s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статьи из журнала Обучение за границей Світ як ринок освітніх послуг (практична географія)


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Світ як ринок освітніх послуг (практична географія)

Журнал «Сучасна освіта» №9-10, 2014 рік

Останнім часом світ став дуже маленьким. Років двадцять назад люди навіть в який-небудь Ізраїль відлітали як на іншу планету, не кажучи вже про Штати чи Австралію. Зараз злітати кудись на Маврикій на декілька тижнів - звичайна справа, нікого цим не здивуєш. Власне кажучи, якщо ви вирішили навчатися за кордоном, то немає принципової різниці - летіти на літаку десять чи двадцять годин, питання виникає тільки одне - скільки це буде коштувати?

Ось це питання і є питання номер один епохи ринкових відносин. Освіта - теж товар, і потенційний студент повинен вирішити, скільки і за що він готовий платити. І що він отримає в результаті, тому що навчання - це свого роду інвестиції часу і коштів, і тим або іншим чином ці інвестиції мають окупитися.
Ось тому без знання географії обійтися неможливо. Ні, досконале знання географії не потрібне - можна і не знати, де знаходиться Баб-ель-Мандебська протока, і які види пінгвінів можна зустріти на південному узбережжі Африки. Географічна карта міжнародної освіти, якщо її намалювати у всіх подробицях, у відповідності з попитом і пропозицією, виглядала б вельми специфічно: на ній, наприклад, практично повністю були б відсутні  Азія і Африка (крім невеликої плямочки ПАР), Латинську Америку потрібно було б розглядати з лупою, зате неймовірно роздулася б імперська Британія і займала б такий величезний простір, що перевершити її могли б тільки гігантські Сполучені Штати, які захопили б мало не третину земної кулі, так що потрібно випускати окремий глобус для США.
Втім, якщо малювати карту спеціально для жителів простору під назвою «колишній Радянський Союз», виключивши з розгляду освітні переваги жителів Китаю, Філіппін, Мексики та інших країн, що не входять в СНД, то США згорнуться назад до свого нормального розміру, порівнянного з розміром Канади, зате збільшиться Німеччина і Франція і виросте невідомо звідки таємнича Мальта.

ВИБІР КРАЇНИ ДЛЯ НАВЧАННЯ

Колись мовою дипломатії була французька, мовою вчених - німецька, мовою музики - італійська. Зараз головна мова у світі - англійська, і з цим зараз нічого вдіяти не можна. Знання англійської в наш час такий загальнокультурний навик, як комп’ютерна грамотність та вміння водити машину.
Англійську мову можна вивчити по-перше, звичайно, ж в Англії (а вірніше, в Британії, оскільки поїхати на навчання можна і в Шотландію, і в Уельс), а по-друге, в багатьох інших країнах: Ірландії, Канаді, США, Австралії, Новій Зеландії, ПАР, а також на Мальті. По-третє, я особисто не рекомендую вчити англійську в тих країнах, де вона не є офіційною, і нею місцеві жителі не говорять, як наприклад, в Мексиці, Марокко, Фінляндії...
Середню і вищу освіту англійською мовою можна отримати у всіх рекомендованих вище країнах, а також у багатьох інших, де англійська мова офіційною не є (наприклад, у Швейцарії чи Греції).
Німецьку мову вивчають у Німеччині, Австрії, Швейцарії (останні варіанти скоріше для любителів гірськолижного спорту або Віденської опери). Вивчивши в Німеччині німецьку мову, там же можна отримати і вищу освіту.
Французьку мову іноземцям викладають у Франції, Швейцарії, Канаді (франкомовна провінція Квебек).
Іспанську можна вчити в Іспанії та в Латинській Америці (Мексика, Еквадор, Аргентина, Чилі і т.д.), на Кубі.
Інші мови можуть вважатися екзотичними і малозатребуваними з точки зору ринку освітніх послуг, навіть якщо ними розмовляють  сотні мільйонів осіб, як китайською. У нас дуже мало хто цікавиться китайською мовою просто так - а філологи, які вивчають китайську мову в університетах, дуже рідко цікавляться курсами китайської мови на Тайвані - зазвичай їм централізовано організовують стажування в державних китайських університетах. Загалом, якщо когось цікавить вивчення португальської мови в Бразилії (або що-небудь ще більш екзотичне), пишіть - постараємося підшукати підходящі варіанти.

ЧИ БУВАЄ АБСОЛЮТНО БЕЗКОШТОВНЕ НАВЧАННЯ?

