s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статьи из журнала Летопись Харьковские авиаторы


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Все можуть королі

Журнал «Сучасна освіта» №9-10, 2014 рік

Як група високопоставлених позичальників
розгромила найбільший середньовічний банк


Лицарський орден тамплієрів відомий не тільки своїми ратними подвигами. Храмовники виявилися майстерними фінансистами і зуміли вибудувати найпотужнішу банківську імперію. Їм заборгувала вся Європа - від простих людей до могутніх правителів. Багатства тамплієрів збільшувалися стрімко, і здавалося, що незабаром орден стане найвпливовішою організацією на континенті. Лицарі не врахували одного. Королі жадібні і заздрісні, платити за рахунками вони не люблять. Так, винахідники чеків і майстри подвійної бухгалтерії - тамплієри - стали жертвою власної могутності.

Жебрацький старт

Починав один з найбагатших орденів Європи, м'яко кажучи, скромно. Французький лицар Гуго де Пейн 1119 році зібрав кількох родичів і сформував з них невеликий загін, мета якого захищати паломників, що прямували на Святу землю. Орден був такий бідний, що на всіх не вистачало коней - на одному коні часто їздили дві людини. Саме ця сцена зображена на печатках ордена, які збереглися до наших днів. Загалом, вони були настільки бідні, що спершу їх так і називали - жебраки лицарі.

Поступово орден набирав капітал, правда, не грошовий, а моральний. Він заробив собі добру славу, і в нагороду йому надали першу штаб-квартиру в мечеті Аль-Акса на Храмовій горі Єрусалима. З тих пір лицарі звалися храмовниками, або тамплієрами. Поступово їх ставало все більше і більше, популярність росла, і ось в орден рікою потекли пожертви - гроші і землі. Хтось намагався таким чином спокутувати власні гріхи, а хтось інвестував в розвиток благого діла.

Нарешті, тамплієри міцно встали на ноги і стали досить сильні, щоб на них звернули увагу в Римі. Через 20 років після заснування ордена Папа Інокентій II звільнив його від податків і видав лицарям середньовічну «шенгенську візу», дозволивши вільно перетинати кордони держав. Крім того, Папа особливим актом поставив орден до себе в пряме підпорядкування. Це був прорив у світ великої політики. Але тамплієри так би і залишилися одним з численних орденів, якби не зрозуміли, як правильно використовувати фінансові інструменти.

Лицарський банк

Храмовники усвідомили, наскільки важлива грамотна економічна програма для стабільного розвитку організації. Орден розробив і успішно впровадив кілька інноваційних для того часу рішень, а також уміло скористався вже наявними фінансовими схемами. Все це дозволило храмовникам вибудувати економічну систему, за допомогою якої можна було здійснювати тиск на королів, вести успішні війни, а потім відновлювати зруйноване.

Першим ділом орден купив у Папи право на проведення фінансових операцій. У наш час сказали б, що Центробанк видав ліцензію нової кредитної організації, але тоді регулятор сидів у Ватикані. З цього моменту орден тамплієрів можна вважати повноцінним банком. Необхідність у фінансових операціях виникла з міркувань безпеки. Шлях в Святу землю з Європи був довгий і небезпечний - усюди нишпорили розбійники і вбивці, які успішно грабували навіть озброєних лицарів. Возити з собою гроші та коштовності було дуже ризиковано. Щоб переломити ситуацію, тамплієри придумують чеки. Невеликий шматок пергаменту з відбитком пальця власника на сургучі заміняв важкі гаманці, набиті монетами. Лицар приходив до тамплієрів і віддавав їм свої гроші в обмін на чек. По всій Європі була розкинута широка мережа філій ордена - прецепторіїв, в будь-якому з яких лицар міг отримати свої гроші, пред'явивши документ. Загалом, класичний банківський вклад. Тамплієри навіть видавали виписку з рахунку - папір про поточний баланс клієнта-хрестоносця.

Храмовники займалися в тому числі і кредитуванням. Тут вони стали конкурентами італійських та єврейських лихварів. Лицарям видавалися позики на пільгових умовах під 10 відсотків річних. У той час як інші кредитори пропонували взяти гроші під 40 відсотків. Кредит тамплієрів видавався під заставу «землі і плодів її». Лицарі закладали свої замки разом з натуральним господарством і часто розплачувалися з орденом якраз курми, свинями та іншим продовольством. Це дозволяло ордену займатися благодійністю - отримані товари йшли на кухні для бідняків.

