s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статьи из журнала Знакомьтесь - профессия! Астрологія й астрономія - відчуйте різницю!


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Астрологія й астрономія - відчуйте різницю!

журнал «Сучасна освіта» №12, 2015 рік

Мабуть, з самого моменту своєї появи, людина цікавиться зоряним небом. Стародавні жерці зверталися до зірок, мореплавці прокладали маршрути, а землероби планували посівні роботи за календарем, заснованим на спостереженнях небесних світил. Історія спостережень налічує тисячоліття, але астрономія як наука, відносно молода. Чому?

 Незважаючи на те, що слова «астрономія» й «астрологія» походять від одного кореня, зміст цих двох понять абсолютно різний. Астрономія - це наука, заснована на реальних фактах, спостереженнях і займається вивченням фізичних законів. Астрологія побудована на суб'єктивному та психології. Астрологія виникла завдяки людській слабкості - боязні перед майбутнім і бажанням знати свою долю. Провісники використовують це бажання людини для того, щоб володіти їх умами. Так зародилися поняття «народитися під нещасливою зіркою» або, наприклад, «зірка удачі». Хоча, звичайно, несправедливо було б проявляти неповагу до астрології, адже наука астрономія походить від неї.

Все почалося дуже давно. Стародавнім людям було життєво важливо спостерігати за рухом зірок і планет, щоб передбачати зміну сезонів і планувати хліборобські роботи. Для мореплавців спостереження зоряного неба теж мали в першу чергу практичне значення - по зорях можна було визначити своє місцезнаходження, і це теж було життєво важливим.

Астрономія: персоналії

Говорячи про астрономію, не можна не згадати тих, хто стояв біля витоків цієї науки. Між іншим, багато з давніх астрономів були почасти й астрологами - так як намагалися пояснити долі людей впливом зірок і планет і заодно заробити на життя. Астрономія перший час йшла пліч-о-пліч з астрологією, і деякі вчені складали гороскопи...

Гіппарх Нікейський - давньогрецький астроном, географ і математик, який жив у II столітті до н. е. Саме його часто називають найбільшим астрономом античності. Головною заслугою Гіппарха вважається те, що він привніс в грецькі геометричні моделі руху небесних тіл передбачувану точність астрономії Стародавнього Вавилона. Гіппарх склав перший в Європі зоряний каталог, що включає близько тисячі зірок.

Клавдій Птолемей - жив близько 87-165 р., давньогрецький астроном, математик, музичний теоретик і географ. У період з 127 по 151 рік жив в Олександрії, де проводив астрономічні спостереження. У своїй основній праці «Велика побудова», відомій під арабською назвою «Альмагест», Птолемей виклав збірку астрономічних знань стародавньої Греції та Вавилона. Створений ним список з 48 сузір'їв не покривав повністю небесної сфери: там були тільки ті зірки, які Птолемей міг бачити, перебуваючи в Олександрії.

Микола Коперник - польський астроном, математик, економіст, канонік. Народився в 1473 році. Найбільш відомий як автор середньовічної геліоцентричної системи світу, що поклала початок першої наукової революції. Головний твір Коперника «Про обертання небесних сфер (1543)» перевернув багатовікові уявлення людей про будову світу, в центрі якого з часів Птолемея поміщали Землю. Коперник пояснив видимий рух небесних тіл обертанням Землі навколо своєї осі і навколо Сонця. Зокрема, він стверджував: «Усі планети рухаються по орбітах, центром яких є Сонце, і тому Сонце є центром світу».

Тихо (Тюге) Браге - данський астроном, астролог і алхімік епохи Відродження жив з 1546 по 1601 рік. Проводив астрономічні спостереження з максимальною для його часу точністю. Тихо Браге склав таблиці точних положень і яскравості планет і зірок. Він побудував першу велику обсерваторію.

