s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статьи из журнала Высшее образование Готуємося до вступу: курси, книжка або репетитор


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Готуємося до вступу: курси, книжка або репетитор

Підготовку до вступу до внз необхідно розпочинати якомога раніше, але - ніколи не пізно. Якщо вступ запланований на 2018-й чи навіть на 2019 рік, наразі найбільший головний біль батьків - що робити? Курси, репеПідготовка до ЗНОтитори, шкільні вчителі? Ми розглянули всі варіанти і зважили плюси і мінуси кожного.
Курси або підготовчі відділення

Курси підготовки до ЗНО можуть тривати від кількох місяців до року, і краще вибирати більш тривалі заняття. Якщо ваша дитина перейшла в 10-й клас, записуйтеся відразу на дворічні курси. Займатися можна за всіма або з одного-двох предметів. Зверніть увагу, скільки людей в групі, їх може бути від 3 до 10 в середньому. Від цього, до речі, залежить і ціна.
Відмінний варіант - записатися на підготовче відділення при внз. Там роблять акцент саме на ті предмети, які ваш абітурієнт складатиме, а заняття проводять, як правило, викладачі. До того ж ПО при вузах зараз мають ще один важливий плюс: дають додаткові бали при успішному закінченні. У правилах на 2017 рік сказано, що молоді люди, які на рік вступу закінчили підготовчі відділення природничо-математичного та інженерно-технічного напряму в вузах і подали документи до цього ж ВНЗ для вступу на відповідні спеціальності, можуть отримати до 20 балів плюс.

А ось інтенсивний курс навчання, тобто курси на місяць-два, - заняття досить ризиковане, вони не дадуть ґрунтовних знань. Хоча допоможуть систематизувати те, що дитина вже знає, поспілкуватися з майбутніми "конкурентами", обговорити незрозумілі питання з викладачем. Але більше вони допоможуть просто для психологічної підготовки абітурієнта.

 Плюси і мінуси
+ Багатьом школярам більше підходять не індивідуальні, а групові заняття. Але в порівнянні зі школою в групах на курсах все ж менше людей.
+ Поглиблене вивчення одного конкретного предмета - завжди плюс.
+ На заняттях при внз дитина познайомиться з викладачами і відчує атмосферу майбутньої альма-матер, це допоможе, як мінімум, психологічно.
- Заняття в групі все ж не так ефективні, як підготовка з викладачем, якщо дитина, наприклад, трохи відстає, соромиться або вимагає індивідуального підходу.
- Поки вивчаєте одні предмети, можна закинути інші, а середній бал атестату ніхто не відміняв!
- Це велике навантаження - вчитися в школі та ще й окремо кілька разів на тиждень ходити на курси і готувати "домашку" і там, і там.

 Ціна питання
Підготовка по одному предмету на курсах обійдеться від 200 грн. в місяць. Деякі курси пропонують заняття в малих групах. Коштує це дорожче, але і уваги дитині буде більше.
До речі, іноді курси оголошують цікаві акції на кшталт "приведи друга та отримай знижку", а ще - знижують ціну, якщо ви вибираєте кілька предметів. Ще важливий момент - дізнайтеся, чи можна вашій дитині при необхідності отримати індивідуальні заняття з викладачем. Це дозволить заощадити, якщо ваша дитина буде успішно займатися разом з усіма, і допоможе, якщо вона відчує, що відстає.

Готуємося з репетитором

Найвідповідальніший вибір для батьків, занадто багато залежить від особистості вчителя. Готових рецептів немає, але на пару моментів варто звернути увагу. По-перше, дійсно гарні викладачі рідко дають оголошення, краще розпитати друзів і знайомих: немає кращої рекомендації, ніж учень вашого репетитора зі студентським квитком в руках. По-друге, краще, щоб він був викладачем того вузу, куди збирається вступати ваша дитина.

Одним із головних критеріїв є - досвід. Але і особисті стосунки між репетитором і учнем дуже важливі. Навіть якщо вчитель суперкваліфікований, але не подобається дитині, сенсу буде мало. Якщо є можливість - попросіть пробне заняття, це допоможе зрозуміти, як складається спілкування. Зверніть увагу на те, як репетитор виправляє помилки учня, наскільки чітко, ясно і логічно він спілкується в звичайному житті, це багато скаже про те, як він викладає.
До речі, до індивідуальних цілком можна віднести заняття в групах по 2-3 учні.

 Плюси і мінуси
+ Індивідуальний підхід - це головний і найважливіший плюс.
+ Гнучкий графік занять. Якщо учень або вчитель захворів або поїхав, уроки можна перенести.
+ Заняття можна перервати і змінити викладача.
+ З репетитором можна займатися на вихідних, в свята і на канікулах.
- Дорого.
- Занадто багато залежить від конкретної людини, викладача. Якщо не складеться хороший особистий контакт, передбачити це заздалегідь практично неможливо.
- Якщо, навпаки, занадто підійшов ідеальний вчитель, теж є мінус - він може захворіти або виїхати, і ви в процесі навчання ризикуєте залишитися без фа-
хівця.

 Ціна питання
Вартість занять залежить від кваліфікації і досвіду викладача. Найдешевше обійдеться репетиторство від студента того ВНЗ, куди ви збираєтеся вступати: 30 - 80 гривень за годину занять (година не академічна, а астроно-
мічна - 60 хвилин). Викладачеві школи готуйте 50-150 гривень. Підготовка до ЗНО з репетиторами з вузів в середньому
обійдеться від 100 до 250 гривень.
Дорожче коштує підготовка до тестів з хімії, фізики, математики - від 200-250 грн. за годину. Дешевше - гуманітарні предмети, мови, історія.

Cамостійно

Майбутній абітурієнт ходить до школи, готує домашні завдання і паралельно сам робить акцент на тих предметах, які йому треба буде здавати на ЗНО.
Книжок і посібників з підготовки до тестів зараз вистачає скрізь. Але пам'ятайте, що ви, на жаль, не застраховані від помилок і недоліків в них. На допомогу самостійній підготовці прийде й Інтернет. Там багато онлайн-тестів, завдань і порад, які зайвими не будуть, але довіряти краще перевіреним сайтам. Наприклад, сайт Українського центру оцінювання якості освіти (testportal.gov.ua) або сайт zno.osvita.ua.

 Плюси і мінуси
+ Дешевше. В випадках, коли грошей зовсім обмаль, це може бути вирішальним фактором.
+ Розвиває самостійність у підлітка, а це дуже стане в нагоді навчаючись у вузі.
+ Вчить відповідальності: тільки сам будеш винен або, навпаки, сам досягнеш успіху, це важливо вже при перших кроках в професії.
- Все ж знань учня школи може не вистачити.
- Щоб розібратися зі складними правилами або формулами, може піти набагато більше часу, ніж знадобилося б з викладачем.
- Обговорити питання або нові знання ні з ким, як було б у групі.
- Немає ефекту конкуренції, а це важливо, щоб надихнути підлітка.

 Ціна питання
Вартість канцтоварів та Інтернету. Плюс підручники - в середньому від 15 до 40 гривень і вище.

Журнал «Сучасна освіта» №8-9 (серпень-вересень, 2017 рік)
Автор: Ольга Шестакова, за матеріалами: kp.ru

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!