s-osvita.com.ua ОБУЧЕНИЕ ЗА РУБЕЖОМ Образование в Польше Безкоштовне навчання в Польщі для українців


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Безкоштовне навчання в Польщі для українців

foto poland042021Абітурієнт з України має 4 шляхи вступити до ВНЗ Польщі та навчатися там безкоштовно:

  • за допомогою карти побиту;
  • за допомогою карти поляка;
  • спеціальні вимоги;
  • проходження конкурсу в університеті.

 

Перший шлях - карта побиту

Наявність карти побиту, яка засвідчує ваше постійне місце перебування на території Польщі, прирівнює вас до громадянина Польщі. Таким чином, після оформлення ПМЖ, абітурієнт матиме змогу безкоштовно навчатися у державних університетах Польщі. Зарахування до ВНЗ проводиться на загальних умовах конкурсу.

Карта побиту містить наступну інформацію про її власника: прописку у Польщі, імена батьків абітурієнта, номер PESEL, особисті дані (зріст, колір очей, волосся).
Карта побиту є документом, що засвідчує легальність перебування особи-іноземця у Польщі. Також вона надає змогу вільно пересуватись у межах ЄС. Маючи вид на проживання в будь-якій державі ЄС також можна претендувати на безкоштовне навчання в Польщі в одному із державних ВНЗ.

Другий шлях - карта поляка

Карта поляка дозволяє безкоштовно навчатися у державних університетах Польщі абітурієнтам, які мають польське коріння. Зарахування до ВНЗ проводиться на загальних умовах конкурсу.

Студенти вступають на підставі однакових, загальних умов конкурсу. Для надання безкоштовного місця одні ВНЗ враховують бали ЗНО, інші - середній бал атестату або враховують оцінки із профільних предметів. У випадку отримання контрактного місця, деякі заклади можуть надати майбутньому студенту знижку на навчання у розмірі 30% від загальної суми.

Чому вигідно оформити карту поляка?

  • можна безкоштовно навчатися в державних університетах Польщі;
  • студенти забезпечуються стипендією;
  • є змога офіційно працевлаштуватися;
  • отримання безкоштовного медичного обслуговування;
  • надається знижка на проїзд у залізничному транспорті розміром 37%;
  • можна займатися підприємницькою діяльністю у Польщі.


Третій шлях - наявність сертифіката володіння польською мовою

Щоб навчатися безкоштовно, український абітурієнт повинен виконати ряд вимог:

  • мати високий бал атестата (не нижче 10 балів);
  • підтвердити знання польської мови на рівні С1.

В 2018 році законодавство Польщі про вищу освіту потерпіло невеликих змін. Згідно цим корективам, усі майбутні іноземні студенти, які володіють польською мовою на рівні С1, можуть навчатися безкоштовно. Рівень повинен бути підтверджений тільки Державною комісією, що засвідчує знання польської мови як іноземної (certyfikatpolski.pl).
Що означає даний рівень:
- Вміння вільно спілкуватися польською мовою у звичних сферах життя, чітко і зрозуміло формулювати власні висловлювання, використовуючи граматично правильні схеми;
- Легко знаходити потрібні слова навіть у спонтанних ситуаціях;
- Широко розуміти довгі промови, визначати їх приховану суть;
- Знати та правильно використовувати граматику: відмінювати неправильні дієслова, добирати влучні займенники та ін.;
- Говорити та писати в офіційному та неофіційному стилях.

Відповідно до законодавства Польщі, місцем для здачі екзамену можуть виступати місцеві та іноземні ВНЗ, які мають у своїй навчальній програмі напрямок польської філології, а також заклади, що більше трьох років викладають польську мову як іноземну.

Конкретніше, іспит для отримання сертифікату володіння польською мовою можна скласти в спеціально ліцензованих установах Польщі, деяких містах України, Росії, Італії, США, Німеччини та Білорусії.

У якому б місті не складався екзамен, можна бути впевненим у неупередженості комісії, так як робота надсилається у Варшаву, там перевіряється і виноситься остаточне рішення. Вартість екзамену складає 180 євро, ще 20 євро - за видання сертифікату. Якщо комісія не надала Вам відповідний рівень, сертифікат не отримуєте взагалі.

