s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статьи из журнала Высшее образование Що краще - магістратура чи друга вища освіта?


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Що краще - магістратура чи друга вища освіта?

Під час навчання у майбутніх і сьогоднішніх абітурієнтів, студентів та їхніх батьків досить часто з`являються ті чи інші важливі питання, які потребують невідкладного, а головне, обдуманого, правильного рішення. Одне з них - що краще магістратура чи друга вища освіта?

НТУУ КПИОднозначно відповісти на це запитання неможливо. Чому? Та тому, що обидва варіанти мають свої недоліки і свої переваги. Для одних, краще буде здобути другу вищу освіту, а для інших – вступити до магістратури. Що ж обрати, власне, вам? Вирішуйте самі, але спочатку варто зрозуміти, чим відрізняється магістратура від другої вищої освіти.

Для чого створена магістратура

Терміни «магістр» та «магістратура» з'явилися в українській освіті нещодавно. Проте на наших теренах вони відомі ще з 1803 року як проміжна стадія між присвоєнням ступенів кандидата і доктора. Кандидатом вважали того, хто закінчив з відзнакою університет, а склавши магістерські іспити (загальна частина і дисертація), отримував право на зведення у чин титулярного радника.

Необхідність відродження статусу магістра з'явилася після приєднання системи освіти України до Болонського процесу, який взяв початок у Європі у 1999 році. Угода в Болоньї мала на меті надання можливості створення безперешкодного вибору місця навчання і роботи для студентів або науковців, а також легкого переходу з одного вузу до іншого. Його складовими стали:

  •  Однакові рівні освіти для вищих навчальних закладів різних країн;
  •  Співставність наукових ступенів, що присвоюються різними організаціями;
  •  Зручність трансферу дисциплін, раніше вивчених в іншому місці - місті або країні;
  •  Єдина форма диплома та додатка до нього з атестаційними даними.

Здобуття вищої освіти розділилося на ступені, другим з яких і стала магістратура.

 Відмінності магістратури від другої вищої освіти

Щоб вам стало простіше зрозуміти, чим саме відрізняється магістратура від другої вищої освіти, у чому плюси та мінуси цих способів навчання, розберімося спочатку в цих відмінностях попунктно (тут ви вже самі робіть висновки про переваги і недоліки).

Спеціальність. Якщо говорити максимально просто, магістратура - це шлях до поглиблення власних знань за спеціальністю, яку ви вже почали опановувати в рамках отримання своєї першої вищої. Навіщо потрібно це саме поглиблення? Дуже просто – для того, щоб займати керівні посади. Сьогодні практично за всіма сучасними спеціальностями обійняти керівну посаду стало можливим тільки за наявності диплома про присвоєння ступеня магістра.
Щодо здобуття другої вищої, то це шлях опанувати якийсь новий фах або ж розширити межі своїх знань за обраною раніше спеціальністю. У такому випадку, розширення меж відбувається, так би мовити, не «вгору», а «вшир». Наприклад, за першою освітою - ви вчитель молодших класів, а друга вища дасть вам змогу працювати вчителем математики у старших класах. А от під час здобуття ступеня магістра ви поглибили б свої знання «вгору», тобто отримали б у майбутньому змогу стати кандидатом наук у певній галузі знань.

Час. Отримання другої вищої освіти зажадає від вас значно більше часу (аж до 5 і більше років). До того ж вам доведеться брати активну участь у даному процесі. Тоді як сучасна магістратура дає студенту значно більшу мобільність - на певний час (навіть на рік) він може, наприклад, поїхати в інше місто.

Гроші. Вступити до магістратури в рамках отримання першої освіти чинне законодавство нашої країни дозволяє безкоштовно. Отримати аналогічним чином другу освіту не вийде.

Друга вища: бакалавріат

Підготовка за програмою бакалавріата, теоретично, більш фундаментальна, порівняно з магістратурою. Тут вивчають нову професію «з нуля», тобто бакалавріат обирають, передусім, ті, хто вирішив кардинально змінити сферу діяльності або свій кар’єрний шлях. Мінусом можна вважати досить велику тривалість цієї програми – 3 або 4 роки замість 2,5 років навчання у магістратурі.

Другий мінус навчання за програмою бакалавріата – це його дорожнеча, бо 3–4-річне навчання не лише забере багато часу, але й може боляче вдарити по бюджету.

Друга вища: магістратура

Альтернативою бакалавріата є магістратура. Сьогодні магістерські програми пропонують багато українських вузів. І якщо раніше магістратура у системі освіти була свого роду науковою спеціалізацією після п’яти років навчання і отримання диплома спеціаліста, то тепер її функціональні можливості істотно розширилися.

Так, українська магістратура стала сьогодні щось на зразок західної: набагато більш практико-орієнтованою, більше враховує побажання роботодавців і спроможна дати нову професію. Сьогодні у вузах України є як просто програми магістратури (тривалістю 2 роки), так і відділення другої вищої у форматі магістратури (тривалістю 2,5 роки).

Під час навчання у магістратурі цілком можливо здобути повноцінну другу вищу освіту, навіть якщо перша ніяк не пов’язана із спеціалізацією магістратури, яку ви обрали. Іншими словами, закінчивши вуз за технічною спеціальністю, можна поступити на програму з менеджменту – якихось особливих знань і підготовки не треба.

Сьогодні у провідних українських вузах є дуже цікаві програми з магістратури з досить вузькою спеціалізацією, де сконцентрований досвід викладачів університетів з багатьох галузей знань.

Плюси та мінуси бакалавріата і магістратури

Бакалавріат – це системна підготовка для тих, хто вирішив здобути другу професію, що радикально відрізняється від раніше опанованої. Тобто, наприклад, з менеджменту чи економіки піти у нафтовидобувну промисловість, або стати програмістом чи філологом. За 3-4 роки ви вивчите спеціальність із самого початку і зможете у подальшому будувати свою кар’єру у цій галузі.

Та, мабуть, головний мінус магістратури – надто короткий строк навчання, за цей час важко одержати фундаментальну підготовку. Незважаючи на її невелику тривалість і меншу, порівняно з бакалавріатом, вартість (завдяки строку навчання – 2,5 роки замість 3–4), у магістратуру навряд чи варто йти тим фахівцям, які хотіли б радикально змінити сферу діяльності.

Проте магістратура підійде тим, хто хоче підвищити свою конкурентоспроможність на ринку праці. Опанувавши нові фахові знання й навички, ви зможете успішно будувати свою кар’єру, нічого не змінюючи кардинально.

Журнал «Сучасна освіта» №8-9 (серпень-вересень, 2017 рік)

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!