Одним з важливих критеріїв вибору країни для навчання є вартість навчання, проживання та супутні витрати, а також подальші перспективи працевлаштування, кар’єри тощо.
В ідеалі, звичайно, добре б було отримувати хорошу освіту безкоштовно, а після успішного закінчення університету негайно влаштовуватися на хорошу високооплачувану роботу і жити довго і щасливо. З точки зору рентабельності вкладених коштів це було б просто чудово. Але тут виникає один парадокс: навіть в ідеалі таку ситуацію кожна країна забезпечує тільки для своїх власних громадян. Тобто, якби ідеал існував, то навчатися треба було б саме тут, нікуди за кордон не їдучи. Для того, власне, всі жителі країни і платять податки.
Розраховувати ж на те, що жителі якоїсь іншої країни платитимуть податки для того, щоб іноземці, які до них приїхали, могли легко і без проблем отримувати у них безкоштовну освіту, було б щонайменше легковажно. Якщо таке десь і трапляється, то цьому повинні бути вагомі причини, а одержання безкоштовної освіти неминуче має бути пов’язане з певними труднощами.
У багатьох країнах світу не тільки немає безкоштовної освіти, а й існує відверта дискримінація іноземців. Приміром, британський студент (і прирівняний до нього студент з країн ЄС) платить за навчальний рік приблизно півтори-дві тисячі фунтів, а іноземець десять-дванадцять. В США абсолютно звичайною є практика, коли за мінімальною вартістю навчаються тільки жителі даного штату, а інші приїжджі (не кажучи вже про іноземців) платять на повну.
Так, в деяких країнах (у Німеччині, Франції, Фінляндії) можна навчатися в університетах практично безкоштовно - але для цього спочатку потрібно вивчити мову до такого рівня, щоб успішно скласти спеціальний іспит для іноземних студентів. Вчити мову доведеться, швидше за все, на платних курсах. Крім того, витрати на проживання, харчування і т.ін. становлять значну суму, і мати її потрібно заздалегідь. І що найнеприємніше, вступати потрібно в порядку загального конкурсу, а з багатьох спеціальностей для іноземців виділяються квоти, так що вступ аж ніяк не гарантований. Загалом, абсолютно безкоштовно все одно не вийде.

ВІЗИ І КОРДОНИ

При виборі як мовних курсів, так і (особливо) академічних програм дуже великого значення набуває такий фактор, як необхідність отримання візи. Дуже буває прикро, коли ви щось плануєте, вибираєте, а потім виявляється, що в цій країні вас зовсім не чекають, і навіть ті гроші, які ви готові витратити на навчання, їх не особливо цікавлять.
Ставлення до потенційних студентів може варіюватися від максимально ліберального (Мальта) до розумно суворого (Великобританія, Німеччина) і навіть гранично підозрілого і непередбачуваного (США, Австралія). Більш того, навіть у різних консульських установах однієї країни ситуація може бути різною.
Потрібно заздалегідь подумати про те, наскільки реальні ваші шанси на отримання візи в ту чи іншу країну, і будувати свої плани відповідно.

ІНША ГЕОГРАФІЯ

Погоду та інші географічні тонкощі теж добре було б враховувати заздалегідь. Якісь базові речі потрібно просто знати - наприклад, що коли у нас літо, в Австралії (а також в ПАР і Новій Зеландії) зима, і навпаки. Тобто взимку є сенс злітати повчити мову в Австралію, а заодно погрітися на сонечку. А ось в наші літні канікули відправляти дитину до Австралії потрібно з великою обачністю - в Сіднеї погода на відпочинок надихати не буде. За нашими мірками, можливо, +10 градусів не назвеш лютою зимою, але і засмагати не захочеться. Є, звичайно, в Австралії і більш північні райони, де і взимку можна купатися біля Великого Бар'єрного рифу, але це вже має на увазі більш ґрунтовне знання географії.
Якщо ви їдете на Мальту в липні-серпні, слід поцікавитися, чи є в навчальних класах і там, де ви будете жити, кондиціонери. Інакше пекуче сонце і температура вище 30 градусів можуть зіпсувати задоволення від навчання.
Загалом, якщо ви визначилися з вибором країни, залишилося дізнатися подробиці - чим вас будуть годувати, які теми непристойно зачіпати в приватній розмові, скільки давати на чай, як купити проїзний квиток на транспорт, чи потрібно робити щеплення від жовтої лихоманки, де краще міняти гроші, які товари і продукти не можна ввозити на територію країни, ну і так далі. Всю цю інформацію вам обов’язково заздалегідь вишле навчальний заклад, що поважає себе.

За матеріалами www.eduwow.ru

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!