s-osvita.com.ua ОБУЧЕНИЕ ЗА РУБЕЖОМ Образование в Чехии Вступ в чеський вуз - тільки початок шляху


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Вступ в чеський вуз - тільки початок шляху

foto cheh1Вступити до університету - не означає успішно його закінчити. Після першої сесії більшість іноземних студентів Чехії залишається в захваті від цієї країни і її рівня освіти. Але є ті, кому навчання дається важко, і вони залишають його відразу після перших іспитів.

Сьогодні  ми розберемо основні причини, за якими студенти кидають навчання, і дамо корисні поради тим, хто хоче успішно закінчити обраний чеський вуз.

Ось і здійснилася ваша мрія - ви поступили в чеський вуз. Родичі та друзі вас вітають, ви радієте і вважаєте, що мета досягнута. Здається, що найважче позаду, диплом чеського університету вже в кишені і можна розслабитися.

Коли пройде ейфорія від здійснення мрії і радості вступу до обраного чеського університету - а ми не сумніваємося в тому, що наші студенти зможуть прийти до своєї мети, - доведеться усвідомити, що вступ - це тільки перша сходинка на шляху до вищої освіти в Чехії.

Дана стаття пояснить, чому особливо важливо братися за навчання з перших же днів в чеському університеті і що потрібно знати про систему навчання в провідних чеських вузах. Отже, почнемо розбиратися в місії "Як не вилетіти з чеського університету в перший семестр", і які методи вам для цього знадобляться.

Чому студенти залишають чеські університети

Цим питанням не раз задавалися університети, Міністерство освіти і, звичайно, чеські ЗМІ. Згідно зі статистикою, головна причина полягає зовсім не в проблемах з навчанням, а в неправильно обраній спеціальності. Завищені очікування і зіткнення з реальністю сприяють тому, що інтерес до навчання падає.

Європейське дослідження Eurostudent, проведене в 2017 році, спробувало з'ясувати, чому студенти (чеські в тому числі) вибрали ту чи іншу спеціальність, яким бачать своє майбутнє і чому йдуть з університету. Згідно зі звітом, майже половина покинувших вуз студентів - роблять це через неправильний вибір програми навчання і 38% - через труднощі з нею. При цьому 80% студентів чеських університетів відзначають, що задоволені ставленням до себе педагогів і якістю викладання.

Ще однією причиною відрахувань, особливо для іноземних студентів, є недостатня мовна підготовка. Навчання в державних вузах Чехії безкоштовне. Для вступу до більшості університетів іноземному студентові досить мовного рівня B2. Але, маючи лише базові знання чеської мови, протриматися в державному вузі буде вельми проблематично. Вибираючи підготовчі курси, обов'язково враховуйте наявність профільної підготовки та курсу термінології. У процесі підготовки ви також будете приділяти багато часу підготовці до іспитів та нострифікації, тому рекомендуємо поставити собі за мету досягти рівня B2 за 1 семестр.
Профільна термінологія - це комплекс понять, термінів, визначень, які відносяться до вашого майбутнього напрямку навчання. Даний курс розширить ваш словниковий запас і допоможе зрозуміти "мову викладача" вже з перших днів навчання.

Більш того, на курсах ви повинні ознайомитися з базової академічної програмою профільних вузів, пройти матеріал з минулих вступних кампаній. Нерідко викладачі підготовчих центрів - це колишні або нинішні працівники університетів, які знають як побудована "система" в чеських вузах. Їх завдання - навчити вас бути "студентом" ще на етапі підготовки.

Про систему кредитів

В чеських університетах існує система кредитів. По суті, це бали, які можна отримати при здачі іспиту. Наприклад, англійська мова має 6 кредитів, спортивні заняття - 2 кредити, математика - 10 і так далі. В кінці року або семестру система підраховує набрані бали і, якщо це мінімально необхідна кількість, студент переходить на наступний етап в навчанні.

Система вищої освіти в Чехії буває двох типів: очна і комбінована. Перша передбачає навчання протягом 5 днів в тиждень. Друга форма навчання передбачає заняття 2 рази в тиждень. Важливо розуміти, що студентську візу можна отримати тільки при очній формі навчання.

Карлів університет (Univerzita Karlova)

Карлів університет має сукупність правил, яких повинні дотримуватися студенти. Одне з них - мінімальна кількість кредитів для переходу на наступний курс. За кожен зданий предмет студент отримує певну кількість кредитів. Наприклад, на філософському факультеті в кінці першого курсу необхідно набрати як мінімум 60 кредитів, щоб перейти на другий. В кінці другого їх повинно бути 90, при цьому деякі предмети можуть бути не здані, це не вплине на перехід на наступний курс. На здачу іспиту дається три спроби. Студент може бути виключений, якщо спроби вичерпані і його заяву на повторну здачу іспиту не буде схвалено.
Щоб отримати дозвіл йти на державні іспити і захист бакалаврської роботи, студент зобов'язаний здати всі іспити і набрати 180 кредитів. А ось на педагогічному факультеті ця цифра менша. Мінімум 40 кредитів для переходу на другий курс і 170 кредитів в кінці бакалаврської програми навчання.

