s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статті з журналу Знайомтесь - професія! Лікарі майбутнього: як зміниться медицина за 10 років


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Лікарі майбутнього: як зміниться медицина за 10 років

Журнал «Сучасна освіта» №5 (травень, 2017 рік)

Високий конкурс в медичні вузи давно став звичним, але останнім часом інтерес абітурієнтів до спеціальності лікаря виріс особливо сильно. «Сучасна освіта» розповість про те, що потрібно для того, щоб стати медиком, і якою стане ця професія, коли нинішні абітурієнти закінчать вчитися.

Довга дорога до білого халату

Профессия врачаЩоб отримати право лікувати людей, вчитися в університеті доведеться не тільки завзято, але і досить довго. В Україні термін навчання в медичному вузі складає 5-6 років (залежно від спеціальності). Наступний крок – післядипломне навчання. Післядипломне навчання лікарів і провізорів здійснюється в інтернатурі, магістратурі, клінічній ординатурі та курсах вторинної спеціалізації лікарів.

Підготовка спеціалістів вищої кваліфікації – кандидатів та докторів наук – проводиться через аспірантуру, докторантуру або через інституцію здобувачів.

Інтернатура. Обов’язковим етапом в професійній післядипломній освіті лікаря і провізора є інтернатура як первинна спеціалізація, мета якої полягає в поліпшенні практичної підготовки випускників медичних університетів, підвищенні їх професійного рівня і підготовці до самостійної професійної діяльності за основними медичними і фармацевтичними спеціальностями.

Термін навчання в інтернатурі становить 1-3 роки та визначається МОЗ України залежно від спеціальності.
Після підготовки в інтернатурі фахівцю присвоюється кваліфікація «лікар» або «провізор» із зазначенням базової спеціальності, що надає йому право обіймати відповідну лікарську посаду згідно із затвердженим МОЗ України переліком.

Магістратура. Підготовка магістрів медицини (фармації) проводиться одночасно з підготовкою спеціалістів з певного лікарського (провізорського) фаху в інтернатурі і спрямована на поглиблену спеціальну, науково-практичну, педагогічну та дослідницьку підготовку з цієї ж лікарської (провізорської) спеціальності згідно з переліком лікарських (провізорських) спеціальностей, затвердженим наказом МОЗ України.

Після закінчення магістратури лікарі-магістри та провізори-магістри на вченій раді факультету захищають магістерську роботу, і після цього отримують диплом про присвоєння лікарю (провізору)-інтерну освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр медицини (фармації)».

Клінічна ординатура – вища форма підвищення кваліфікації лікарів-спеціалістів із певного фаху. Підготовка проводиться з відривом від виробництва. Тривалість навчання для громадян України – два роки.

Варто додати, що і потім лікарям доведеться регулярно доучуватися. Кожні п'ять років лікар зобов'язаний проходити перекваліфікацію і заново отримувати дозвіл на практику. Втім, можна і не чекати так довго, щоб продовжити навчання – частина випускників ординатури вступає до аспірантури. Три роки по очній формі навчання або чотири по заочній – і лікарю присвоюється вчений ступінь кандидата медичних наук. Кандидат має право вступити в докторантуру – через три роки навчання в ній він отримує ступінь доктора наук.

Закордонна освіта

Медичну освіту абітурієнти з України можуть отримати і за кордоном. Процес вступу майже в будь-якій країні, правда, буде складнішим, ніж на батьківщині – в більшості випадків потрібно спочатку закінчити місцевий коледж і отримати ступінь бакалавра, або відучитися кілька років в українському медичному вузі, а вже потім оформляти перевод.

У Німеччині та Австрії абітурієнти з України можуть вчитися безкоштовно і за квотами – в місцевих вузах місця, виділені під іноземних студентів, – звичайна практика. Навчання ведеться на німецькій мові, так що знати її для вступу обов'язково.

У Чехії освіта для українців також безкоштовна – але лише на чеській мові. Є й англомовні навчальні програми, за них доведеться платити. Великий плюс навчання тут полягає в тому, що, отримавши право практикувати, влаштуватися на роботу лікарем можна в будь-якій країні Євросоюзу.

До країн, де іноземців беруть на медичні факультети порівняно легко, відносяться також Ірландія, Австралія, Угорщина, Словаччина і Польща. В останніх трьох навчання коштує порівняно недорого.

