s-osvita.com.ua ОБУЧЕНИЕ В УКРАИНЕ Профессионально-техническое образование Ми - кращі з найкращих!


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

15 актуальних питань про професійно-технічну освіту


Про сучасні профтехучилища, про те, як і чого там навчають, скільки і за що платять - словом, про все, що ви хотіли знати про ПТНЗ, під час онлайн-чату на інтернет-порталі ПедПРЕСА розповів директор Департаменту професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки В'ячеслав Супрун.
- Чому в ПТНЗ загальну середню освіту здобувають три роки?
- Ми виконуємо погодинно те саме, що вивчається у школі - стандарт однаковий. Просто в нас загальноосвітня підготовка поєднана з предметами професійного циклу. Зменшити термін навчання не маємо ні права, ні можливості. ПТНЗ не повинні бути "курсами" підготовки до вступу у ВНЗ.

 

- Чи є обмеження на вступ до ПТНЗ за віком і громадянством?
- Обмеження допускаються за медичними та віковими, а також показниками професійної придатності, що визначаються Кабінетом Міністрів України. В нових правилах прийому ми навіть внесли зміни щодо навчання іноземних громадян: при вступі до ПТНЗ особи, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, мають однакове право з громадянами України на освіту.

Про стипендії і захист
- Чому розмір стипендії у ПТНЗ відрізняється від стипендії в коледжах?
- У ПТНЗ стипендія ординарна, академічна - 275 гривень, з урахуванням індексації на інфляцію. Коледж належить до системи вищої освіти, а ПТНЗ - професійно-технічної, тому стипендії різні. В коледжах їх отримують ті студенти, знання яких і поведінка відповідають певним критеріям, а наші учні - всі. Мені подобається ідея диференціації виплати стипендій учням ПТНЗ відповідно до рівня знань і відвідування. Але в нашому суспільстві це поки що не популярно. Учні ПТНЗ отримують однакову стипендію, отже, вони соціально захищені. Адже досить часто це діти з різних сімей, як правило, неблагополучних. Вони мають певні труднощі. За якісні результати є надбавки до стипендії. Але ми доповнюємо законодавство, щоб тих, хто не відвідує занять, погано навчається, позбавляти стипендії.

- Якщо я сирота, чи забезпечить мене училище, крім гуртожитку, одягом, обідом? Чи допоможе з працевлаштуванням?
- У цьому може допомогти не лише училище - ми стежимо за цим. Для дітей пільгових категорій обов'язковий безкоштовний обід, а там, де є така змога - 3-4-разове харчування. Проживання в гуртожитку безкоштовне, працевлаштування також забезпечується. Всьому цьому сприятимуть на місцях. Ми готові надати допомогу, якщо будуть виникати питання.

- Як оздоровлюються діти пільгових категорій? Чи є можливість зробити це безкоштовно?
- Для категорії дітей-пільговиків оздоровлення безкоштовне, і навчальний заклад зобов'язаний це зробити. Але ми зорієнтовані на те, щоб літнє оздоровлення було безкоштовним для всіх учнів.

- Якщо учень бере активну участь у гуртках і є переможцем обласних конкурсів, чи має він право на премію від директора училища?
- Учні, які беруть активну участь у самодіяльності, корисній роботі та суспільному житті ПТНЗ, можуть заохочуватися керівництвом. Передбачаються різні варіанти заохочення, в тому числі і матеріальні - згідно зі статутною діяльністю навчальних закладів.

Про виробничу практику і перепрофілювання
- Хто має оплачувати навчальну практику - держава чи організація?
- За чинним законодавством є два варіанти. Якщо з роботодавцем укладено угоду на безоплатну практику, то вона не оплачується. А якщо укладена угода з оплатою праці, то вона сплачується за рахунок роботодавця - замовника підготовки кадрів. У нас є приклади, коли підприємства навіть заохочують найкращих учнів, дають надбавки до стипендії і відповідні матеріальні винагороди майстрам і викладачам. Однак не всі роботодавці зацікавлені в якісному проходженні виробничої практики. Дійшло до парадокса - освіта повинна сплачувати за це! Наша позиція така: якщо робота неякісна, вона не повинна оплачуватися. Але ж учень має знати і відчувати те обладнання, той верстат, з якими працюватиме. Виникає ланцюг: училище - замовник - робоче місце для практики і подальшого працевлаштування. Та ми хочемо відродити наставництво, персональну опіку, які в нас були раніше. Без цього не отримати кваліфікованого фахівця.
До речі, під час практики законодавство зобов'язує роботодавця оплачувати фактично виконану роботу - здійснену технологічну операцію чи виготовлену продукцію. А якщо просто стажувався, ходив, дивився, був на робочому місці - це не оплачується.