Галілео Галілей - італійський фізик, механік і астроном, один із засновників природознавства, член Національної академії деї Лінчеї. У 1609 р., дізнавшись про винахід голландськими оптиками зорової труби, Галілей самостійно виготовив телескоп з плоско-опуклим об'єктивом і плоско-вгнутим окуляром, який давав трикратне збільшення. Доводи Галілея на захист геліоцентричної системи і його пристрасна переконаність у її справедливості справили величезне враження на сучасників, і він став славнозвісним ученим Європи. У 1633 р. інквізиція розпочала проти Галілея в Римі судовий процес: його піддали важким тортурам і змусили публічно, у церкві, на колінах зректися своїх наукових поглядів. Галілей був оголошений «в'язнем інквізиції», проте наукової роботи він не припиняв до останніх днів життя...

Саме з початком діяльності Галілео Галілея астрономія як наука починає розлучатися з релігією і поступово втрачає релігійно-містичний відтінок. У 1609 році італійський вчений вперше направляє на небо підзорну трубу. Саме цей момент астрономи всього світу вважають ключовим моментом в історії своєї науки і навіть святкують його - так 2009 рік, в ознаменування 400-річчя цієї події, оголошений Міжнародним роком астрономії.

Це було всього 400 років тому, і тому астрономія в її нинішньому вигляді - молода наука. В основі сучасної науки - закони фізики, єдині для процесів на Землі і в далеких куточках Всесвіту.

Зібравшись зайнятися астрономією, зовсім необов'язково готувати себе до нічних пильнувань - астрономи працюють як вдень, так і вночі.

Астрономія буває теоретична - вчений присвячує себе роботі з математичними і фізичними формулами, намагаючись пояснити процеси, що відбуваються в космосі. До речі, один з найвідоміших у світі астрофізиків - Стівен Хокінг - інвалід, прикутий до крісла. Він не може рухатися і навіть говорити, але у Хокінга є комп'ютерний голосовий синтезатор, що дозволяє йому не тільки спілкуватися із зовнішнім світом, але навіть писати книги і виступати з лекціями з астрономії!

Багато явищ і подій на зоряному небі були передбачені саме завдяки розрахункам теоретиків (наприклад, реліктове випромінювання).

У світі існують дві популярні теорії походження світу: теорія креаціонізму (створення Всесвіту за задумом Творця) і, власне теорія, яка прийнята в сьогоднішній астрономії - «теорія Великого вибуху». Згідно їй:
* Все, що ми зараз спостерігаємо, виникло близько 15 мільярдів років тому в результаті «Великого вибуху», і з тих пір вся речовина у Всесвіті продовжує розлітатися в різні боки. Ранній Всесвіт являв собою гарячу плазму, що складається з фотонів електронів і елементарних частинок. У міру розширення Всесвіту відбувається розсіювання речовини, а тепло від «Великого Вибуху» астрономи зуміли спочатку розрахувати в теорії, а потім і на практиці виміряти його в радіо-діапазоні. Це саме «тепло» назвали реліктовим випромінюванням. Вивчаючи його, астрономи прийшли до висновку, що Всесвіт не тільки розширюється, але й розширюється з прискоренням: тобто, вся речовина у Всесвіті «розлітається» чим далі, тим швидше.

Саме слово - «астрономія» (Від грецького) означає закон зірок, але сучасних астрономів займають не тільки зірки, але також все, що знаходиться за межами земної атмосфери.

