s-osvita.com.ua ОБУЧЕНИЕ ЗА РУБЕЖОМ Образование в Чехии Кращі університети Чехії в 2017 році


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Кращі університети Чехії в 2017 році

Журнал «Сучасна освіта» №5 (травень, 2017 рік)

Карлов Университет в ПрагеЦентр освітньої політики при педагогічному факультеті Карлового університету провів оцінку 21 чеського університету і 130 факультетів.

Експерти оцінювали наукову роботу, міжнародний рівень, інтерес з боку абітурієнтів та успішність працевлаштування. Результати дослідження опублікувало видання Hospodarski noviny.

Про кращі технічні, економічні і гуманітарні факультети Чехії (і як на них вступити) читайте в нашому огляді.

Лідирує в економіці ВШЕ в Празі

Свій економічний факультет має більшість чеських університетів. Найпрестижнішим вважається Інститут економічних досліджень (IES), що входить до складу факультету соціальних наук Карлового університету (www.cuni.cz). Вступний іспит на економіку в Карлов складається з двох національних порівняльних іспитів – досить складного для іноземців тесту на Загальні передумови до навчання (OSP) і тесту з математики (MAT).

У цьогорічному рейтингу високу оцінку отримав факультет фінансів та бухгалтерського обліку Университет экономики в ПрагеВищої школи економіки в Празі (https://www.vse.cz). Цей факультет викликає найбільш високий інтерес у абітурієнтів. При цьому з огляду на демографічну ситуацію конкурс на найпопулярніший економічний факультет не такий високий – в минулому році сюди вступив кожний третій абітурієнт. При вступі на бакалаврат складаються тести з математики та англійської мови, іноземні абітурієнти додатково пишуть тест з чеської мови. При вступі до магістратури складається тест з економіки і тест за фахом. Відповідна освіта на рівні бакалавра не є обов'язковою.

Як випливає з опитувань, студенти факультету фінансів та бухгалтерського обліку ВШЕ високо оцінюють якість навчання, їм подобаються педагоги і вони задоволені рівнем складності навчання. «Висока задоволеність наших студентів якістю навчання, безперечно, пояснюється тим, що їх дуже добре приймають роботодавці. Уже під час навчання багато наших студентів знаходять цікаву і добре оплачувану роботу», – прокоментувала виданню Hospodarski noviny заступник декана факультету Дана Дворжакова. Перш за все студенти економічних факультетів Чехії мріють працювати в компанії Google.

Головні технічні університети

У Чехії не достатньо молодих технічних фахівців. Тому тим, хто хоче бути впевнений у своїй затребуваності у роботодавців (і у кого є здібності до вивчення технічних дисциплін), варто вступати до технічного вузу. У цьогорічному рейтингу виділяються три факультети: факультет електротехніки Чеського технічного університету в Празі і два факультети Вищої школи хімічної технології в Празі – факультет хімічної інженерії та факультет хімічної технології.

Вища школа хімічної технології в Празі (www.vscht.cz) – лідер в галузі науки і досліджень взагалі серед всіх університетів Чехії. Вуз в той же час дуже сильний в орієнтованості на практику. Компанії-партнери виступають спонсорами університету і входять в комісію щорічної студентської наукової конференції.

«Крім розвитку технологій традиційних продуктів, необхідних для конкурентоспроможності чеської промисловості, наш факультет орієнтується на технології хімічних матеріалів. У нас в університеті динамічно розвивається прикладне дослідження біоматеріалів для медичних цілей, дослідження, спрямовані на синтез і виробництво ліків, біоінформатику, а також мембранні технології або реставрування і консервація об'єктів культурної спадщини», – розповідає декан факультету хімічної технології Карел Боузек.

Чеські компанії розуміють, що без розвитку співпраці з університетами, їм буде складно отримати якісних молодих фахівців. Факультет ядерної та фізичної інженерії Чеського технічного університету в Празі (https://www.cvut.cz) тісно співпрацює з Групою CEZ.

«Ми співвідносимо потреби компанії з пропонованими нами спеціальностями і темами бакалаврських та дипломних робіт студентів. Факультет тісно співпрацює з підприємствами у формуванні молодих фахівців ядерної промисловості. Кафедра дозиметрії і застосування іонізуючого обладнання бере участь в дослідженні в області ядерної медицини», – коментує референт факультету ядерної та фізичної інженерії ЧВУТ в Празі.

У Чехії технічні університети підлаштовують процес навчання під мінливі вимоги ринку праці. Наприклад, на факультеті машинобудування ЧВУТ в Празі з цього року в магістратурі можна вивчати програму «Промисловість 4.0.», яка відповідає світовому запиту Industry 4.0. Студенти вивчають сучасні промислові тренди, пов'язані з технологією Internet of Things. «Випускники нової спеціальності будуть готові до серйозних змін, які чекають на промисловість і економіку, коли у виробництві в більшій мірі будуть брати участь інформаційні технології та системи штучного інтелекту», – пояснює заступник декана факультету Ян Ржезнічек.