Теоретично, звичайно, можливо не йти на першу сесію - кредити все одно підраховуються в кінці навчального року, тому взимку іспити - теоретично, підкреслюємо ще раз, - можна і не здавати. Але студенту - особливо іноземцеві - на першому році навчання буде важко, тому гуляти перші півроку і відкладати все на кінець - вкрай безтурботно по відношенню до своєї освіти і загрожує наслідками у вигляді виключення.

Вища школа економіки в Празі (ВШЕ)

І в даному університеті діють свої правила навчання. Перша відмінність - це кількість резервних, тобто додаткових кредитів: 36 для бакалаврів і 24 для магістрів. При повторній неуспішній здачі будь-якого іспиту з цього резерву буде відніматися "вартість" предмета. При вичерпанні всіх резервних кредитів доведеться розпрощатися з університетом.
В кінці кожного семестру студент зобов'язаний отримати 20 кредитів. Якщо їх набереться менше - наприклад, 15, - то інша частина буде взята з додаткових кредитів, що допоможе залишитися в вузі. У зв'язку з цим просимо вас ставитися уважніше до вашого резервному фонду кредитів.
За всю бакалаврську програму навчання студент, як і в інших університетах, повинен набрати 180 кредитів.

Південночешський університет в Чеських Будейовицях (JCU)

У цьому університеті кредити підраховуються вже після першої сесії. Один семестр стандартного періоду навчання за конкретною навчальною програмою відповідає в цілому 30 кредитів. За всю бакалаврську програму навчання (3 роки) студент, як і в інших університетах, повинен набрати 180 кредитів.

Як підготуватися до сесії?

Отже, ми з'ясували, чому студенти залишають університети і розібралися з мінімально необхідною кількістю кредитів для переходу на наступний семестр і курс. Саме час дізнатися, як не вилетіти з вузу після першого семестру.

Правильно розподіліть час

"Я мріяла вчитися на правовому факультеті Карлового університету та після кількох років наполегливої підготовки досягла мети. Однак, не зумівши набрати необхідну кількість кредитів для переходу на другий курс і не здавши обов'язковий іспит після декількох спроб, я була відрахована", - ділиться своєю історією студентка Ганна. - "Я спочатку розуміла, що навчання на такому факультеті для мене, іноземки, буде нелегким, тому, ще навчаючись на першому курсі, я знову подала заяву на навчання в університеті, щоб штурмувати Карлів університет ще раз. Я змогла знову вступити на правовий факультет, вже вчуся на другому курсі. Моєю головною помилкою було те, що я неправильно планувала час. Я поєднувала роботу, додатковий підробіток (займаюсь репетиторством), навчання і зустрічі з друзями. Тепер у мене все чітко сплановано і виділено певний час для кожного виду діяльності".
Як показує досвід Ані, краще заздалегідь подбати про тайм-менеджменті. Заведіть собі щоденник, куди будуть записуватися всі справи і плани.

Спілкуйтеся зі своїми одногрупниками

Якою б дивною не здавалася ця порада, але багато студентів соромляться спілкуватися з одногрупниками. Особливо це важливо для іноземних студентів. Спілкування з чеськими одногрупниками допоможе поліпшити знання мови, зрозуміти особливості чеського менталітету і точно стане в нагоді під час сесії. Студенти обмінюються досвідом складання іспиту у того чи іншого викладача і, зрозуміло, конспектами.

Придивіться до своїх колег. Можливо, хлопець, що сидить поруч з вами, вчить російську мову і був би радий вашій допомозі. А дівчина за сусідньою партою краще за всіх розбирається з хімією і зможе доступно пояснити вам матеріал. Пам'ятайте також, що у кожного з нас є улюблені книги, фільми і захоплення, і багато хто раді розділити їх з розуміючими людьми.

Своєчасно готуйтеся до іспиту

У чеських вузах запис на іспит відбувається в спеціальній системі, яка відкривається за пару тижнів до сесії. Викладач виписує кілька дат, ви вибираєте підходящу.

Для студента, який навчався весь семестр і розуміє матеріал, здача іспиту не буде величезним стресом, хоча, звичайно, хвилювання присутнє завжди. Ваше завдання - читати не тільки конспекти, записані на лекціях, а й необхідну літературу, яку зазвичай викладачі вказують в системі. На іспиті - це в першу чергу стосується студентів гуманітарного напрямку - доведеться не тільки відповідати на питання з пройденого матеріалу, а й за списком прочитаної літератури, який повинен бути великим.

Щоб величезний потік інформації не став проблемою, готуйтеся до іспитів під час семестру. Кожна лекція дасть всю необхідну інформацію для іспитів. Записуйте важливі пункти по прочитаній літературі, тоді за кілька днів до іспиту потрібно буде тільки освіжити вже засвоєний матеріал.

foto cheh2

 

 

Ось ми і з'ясували, чому студентів відраховують з чеських університетів і як успішно пройти період сесії. Сподіваємося, ви прислухаєтеся до наших порад. Бажаємо вам хорошого навчання і легкої сесії!

 

 

 

Джерело: https://www.educationcenter.cz

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!