s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статті з журналу Знайомтесь - професія! Логіст - хто він?


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Логіст - хто він?

Журнал «Сучасна освіта» №2 (лютий, 2017 рік)

Логіст – це професійний скнара: він думає не про те, як заробити, а про те, як заощадити. ... Тільки логістики можуть організувати такий шлях товару від виробника до споживача, який би дав мінімум витрат.

Логіст – це спец по економії, який знає як зберегти копієчку на транспортуванні, як дешевше пройти митницю, як максимально швидко доставити товар покупцеві. Він не дозволить продукції припадати пилом на складі, фурі затриматися в дорозі. Там вигадали гривню, тут – дві, а в підсумку – вигоди на мільйони.

Хто ж він – фахівець з логістики?

Більш професійне визначення фахівця з логістики – це виконавець, керівник матеріальним потоком на рівні виконання окремих логістичних операцій або їх певного комплексу, які забезпечують ефективне і раціональне переміщення даного матеріального потоку в конкретному часовому інтервалі від вихідної позиції до кінцевого місця споживання або до проміжного місця дислокації.

З наведеного визначення випливає, що людина, яка вирішила присвятити себе професії логістика, повинна бути готова до практичної роботи в наступних областях:

  •  організація транспортно-експедиторських послуг;
  •  організація мультимодальних перевезень;
  •  управління запасами на підприємстві, фірмі, компанії;
  •  управління матеріально-технічним забезпеченням організації;
  •  організація та управління складським господарством;
  •  митне оформлення і розподіл товарів;
  •  координування логістичного процесу підприємства, фірми, компанії;
  •  організація стратегічного планування і управління корпоративною логістичною системою;
  •  організація фізичного розподілу і збуту готової продукції;
  •  упаковка та маркування вантажів;
  •  організація та управління комплексом сервісних та інформаційно-довідкових послуг.


Перспектива професії

Логіст – затребувана і перспективна професія. Випускників логістичних спеціальностей роботодавці забирають ще зі студентських лав, зарплати логістів значно вищі за середні по ринку.

Про те, де в Україні навчають логістичним спеціальностям, чого очікують роботодавці від молодих спеціалістів та можливу еволюцію професійної освіти – далі в матеріалі Дослідницького центру логістичної компанії ZAMMLER.

За результатами опитування Дослідницького центру ZAMMLER та Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, 87%  із  900 респондентів вважають професію логіста перспективною, а 59% називають її престижною. Якби діти респондентів вирішили обрати професію логіста,  то цей вибір підтримали б 82% батьків, які не мають досвіду роботи у цій сфері, і 76% тих, хто має до логістики безпосереднє відношення.

Моніторинг більше ніж 200 вакансій на провідних сайтах з пошуку роботи в Україні (hh.ua, work.ua, rabota.ua) свідчить, що молодих спеціалістів без досвіду роботу на посади стажерів, інтернів чи молодших менеджерів готові брати як великі логістичні компанії та великі міжнародні і українські продуктові компанії, так і малий та середній бізнес.
Аналіз вакансій для молодих спеціалістів у сфері логістики, а також аналіз експертних думок, показав, що існує ряд особистих властивостей, які очікують побачити роботодавці у молодих кандидатів. Найчастіше це такі риси, як аналітичне мислення, вміння працювати у стресових умовах та понаднормово, комунікабельність та вміння вести переговори, проактивність, відповідальність, організаційні здібності, пунктуальність, вміння працювати з великими об’ємами інформації, готовність швидко сприймати нову інформацію і навчатись.

Роботодавці очікують від початківців володіння комп’ютером на рівні користувача та знання Excel на рівні «вище середнього». Вітається досвід роботи із ERP-системами. Міжнародні та системні компанії очікують від успішних кандидатів знання англійської мови на рівні не нижче Intermediate (середнього), проте серед вимог часто зустрічається вільне володіння мовою. Поширеними вимогами є наявність водійських прав, готовність до відряджень та понаднормової роботи.

Не оминають увагою роботодавці і наявність вищої освіти. Порівняно з іншими професійними галузями – вищу освіту у сфері логістики вимагають рідше. Однак, більшість великих компаній залишаються категоричними – успішні кандидати повинні мати вищу освіту. Найчастіше роботодавці уточнюють: потрібна саме вища технічна або економічна освіта. Спеціалізацію у логістиці вимагають не часто. Це зумовлене актуальним станом справ щодо здобуття освіти логіста в Україні.