Розділи астрономії:
 * Астрометрія - вивчає видимі положення і рух світил, а також способи визначення за ними географічних координат і точного часу. Вона складається з сферичної астрономії (що розробляє математичні методи визначення руху небесних тіл), фундаментальної астрометрії (яка займається визначенням зоряних координат і складанням зоряних каталогів) і практичної астрономії.
* Теоретична астрономія розробляє методи для визначення орбіт небесних тіл.
* Небесна механіка вивчає закони рухів небесних тіл під дією сил всесвітнього тяжіння, визначає масу і форму небесних тіл і стійкість їх систем.
* Астрофізика вивчає будову, фізичні властивості і хімічний склад небесних об'єктів. Вона ділиться на практичну (наглядову) і теоретичну (пояснює явища, які спостерігаються).
* Зоряна астрономія вивчає закономірності просторового розподілу і руху зірок, зоряних систем і міжзоряної матерії з урахуванням їх фізичних особливостей.
* Космогонія розглядає питання походження й еволюції небесних тіл, в тому числі і нашої Землі.
* Космологія вивчає загальні закономірності будови і розвитку Всесвіту.
* Одним з нових, що сформувалися тільки в другій половині ХХ століття напрямів є археоастрономія, яка вивчає астрономічні пізнання стародавніх людей і допомагає датувати стародавні споруди.

Астрономія вивчає не тільки зірки. Все, що знаходиться за межами земної атмосфери, цікавить астрономів. Почнемо по порядку:
*Штучні супутники Землі, які обертаються навколо Землі. Їх траєкторії прораховані ще до запуску, але на їхній рух впливає безліч факторів. Наприклад, сонячний вітер і гравітаційне поле Землі. І це все дуже цікаві математичні завдання. До речі, диференціальні обчислення зародилися багато в чому завдяки астрономії і для її потреб. Вся система GPS і Глонас побудована на точних знаннях траєкторій руху супутників.
* Місяць. Природний супутник Землі зараз активно вивчається з далекосяжними планами. У майбутньому земляни не залишають надії побудувати на Місяці космічні бази.
* Сонце - найважливіший об'єкт для спостереження сучасних вчених, оскільки є природним термоядерним реактором. Знання процесів, що відбуваються на Сонці, можливо, дозволить створити термоядерні джерела на Землі і вирішити проблему браку енергетичних ресурсів і разом з цим вирішити багато економічних і політичних проблем.
* Зірки, зоряні скупчення, туманності, «чорні діри», Галактика, край Галактики і аж до найвіддаленіших країв Всесвіту і того самого «реліктового випромінювання», яке є відлунням «Великого вибуху»...

І це - все одна велика астрономія.

Якщо ви зібралися зайнятися астрономією...

В астрономії багато романтичної чарівності - зірки, планети, комети... Але, як радить професійний астроном Вадим Крушинський, в першу чергу подумайте, наскільки ви готові займатися цим усе життя:
- Не секрет, що в нашій країні астрономія - це не та професія, де можна багато заробити. Наука знаходиться в основному на державному фінансуванні. Існує система грантів, які видаються під конкретні особливо цікаві проекти, і якщо вам пощастить з науковим керівником під час навчання, ви знайдете свою тему, розробкою якої будете займатися. Спочатку доведеться заробити собі вагу в науковому середовищі і довести, що ти гідний отримувати ці гранти.
Якщо ж інтерес до астрономії не такий великий, щоб ви могли присвятити цій справі все своє життя, то, можливо, шлях любителя - це для вас. Щоб вгамувати свій природничонауковий інтерес і свою любов до зоряного неба, можна поповнити ряди астрономів-аматорів. Любитель - це не означає «невмілий». Останнім часом професійні астрономи дуже тісно співпрацюють з любителями, які іноді видають дуже цінні результати спостережень! Можна придбати або зробити на замовлення хороший телескоп і спостерігати на своїй дачній ділянці або навіть на балконі. Потім, зв'язавшись з науковим астрономічним співтовариством, можна передати їм результати своїх спостережень. Так, деякі комети були відкриті саме астрономами-аматорами, тому що у професіоналів не завжди вистачає часу на «патрулювання» зоряного неба.

У кожному разі, для людини, яка серйозно цікавиться астрономією, шкільного курсу фізики і навіть астрономії (в тих школах, де вона є) недостатньо. Астрономія - наука світоглядна, в якій багато не тільки романтики, а й філософії. Широта кругозору та загальна ерудованість дозволить вам об'єктивно і критично стежити за тим, що відбувається в науковому світі.

За матеріалами електронних ЗМІ.

 

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!