s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статьи из журнала Обучение за границей Як вступити і безкоштовно вчитися в Словаччині


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Як вступити і безкоштовно вчитися в Словаччині

Університети Словччини, фото1Чому Словаччина?

По-перше, в Словаччині можливо здобувати вищу освіту абсолютно безкоштовно. Правда, тут є одна-єдина умова: навчання буде відбуватися на словацькій мові. Можна вчитися й англійською, але тоді варіант з відсутністю плати не працює.
Залежно від університету необхідно або надати сертифікат державного зразка (який можна отримати на підготовчих курсах або здавши міжнародний іспит на рівень володіння словацькою мовою), або при вступі пройти співбесіду, на якій визначають ваш рівень володіння словацькою. У деяких університетах не вимагають ні того, ні іншого, необхідно просто скласти вступні іспити, а без знання мови вам навряд чи це вдасться.

По-друге
, оскільки все впирається в знання словацької, то, очевидно, другою перевагою є близькість словацької тим мовам, на яких говоримо ми, тобто українській, російській та білоруській. Відповідно, в більш короткі терміни можна вивчити словацьку мову до необхідного рівня.

По-третє,
словацький диплом визнається не тільки у всіх країнах Євросоюзу, а й у ряді інших країн, як, наприклад, США, Австралія, Канада, Нова Зеландія, і ін. Відповідно, європейська освіта дає і набагато більше перспектив для майбутньої кар'єри.

Один з найприємніших моментів - це можливість вступу на престижні спеціальності до державних ВНЗ без вступних іспитів.

Умови вступу, а також список факультетів, на які можна вступити без іспитів, кожен університет розміщує на своєму сайті зазвичай до кінця січня року вступу. Оскільки в Словаччині абітурієнти можуть реєструвати необмежену кількість заяв про вступ, варіант вступу на факультет без вступних іспитів залишається надійним «запасним варіантом» на випадок, якщо абітурієнт не пройшов на факультет зі вступними іспитами.

Також для іноземних студентів при навчанні в cловацьких державних університетах існує цілком реальна можливість отримати стипендію від 250 до 1000 євро в рамках Національної стипендіальної програми, яка заснована Урядом Словацької Республіки. Крім цього, в кожному окремому державному університеті існують свої стипендіальні програми, з якими можна познайомитися безпосередньо в університеті. Основною умовою для отримання стипендії є хороша успішність.

Ще одна перевага - студентський ВНП з правом офіційного працевлаштування.
Словаччина - практично єдина країна в Євросоюзі, яка видає іноземним студентам після прибуття на підготовчі курси дозвіл на проживання в Словаччині (ВНП) з правом на роботу. Іноземні студенти під час навчання в Словаччині мають право офіційно підробляти.

Практично всі державні університети Словаччини входять в Європейську Асоціацію Університетів і тісно співпрацюють з багатьма ВНЗ Європи, беруть активну участь в проектах по обміну студентами. Під час нав-чання у ВНЗ Словаччини студенти мають прекрасні додаткові можливості по вивченню іноземних мов (англійської, німецької, іспанської, китайської та багатьох інших), проходження практики та стажування під час канікул в країнах Євросоюзу, а також в США, Канаді, Великобританії, Новій Зеландії , Китаї та багатьох інших.

І нарешті, Словаччина - неймовірно красива і затишна країна, не закохатися в яку просто неможливо. А словаки - шалено привітний і дружелюбний народ, готовий завжди допомогти вирішити ваші проблеми. Словаки цінують і люблять свою мову і до іноземців, що говорять з ними на словацькій, відносяться дуже позитивно. Погодьтеся, набагато приємніше вчитися в такій атмосфері, ніж в якій-небудь країні, де жителі не так радо налаштовані до приїжджих.

Університети Словаччини, фото2Вибір університету

Найпопулярніші університети серед студентів з країн східної Європи: Університет Я.А.Коменського в Братиславі, Університет Матея Бела в Банській Бистриці, Словацький технічний університет в Братиславі.

1. Університет Коменського (Братислава)
Сайт університету: https://uniba.sk/
Найстаріший і найвідоміший університет Словаччини. Включає в себе 13 факультетів.
Посилання на сторінки факультетів тут https://uniba.sk/o-univerzite/fakulty-a-dalsie-sucasti/

Щоб знайти необхідну інформацію на сторінці будь-якого з університетів, відкриваємо вкладку studium і там знаходимо напис pre uchadzacov.