Як стати логістом

У державному класифікаторі професій є дві первинні посади з логістики: 1475.4 — «менеджер (управлінець) з логістики» і 2419.2 – «логіст». Для першої посади здійснювалася підготовка кадрів у системі вищої освіти за спеціальністю «Логістика» в напрямку «Менеджмент». На посаду логіста можуть претендувати як випускники за спеціальністю «Логістика», так і випускники за спеціальністю «Транспортні системи».

Тому профільними для логістів-початківців можна назвати кілька напрямів — власне логістичну освіту (здійснюється в межах базової економічної освіти), освіту за напрямом зовнішньоекономічної діяльності, освіту в транспортній сфері та управління перевезеннями, підготовку в сфері митної діяльності та у сфері менеджменту підприємства.
Незалежно від обраного напряму навчання, абітурієнт повинен пройти ЗНО з наступних предметів: українська мова та література, математика або географія. Для спеціалізації «економіка підприємства» предметом вибору може стати також історія України, а для спеціалізації «менеджмент» та «ЗЕД» можуть вимагати результати ЗНО із іноземної мови.

Економічну освіту, освіту зі спеціальності «менеджмент підприємства» та «зовнішньоекономічна діяльність» можна здобути фактично у будь-якому ВНЗ країни: державному чи приватному. На сьогодні це одні з найпопулярніших напрямів підготовки спеціалістів. Наприклад, таку освіту надають майже всі ВНЗ, які входять до консолідованого рейтингу ТОП-200 ВНЗ, виші зі статусом «національний», а також численні державні і приватні ВНЗ.

Підготовка митних спеціалістів здійснюють ряд ВНЗ, серед яких Дніпропетровський Університет Митної справи та Фінансів є єдиний в Україні спеціалізований ВНЗ. Професію митника можна отримати у наступних вищих навчальних закладах, з якими Державною фіскальною службою України укладено договори про підготовку фахівців для митних органів: Київський національний торговельно-економічний університет, Тернопільський національний економічний університет, Національний університет «Одеська юридична академія», Вінницький національний аграрний університет. Крім того, митній справі навчає ряд державних та приватних вишів, що не мають договорів із ДФС.

Організація перевезень є в переліку напрямів підготовки всіх транспортних вишів: Національний Авіаційний Університет; Київська державна академія водного транспорту ім. П. Сагайдачного (підготовка в межах менеджменту і адміністрування); Донецький інститут залізничного транспорту (спеціальність «організація перевезень на залізничному транспорті»), який наразі працює у зоні проведення АТО; НУ «Одеська морська академія» (напрям підготовки – менеджмент організацій). Державний економіко-технологічний університет транспорту (напрям підготовки – організація перевезень і управління на транспорті (залізничний транспорт).

Безпосередньо за напрямом «логістика» підготовку здійснюють три транспортні ВНЗ: Національний Авіаційний Університет (НАУ), Національний транспортний університет (НТУ) і Державний економіко-технологічний університет транспорту (ДЕТУТ).

Таким чином, базові знання із логістики мають шанс отримати фактично всі випускники ВНЗ, що мають підготовку у сфері менеджменту чи ЗЕД, але отримати спеціалізацію безпосередньо в логістиці зможуть тільки випускники кількох ВНЗ України.

Головна відмінність підготовки професійних логістів

Проте, логістична підготовка суттєво відрізняється від економічного і ЗЕД напрямів. І головна відмінність – це глибинність вивчення логістичної галузі та отримання необхідних компетенцій.

На думку експертів, головна відмінність підготовки професійних логістів – це поєднання різногалузевих знань і, фактично, інженерно-економічної підготовки. Логістика як виробнича система являє собою виробництво логістичних послуг, що вимагає певних інженерних знань і умінь: техніко-технологічного забезпечення переміщення та зберігання товарів, інфраструктури і видів транспорту, тари і упаковки, інформаційних технологій, систем прийняття рішень, галузевої специфіки та інше. Логістика ж як вид економічної діяльності вимагає економічних, нормативно-правових та організаційно-управлінських навичок.

Саме завдяки поєднанню загальних і спеціальних курсів в освітній програмі, у випускників за напрямом «логістика» буде більше переваг під час працевлаштування, ніж у випускників з дипломом суміжних спеціальностей.

Де працювати

Від птахофабрики до мережі супермаркетів і цементного заводу – власний відділ логістики є в будь-якої великої компанії. Альтернативний варіант – робота в логістичних компаніях, які займаються перевезенням та супутніми послугами: розмитненням, страхуванням, зберіганням товару і збором документів.

Джерело: http://socportal.info

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!