п. Все це викладається як на спеціалізованих факультетах – екологічних наук, економіки і політики в галузі навколишнього середовища, екології та охорони здоров'я, екології та природокористування, екологічного дизайну, – так і на інших, здавалося б ніяк не пов'язаних з даними науками: архітектурному, історії мистецтв, міжнародних досліджень та інших. Тут-то і розумієш, наскільки глибоко екологія "в'їлася" в усі аспекти життя США!

Австралія і Нова Зеландія

Бажаючому отримати блискучу освіту в галузі екології не заважає звернути увагу також на університети Австралії і Нової Зеландії. Наприклад, на Curtin University of Technology, де, згідно з рейтингом газети Asiaweek, найкраще в Австралії викладаються природні і технічні науки. А точніше, на факультет біології та наук про навколишнє середовище цього університету, де студенти отримують глибокі знання з біології та екології рослин, тварин і клітин і вчаться практично вирішувати проблеми, пов'язані з навколишнім середовищем. Особлива увага приділяється екології наземних і водних організмів, біологічним аспектам реставрації та консервації земель (ці проблеми є актуальними не тільки для Австралії). Серед тем для досліджень, пропонованих майбутнім магістрам і докторам – реставрація земель, природокористування, наземні і водні екосистеми, взаємодія рослин і тварин, рослинництво, ентомологія, орнітологія.

В Австралії немає офіційних рейтингів вузів, як в Британії та Америці (Asiaweek розглядає університети всього Азіатсько-Тихоокеанського регіону). Зате є екзотична природа, досліджувати яку в тутешні університети приїжджають найкращі науковці та викладачі світу. Є й унікальні програми, які не потрапляють ні в які рейтинги по тій простій причині, що вони єдині в своєму роді. Так, при Університеті Тасманії є відділення досліджень Північного Льодовитого і Індійського океанів. А при Університеті Джеймса Кука – Школа досліджень тропічної екології та географії. У Мельбурнському університеті можна вивчати палеоекологію (екологію древніх поселень) і археологію аборигенів, а в Університеті Південного Хреста – екологію австралійського лісу ... І все це – науки про навколишнє середовище, яких ніде, крім Австралії та деяких університетів Нової Зеландії, не перевершиш ...

Неважко помітити, що багато які з предметів і спеціалізацій західних вузів в українських зовсім не входять в програму навчання екологів. А про деякі у нас і зовсім не чули. Але в інших країнах під екологією розуміється щось набагато більше, ніж охорона навколишнього середовища. Адже назва цієї науки походить від грецького слова oikos – "будинок", "житло", "батьківщина", і займаючись нею, по-справжньому розумієш: наш дім – планета Земля.

Джерело: http://eco.com.ua, http://academy.kiev.ua

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!