На багато спеціальностей (наприклад, на юридичному факультеті, на філософському) вступ без іспитів.
У будь-якому випадку, всю інформацію потрібно шукати на сайті факультету, так як в залежності від обраної спеціальності умови вступу будуть відрізнятися. Часто на сайтах факультетів можна знайти і приклади завдань вступних іспитів.
У разі, якщо кількість абітурієнтів нижче плану, іспити не проводяться. Іспит, як правило, у формі тесту. На багато спеціальностей необхідно здавати мовний іспит (наприклад, перекладацькі) (список наводиться на сайті) і практично на всі так званий Narodnu porovnavaciu skusku (іспит, до якого входять питання з абсолютно різних галузей знань, на загальний розвиток, логіку і т.д.). Іспит можна проходити кілька разів протягом року перед вступом, враховується кращий результат. Зрозуміло, що для його здачі необхідно знання словацької мови .

Переваги:
• Університет Коменського - найпрестижніший університет Словаччини, знаходиться в столиці Словаччини - Братиславі.
• Широкий вибір спеціальностей.
• На багато спеціальностей, в т.ч. дуже престижних, можна поступити без іспитів.
• Пропонує ряд програм студентського обміну, в тому числі Regensburg - Bratislava, якої немає в інших університетах

2) Університет Матея Бела в Банській Бистриці
Центральна Словаччина, населення близько 83 тисяч осіб. «Місто студентів».
Сайт університету: https://www.umb.sk/
Вся необхідна інформація для вступників тут https://www.umb.sk/uchadzac/

Переваги:
• Університет знаходиться в «Студентському місті», де в тому числі багато україномовних і російськомовних студентів
• на більшість спеціальностей набір без іспитів.
• Деякі спеціальності представлені тільки в УМБ: територіальне управління, громадська економіка і управління, вивчення європейської культури, міжнародні відносини (англійською мовою), дослідження проблем безпеки, судова / криміналістична хімія та ін.

3. Словацький технічний університет в Братиславі
Сайт університету: https://www.stuba.sk/
Інформація для вступників:
https://www.stuba.sk/sk/informacie-pre-uchadzacov/studium-na-univerzite.html? page_id=186

Переваги:
• Входить в топ-3 найкращих університетів Словаччини;
• Практично на всі спеціальності набір без іспитів;
• Найбільш престижні спеціальності.

А ось тут можна знайти список спеціальностей, які можна отримати в словацьких університетах, розділені за напрямками: https://www.portalvs.sk/sk/

Університети Словаччини, фото 3Що робимо далі?

Університет і спеціальність (або кілька, з запасним варіантом без іспитів) ми вибрали. Що робити після цього?
Для початку уважно вивчаємо сайт факультету. І починаємо діяти.

1) По-перше, реєструємося в системі подачі заяв на навчання. На сайті факультетів є посилання на систему, в якій необхідно зареєструватися. Терміни подачі відрізняються, десь до кінця лютого, а десь кінець березня - початок квітня. Тому уважно відстежуємо, щоб не пропустити потрібну дату.

2) Роздруковуємо заявку (заявки) і разом з перекладеної копією паспорта, і квитанцією про оплату мита відправляємо її на адресу факультету. Перед цим уважно читаємо на сайті, чи не потрібні ще якісь документи.

3) Паралельно з усім цим налагоджуємо контакти з навчальним відділом факультету. Повідомляємо про свій намір вступати і про те, що атестат (диплом) ми отримуємо пізніше, ніж словаки, тому потім виникне проблема з часом його відправки. На деяких факультетах ця інформація прописана. Але деякі ВНЗ просять повідомити про дати видачі диплома заздалегідь.

4) Збираємо необхідні документи. Крім диплома це можуть бути автобіографія, мед. довідка, сертифікати мовних іспитів (якщо такі є) і ін. Уточнюйте список на кожному конкретному факультеті.

5) Готуємося до вступних іспитів і чекаємо отримання диплома.

6) Як тільки отримуємо диплом / атестат, відразу ж проробляємо з ним три операції: 1) переводимо його на словацьку мову з нотаріальним посвідченням (робимо відразу 3-4 копії); 2) одну копію відправляємо до Міністерства освіти Словаччини для перекладу оцінок на словацьку систему; 3) ще одну копію відправляємо в міське управління (okresny urad) Братислави для його нострифікації (цю процедуру потрібно оплатити).

7) Чекаємо. Здаємо іспити, якщо вони є. Потрібно пам'ятати, що іспити можуть збігатися з нашим ЗНО, тому заздалегідь потрібно зробити вибір.

8) Як тільки всі маніпуляції з дипломом пророблені, потрібно доставити його в уні-верситет. Останній термін - день зарахування (десь 15 вересня) (це якщо університет в курсі, що ви навчалися за кордоном).

9) Радіємо вступу.

Університети Словаччини, фото 4Корисні посилання

www.minedu.sk - Міністерство освіти Словаччини
www.saia.sk - Словацька освітній інформаційний центр для третього сектора
www.saaic.sk - Словацька академічна асоціація міжнародної співпраці
www.scholarships.sk - Сайт про стипендії на навчання в Словаччині
https://www.vladnestipendia.sk/sk/

 

 

 

 

 

За матеріалами: https://dyjalog.by

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!