- Я 2013 року завершую навчання у ПТНЗ з професії "Оператор комп'ютерного набору". Враховуючи труднощі, які виникають при працевлаштуванні за професією, чи зможу я вдруге здобути робітничу професію за кошти державного бюджету? Чи можуть мені відмовити в ПТНЗ?
- Така професія є в переліку, але вона своє віджила. З нею важко працевлаштуватись, адже будь-який учень - користувач комп'ютера вже є оператором комп'ю-терного набору. На жаль, іншу робітничу професію безкоштовно отримати неможливо. Згідно з чинним законодавством, первинна професійна підготовка за рахунок держави надається лише раз. Але варіанти є. Можна звернутися до Державного центру зайнятості - вони мають мережу своїх навчальних закладів, а також до тих самих училищ, з якими укладено відповідні угоди, - і вони можуть посприяти в одержанні другої професійної освіти на базі першої.

- Я отримав диплом кухаря в Олександрійському професійному училищі. Чи можу знову безкоштовно навчатися в іншому училищі, але на бармена?
- Це можна зробити тільки за власні кошти або за кошти роботодавців - замовників кадрів через підвищення кваліфікації чи курсову форму підготовки. Ваша професія теж цікава і близька до тієї, яку хочете отримати. Ось якби ви раніше визначилися... Ми проводимо інтеграцію угрупування професій, наприклад, офіціант-бармен-кухар-кондитер.

ПТНЗ і ВНЗ
- Чи мають випускники професійно-технічних училищ якісь переваги при вступі до вищих навчальних закладів?
- Так. Окрім однакової кількості балів, випускник ПТНЗ, який отримав атестат про загальну середню освіту та диплом кваліфікованого робітника, може вступити до вишу і за результатами співбесіди - одразу на другий курс. До того ж в Україні працюють 196 профтехучилищ, які разом з атестатом про загальну середню освіту і дипломом кваліфікованого робітника видають і диплом молодшого спеціаліста - тобто дають початкову вищу освіту.

- Чи можна вступати до ВНЗ, навчаючись за кошти держбюджету в ПТНЗ? Чи не буде проблем з отриманням необхідних для вступу документів у рідному ПТНЗ?
- Держава не може фінансувати дві підготовки одночасно. Плюс виникає питання фізичного навантаження. Як навчатись одразу в двох закладах? Потрібно обирати різні форми навчання: десь денна, а десь - заочна чи екстерном.

- Уточню: навчаємось на денній формі у ПТНЗ, а у ВНЗ плануємо на заочну за кошти фізичних осіб.
- У такому разі проблеми взагалі немає. В позаурочний час можна навчатися будь-де за свої кошти.

- Якщо я маю вищу освіту, але хочу здобути іншу професію, чи можу вступити до ПТУ?
- В цьому разі треба звертатися до Державної служби зайнятості. Там підкажуть, як правильно вчинити. Є багато таких випадків: люди з вищою освітою перенавчаються і йдуть працювати на робітничі місця.

- Чи можуть будь-які спеціалізовані курси замінити вищу освіту?
- Жодні курси не замінять вищої освіти. Всі ті знання, вміння, навички, обсяг матеріалу, які дає вища школа, навряд чи отримаєш на курсах.

- А хто з нинішніх можновладців починав з ПТУ?
- Я можу назвати багато таких людей. Наприклад, ректор КНУКіМ Михайло Поплавський отримав освіту машиніста електровоза підземного. Конструктор Сергій Корольов, космонавт Павло Попович теж закінчували училище, як і співачка Євгенія Мірошниченко, нинішній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. До речі, під час його перебування в Україні ми домовилися, що з 1 вересня 2013 року в Дніпродзержинському вищому професійному училищі, яке він закінчив, будуть навчатися казахські учні. Там є клас Назарбаєва, він подарував і навчальний комп'ютерний комплекс. Тож ПТНЗ готують не лише кваліфікованих працівників, а й президентів.

За матеріалами
 www.ped-presa.com.ua

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!

Представляем вашему вниманию s-osvita.com.ua и Журнал «Сучасна освiта» - помощники в выборе учебного заведения.
   Университеты, академии и институты, техникумы, колледжи и училища , тренинги и семинары , курсы , обучение за рубежом , повышение квалификации или второе высшее образование, аспирантура и магистратура, докторантура, МВА - наблюдайте за рынком образовательных услуг, делайте выводы и стройте планы.
   Поступите в Вуз Киева или Украины. Лучшие институты, университеты и академии Киева и Украины ждут вас. Получите высшее или второе высшее образование в одном из негосударственных или государственных вузов Киева, Украины. Медицинские академии, педагогические университеты, юридические институты, экономические институты, финансовые академии, технические вузы, гуманитарные вузы, социальные вузы приглашают тебя на дни открытых дверей . Найдите свой вуз на s-osvita.com.ua
    Читайте наш всеукраинский рекламно-информационный журнал «Сучасна освiта», который издается с 1997 года. В статьях журнала найдете об образовании почти все: от комментариев к законам и перспективных планах правительства страны - до разбора ситуаций на экзаменах и практических советов преподавателей.