Четвертий шлях - університетський конкурс

Деякі місцеві ВНЗ самостійно встановлюють для своїх іноземних студентів стипендії, різноманітні знижки, промо-акції тощо, або взагалі звільняють від оплати (вступ проводиться на підставі конкурсу).

Подібні програми вже не один рік пропонують:
Сілезький Університет в Катовіце
Економічний Університет у Катовіце
Університет Марії Кюрі-Склодовської у Любліні
Лодзька Політехніка
Гданський Університет
Варшавська Політехніка та ін.

Окрім цього, якщо студент має певні матеріальні проблеми, він може звернутися за допомогою до ректора чи декана свого факультету з проханням надати йому знижку на навчання або можливість взагалі не оплачувати заняття. Потрібно лише пояснити свою ситуацію, що склалася та надати документи, які зможуть хоча б частково її підтвердити.

Існує декілька видів основних стипендіальних програм, які підтримують ВУЗи Польщі:

1. Erasmus Mundus Scholarships. Це міжнародна програма обміну, яка дає можливість українським студентам поїхати на навчання до Польщі, на один або два семестри. Ціль такого обміну - отримання диплому магістра. При цьому учасники отримують стипендію, яка покриває значну частину витрат на проживання. Її сума - біля 1000 євро в місяць.

2. Польський Еразмус для України. Це програма від польського уряду, яка спрямована на допомогу українським студентам. Вона включає не лише можливість безкоштовного навчання, але й виплату щомісячної допомоги. Така стипендія складає 900 злотих (для бакалаврату і магістратури) і 1350 злотих для аспірантури. Стати учасником програми можуть українці, які:

  • не мають ні карти поляка, ні дозволу на проживання, ні громадянства Польщі.
  • закінчили два курси (для бакалаврату), або чотири курси (для магістратури) та мають документальне підтвердження цього.
  • мають середній бал за останній рік навчання "4", "добре" (80-100 балів за болонською системою).
  • добре володіють польською мовою (як гарант цього - сертифікат або співбесіда).

3. International Visegrad Fund (Міжнародний Вишеградський Фонд). Це спеціальна програма, яка дозволяє студенту обрати навчальний заклад і спеціальність у будь-якому ВУЗі країн-учасниць фонду. У нього входить Чехія, Словаччина, Польща та Угорщина. Крім того, Ви можете обрати й найбільш зручну для себе мову викладання.
За умовами фонду Ви можете претендувати на стипендію на загальній конкурсній основі. Розмір такої щомісячної виплати становить 2000-2300 євро. Сама ж програма триває 1-4 семестри, в залежності від обраної спеціальності. Щоб більш детально ознайомитися з умовами участі у проекті, варто зайти на сайт фонду.

4. World Wide Studies (Всесвітні студії). Це освітній проект, який заснований В. Пінчуком і допомагає абітурієнтам отримувати підтримку у вигляді фінансової виплати на протязі навчання за кордоном по програмі магістра (безкоштовна магістратура в Польщі).

5. Teraz Wroclaw. Проект від адміністрації польського міста Вроцлав. Надається підтримка іноземних студентів при навчанні у міських ВУЗах.

6. Різноманітні промо-акції, які забезпечують безкоштовне навчання у польських навчальних закладах та приводяться безпосередньо ними в індивідуальному порядку. Наприклад, минулого року 1% державних місць в університеті Politechnika Warszawska відвели для таких цілей. А у інституті Politechnika Lоdzka була фіксована кількість "акційних" місць, яка складала 26 штук. В той час як Uniwersytet Sl?ski w Katowicach пропонував аж 201 місце.

7. Програма, яка забезпечує безкоштовне навчання учнів 9-11 класів у школах таких польських міст як Люблін, Радом та Демблін. Угода про це була підписана у 2010 році і доступна для усіх бажаючих, хто має базові знання польської мови (володіє розмовними навичками, вміє читати, писати і розуміти спів бесідника). Для вступу необхідно пройти конкурс, оснований на співбесіді, без екзаменів і тестів.

Висновок

Для того, щоб українцю отримати безкоштовне місце в одному із державних університетів Польщі, потрібно готуватись заздалегідь: вчити польську мову, працювати над оцінками в атестаті, вести активну позакласну діяльність. Все це може вплинути на прийняття рішення щодо отримання безкоштовного місця.

За матеріалами: https://mojaedukacja.com, https://proekt-obk.com

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!