Порівняно з іншими лихварями у ордена була незаперечна перевага. Він перебував під захистом Папи Римського. Тому напади на його приміщення вважалися не просто злочином, а святотатством. Крім в'язниці того, хто провинився чекало відлучення від церкви і прокляття. Кримінальні елементи обходили стороною прецепторії тамплієрів. Захист Риму була надійнішим будь-яких замків і охорони. Середньовічні олігархи, знаючи про це, віддавали ордену свої багатства на збереження. Ось і ще одна схожість з сучасними банками, де можна орендувати комірки.

Поступово фінансова імперія тамплієрів розросталася - все більше грошей, нерухомості та лицарів. І ось в деяких регіонах Європи орден бере на себе функції держави. Лицарі за свій рахунок прокладають платні дороги, що охороняються, будують укріплення, храми, мости. До 1300 року земельні володіння храмовників збільшилися майже до 11 тисяч мануаріїв. Для довідки: один мануарій - це ділянка землі площею близько100 гектар, з доходів від якого можна утримувати одного лицаря. Бюджет ордена в ті роки оцінюється приблизно в 8 мільйонів ліврів. Казна Франції в ті роки складала 2 мільйони ліврів. Це був пік могутності тамплієрів.

В кінцевому рахунку на порозі лицарського банку вишикувалася черга з сильних світу цього. Королям дуже потрібні були гроші, щоб підтримувати свою владу і вести війни. Куди ж їм іти, як не до храмовників - наймайстерніших фінансистів того часу ?! Король Англії Генріх III наповнив казну, взявши кредит у ордена під заставу своїх діамантів. Борг вдалося погасити тільки наступному правителю Едуарду I. Король Франції Людовик IX позичив грошей у храмовників на власний викуп з полону після невдалого Сьомого хрестового походу. Більш того, тамплієрів використовують як найманих менеджерів для фінансового оздоровлення. Приміром, міністром фінансів при французькому королю Філіпу II був скарбник ордена. При тому ж Людовіку IX державна скарбниця зберігалася у тамплієрів.

Могутність ордена, що зросла, не могла залишитися непокараною. Королів обурювала вольниця храмовників, що не підпорядковувалися світським властям. Церковна влада, в свою чергу, також втрачала над ними контроль. У підсумку французький король Філіп IV Красивий (він же Червононосий), який був одним з найбільших боржників ордена, і Папа Климент V швидко знайшли спільну мову.

Рейдерське захоплення

Лицарів звинуватили у змові проти європейських королів і єресі. Зокрема, їм висувалося зречення від Христа і поклоніння Бафомету - дияволу. За згодою Папи Римського та за активної участі Філіпа IV тамплієрів заарештовували по всій Європі. Розгром ордена, що почався в 1307 році, тривав кілька років. За сфабрикованими справами лицарів кидали за грати або засилали в монастирі.

У 1312 тамплієри були розпущені, вся їх власність була передана лояльному Папі ордену госпітальєрів. Філіп IV також присвоїв собі значні багатства. Рейдерське захоплення пройшло успішно. Через два роки з храмовниками розправилися остаточно. Верхівка ордена відмовилася від свідчень, даних під тортурами, і наполягала на своїй невинності. Їх засудили до спалення на вогнищі, як повторно впавших в єресь.

Згідно з легендою, останній магістр тамплієрів Жак де Моле прокляв з вогню всіх, хто був причетний до знищення ордена: «Не мине й року, як я покличу вас на Страшний суд!» Залишається невідомим, чи дійсно він вимовив ці слова. Папа Климент V не прожив після цього і двох місяців. Восени 1314 помер Філіп IV. Три його сини, яких прозвали «проклятими королями», також загинули. У підсумку правляча династія залишилася без спадкоємців.

Так закінчилася історія тамплієрів. Але їх фінансова діяльність сильно вплинула на майбутній розвиток Європи. Зокрема, економічні напрацювання ордена стали фундаментом для становлення раннього капіталізму через кілька століть, а також допомогли розвитку банківської справи.

За матеріалом Марата Селезньова, lenta.ru

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!