Технічні вузи Чехії співпрацюють з компаніями над конкретними проектами. Постійно зростає річний обсяг контрактів факультету електротехніки ЧВУТ – в минулому році він склав 70 мільйонів крон. Чеські компанії замовляють в університеті дослідження.

Згідно з рейтингом «Кращі університети Чехії в 2017 році», також добре організована практика студентів на факультеті машинобудування Західночеського університету в Пльзені (http://www.zcu.cz). «Більшість бакалаврських робіт і майже всі дипломні роботи на нашому факультеті пишуться на замовлення промислових підприємств», – говорить декан факультету Мілан Едл. За даними дослідження Центру освітньої політики за 2013-2014 рік, непрацевлаштованість випускників факультету машинобудування в Пльзені – 0,3 відсотка.

Кращі в IT

Чешский технический университет в ПрагеНайпрестижніші факультети в області інформаційних технологій в Чехії – факультет електротехніки празького ЧВУТ, фізико-математичний факультет Карлового університету в Празі і факультет інформатики Масарикового університету в Брно (www.muni.cz). Високе місце в рейтингу також займає факультет інформаційних технологій ЧВУТ і факультет інформаційних технологій Технічного університету в Брно.

Факультет електротехніки ЧВУТ (www.cvut.cz) в минулому році брав участь в семи проектах Horizont 2020, найбільшою дослідницькою інноваційною програмою Європейського союзу з бюджетом 80 мільярдів євро. «Це проекти в галузі розвитку безпечних автономних систем в транспорті або мікроджерел для розвитку технології Internet of Things. В цьому році ми починаємо працювати над 19 новими проектами для Грантової агенції ЧР», – прокоментувала прес-секретар факультету Лібуше Петржілкова.

Відрізняє факультет електротехніки ЧВУТ і те, що на одного педагога припадає лише 7 студентів. «Це завдяки структурі доходів нашого факультету. Більшість коштів ми заробляємо дослідженням і співпрацею з промисловістю. Студенти беруть участь у дослідницьких проектах вже під час навчання в бакалавраті», – коментує Петржілкова. Факультет електротехніки ЧВУТ співпрацює з десятками компаній. Прямо в університеті працюють дослідні лабораторії, фінансовані компаніями CRRC і Electrolux. Нещодавно відкрили лабораторію з компанією програмного забезпечення Red Hat.

За даними дослідження Центру освітньої політики за 2013-2014 рік, випускники фізико-математичного факультету Карлова університету відразу після випуску заробляють 49 592 крони, випускники факультету електротехніки ЧВУТ – 47 444 крон, факультету інформатики Масарикова університету Брно – 47 233 крони.

При цьому вступити до університету Чехії на інформатику не так складно, як на юриспруденцію або психологію. На факультет електротехніки ЧВУТ в минулому році вступило 40% абітурієнтів.

Юриспруденція – найпрестижніша спеціальність в Чехії

У Чехії навчання спеціальності «Право» йде безперервно 5 років (не ділиться на бакалаврат і магістратуру). Отримати повноцінну юридичну освіту можна тільки в 4 університетах: Карловому університеті в Празі, Університет Масарика в Брно, Університет Палацького в Оломоуці (www.upol.cz) і Західночеському університеті в Пльзені.

Конкурс на юридичних факультетах високий. Найсуворішим у відборі абітурієнтів є юридичний факультет Карлового університету, куди в минулому році вступило тільки 23% абітурієнтів.

Високе місце в рейтингу цього року посів юридичний факультет Масарикова університету та Масариков университет Брноюридичний факультет Західночеського університету в Пльзені. Студенти цих факультетів мають дуже хорошу практичну підготовку.  «Практичні курси у нас викладають не теоретики, а фахівці з практики. В рамках вивчення спеціалізованих, практично орієнтованих предметів, наприклад адвокатський практикум і клінічна правова практика, студенти працюють в суді», – розповідає продекан юридичного факультету Західночеського університету в Пльзені Петра Яношікова.

Для вступу на спеціальність «Право» до Карлового університету необхідно здати два національних порівняльних іспити: OSP (Загальні передумови до навчання) і ZSV (Основи суспільних наук). Так як спеціальність дуже популярна, щоб вступити, потрібно мати високі бали (від 90 по кожному тесту). Для іноземного абітурієнта це дуже складне завдання. Але можливість вступити на юридичний факультет в Карлов університет все-таки є. Абітурієнтам з хорошими балами за національними іспитами факультет пропонує вступити на платний «нульовий» рік (48 000 крон). Якщо студент успішно складе всі іспити на першому курсі, він відразу зараховується на другий курс і вже не платить за навчання.

Так як спеціальність «Право» в Чехії не ділиться на бакалаврат і магістратуру, іноземні випускники бакалаврату з юриспруденції не можуть вступити тут в дворічну магістратуру. Як спеціальність магістратури вони можуть вибрати тільки спеціальність, суміжну з правом, наприклад «Право в підприємництві». Цю спеціальність можна отримати у Вищій школі економіки в Празі. Після закінчення випускники зможуть працювати комерційними юристами, але не зможуть працювати в суді.

Джерело: https://www.gostudy.cz

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!