s-osvita.com.ua НАВЧАННЯ ЗА КОРДОНОМ Освіта в Німеччині Навчання англійською за німецькими стандартами


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Навчання англійською за німецькими стандартами

Журнал «Сучасна освіта» №11, листопад 2015 рік

«English First» - така вимога до студентів зустрічається у більшості європейських університетів. Зростання англомовних програм у країнах Європи - світова тенденція. Найбільшу кількість англомовних програм пропонує Німеччина.

Вищу освіту в Німеччині можна отримати і без знань німецької мови. Сьогодні німецькі ВНЗ пропонують близько 900 спеціальностей, навчання на яких проходить повністю англійською мовою. Їх кількість стабільно зростає. Спектр навчальних напрямів при цьому дуже широкий: зарубіжна філологія, міжнародні відносини, біоінформаційні технології, інженерна справа, машинобудування та багато інших. У списку спеціальностей переважають менеджмент, економіка, природничі та інженерні науки.

Представник Німецької академічної служби обміну (DAAD) Крістіане Шмекен розповіла про міжнародні програми у вищих навчальних закладах Німеччини.

- Пані Шмекен, які університети в Німеччині пропонують англомовні програми?

Крістіане Шмекен: - Упродовж останніх років у Німеччині зросла кількість англомовних факультетів. Передусім це стосується тих вищих навчальних закладів, які в рамках Болонського процесу вже перейшли або переходять на нову систему і пропонують дипломи бакалавра та магістра. Загалом ми нарахували близько 650 різних міжнародних програм з англійською мовою викладання.

- 650 міжнародних програм – студентам мабуть самим складно зорієнтуватися в такій кількості. Де можна знайти інформацію про ці програми?

Крістіане Шмекен: - Існує кілька баз даних, які охоплюють англомовні пропозиції. Одну таку базу даних можна знайти на інтернет-сторінці Німецької академічної служби обміну в рубриці «International Programmes in Germany» (www.daad.de./deutschland/studienangebote/international-programs/en/). Там можна проводити пошук програм, орієнтуючись на власний рівень: програми для отримання спеціалізації бакалавра, навчання в магістратурі або аспірантурі.

- Уявімо собі, студент, який не знає німецької мови, вирішив взяти участь в англомовній міжнародній програмі в одному з німецьких ВНЗ. Але без хоча б елементарних знань німецької зорієнтуватися у побутових питаннях йому буде мабуть складно?

Крістіане Шмекен: - Міжнародні програми в Німеччині вирізняються тим, що іноземних студентів не кидають на призволяще - ними опікуються працівники університетів. Їм допомогають вирішувати різні практичні питання, шукати житло тощо. Для того, щоб іноземні студенти краще познайомилися зі своїми німецькими колегами, влаштовуються вечірки, екскурсії.

- Навчання відбувається виключно англійською, чи все ж таки згодом пропонуються також німецькомовні лекції?

Крістіане Шмекен: - Навчання відбувається або повністю - від самого початку курсу й до кінця - англійською мовою або, якщо це дворічна магістратура, тоді студентам можуть запропонувати в перший рік паралельно відвідувати курси німецької мови. Там викладають також специфічну для певного напрямку лексику. Потім на другому році частина семінарів для таких студентів відбувається вже німецькою. Як на мене, то це дуже розумно. Таким чином до Німеччини можна приїхати без знань німецької, розпочати навчання англійською, і паралельно вивчити німецьку мову, що є непоганою додатковою кваліфікацією.

- На студентів яких спеціальностей розраховані англомовні програми в Німеччині?

Крістіане Шмекен: - Зараз можна знайти англомовні факультети майже з усіх фахових напрямів. Перші подібні проекти, однак, були розраховані передусім на студентів, що вивчали інженерні науки та економіку. Але й сьогодні ці напрями продовжують домінувати.

Розмову записав Володимир Медяний
Джерело: Deutsche Welle

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!

zarubГоловне питання, яким задається абітурієнт, націлений їхати за знаннями в далекі країни, це вибір країни. Портал «Сучасна освіта в Україні і за кордоном» в розділі «Навчання за кордоном» розповість про існуючі моделі закордонної освіти, про умови вступу, навчання та проживання іноземних студентів, що і де найкраще вивчати.