У Великобританії і США отримати звання лікаря, будучи іноземцем, практично неможливо. Самі американці часто їдуть вчитися в Східну Європу або країни Карибського басейну – медична освіта в Америці коштує дуже дорого (вартість року в Гарварді і університеті Джона Хопкінса – близько 70 тис. дол., Термін навчання – від семи до дев'яти років), а вступити складно і громадянам США, і (ще складніше) іноземцям. Справедливості заради треба сказати, що відмітати цей варіант відразу не варто – шанс потрапити до ВНЗ, хоч і невеликий, є і тут, а у провідних університетів існують програми фінансової підтримки для талановитих іноземних студентів. В Америці як ніде явно відчувається тенденція злиття медицини з IT: в Гарвардській медичній школі, наприклад, майбутні лікарі можуть навчатися за програмою, розробленою разом з Массачусетським технологічним інститутом. Випускники отримують кваліфікацію лікаря, але володіють, крім іншого, навичками в області IT, інженерії, біотехнологій, – словом, усім тим, що, ймовірно, потрібно буде знати лікарям через 10 років: тоді, коли сьогоднішні абітурієнти приступлять до роботи.

Ким будеш, коли виростеш

Врач, медицинский работникЗа час навчання зміняться і технології, з якими лікарям доведеться працювати, і потреби різних галузей медицини. Припустити, якими будуть найбільш затребувані лікарські спеціальності, втім, можна вже сьогодні.

 Генетики-консультанти
Ці фахівці існують і сьогодні, основний фронт їх робіт зараз – виявлення генетичних аномалій у майбутніх батьків і оцінка ризику їх передачі. Однак зі збільшенням бази знань про генетичні передумови захворювань і з розвитком методів лікування за допомогою «редагування» генома, популярність професії буде активно рости, а функціонал генетиків-консультантів – розширюватися.

 Реабілітологи та фізіотерапевти
В Америці і Європі «доліковування» пацієнтів після важких захворювань і основної терапії вважається вкрай важливою складовою процесу одужання. Раніше до реабілітології ставилися як до чогось необов'язкового. Проте, і у нас, і за кордоном потреба в реабілітології зростає. І, більш того, передумови до активного розвитку цього напрямку в Україні вже помітні. А це значить, актуальність професії в недалекому майбутньому у нас значно зросте.

 Ерготерапевти
Приємно бачити, що медицина йде не тільки в бік збільшення рівня технічного оснащення: зростає і рівень гуманності. Набирає популярність напрямок ерготерапії. Основний принцип ерготерапії полягає в тому, що люди з інвалідністю або особливостями розвитку, яких не можна вилікувати, можуть вести більш адаптоване, самостійне і щасливе життя – треба лише допомогти їм в цьому. Навчання навичкам самообслуговування, мови, пристосування до автономного життя – це і є Ерготерапія. І, на щастя, її популярність зростає за кордоном, а в Україні вона вже почала формуватися як спеціальність.

 Геріатри
Ще один важливий факт, визнаний сучасною медициною: у літніх людей є особливі потреби в медичному плані. Догляд за ними і їх лікування повинні будуватися за особливими принципами. Основна мета лікаря-геріатра – допомогти літньому пацієнту якомога довше зберегти високу якість життя і здатність самостійно себе обслуговувати. Популярність цієї спеціальності, на щастя, також набирає обертів.

 Асистенти стоматолога
Кількість обладнання в кабінеті стоматолога вже сьогодні таке велике, що лікування «в чотири руки» – це, найчастіше, необхідність. Робота асистента швидше підходить для молодого лікаря, який ще продовжує постдипломну освіту, але від цього вона не стає менш затребуваною.

 Хірурги-робототехніки
Технічні системи, створені для роботизованої хірургії, дозволяють проводити стандартні операції з меншим рівнем травматизму, а також виконувати революційні втручання, які без них були б в принципі неможливі. Число таких систем і потреба у лікарях, які вміють з ними працювати, зростає і в Україні, і в усьому світі. Окремо варто згадати, що рівень оплати таких фахівців надзвичайно високий, що робить спеціальність особливо привабливою.

*   *   *

Крім «спеціальностей майбутнього» можна говорити і про «лікарів майбутнього» в цілому: професія в чомусь зміниться для всіх. Частка дистанційної роботи виросте: онлайн-консультації для пацієнтів, медичні консиліуми з віддаленою участю, відстеження стану хворих за допомогою трекінгових систем – все це є вже сьогодні. Слідом за можливістю збирати великі обсяги даних виросте і потреба в їх обробці, так що працювати з великими масивами інформації, швидше за все, теж доведеться. Ну і, на щастя, підхід до пацієнта як до рівного учаснику процесу лікування, з яким потрібно радитися, якого потрібно інформувати і про почуття якого потрібно думати, потихеньку перестає бути розкішшю і атрибутом дорогих приватних клінік. І до цього майбутнім лікарям теж варто поставитися серйозно – для того, щоб в майбутньому стати затребуваними на ринку.

Автор: Олена Фоєр
Джерело: www.ucheba.ru

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!