s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статті з журналу Знайомтесь - професія! Астрологія й астрономія - відчуйте різницю!


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Професії недалекого майбутнього в ІТ-секторі

Журнал «Сучасна освіта» №11 (2014 рік)

У сфері ІТ відбувається кілька важливих процесів. По-перше, зростає зв'язаність світу за рахунок телекомунікаційних рішень, збільшується обсяг даних, що проходять в мережі, розвиваються рішення із обробки цих даних. По-друге, цифрові рішення стають все більш мобільними і все більш «дружніми» до користувача. Якщо зараз майже у кожної сім'ї є ноутбук, а у кожного другого є в кишені смартфон, то через десять років у кожного жителя міст буде мінімум 5-6 пристроїв, що носяться на тілі і пов'язані між собою, наприклад окуляри доповненої реальності, біометричний браслет для турботи про здоров'я, смартфон з функцією «розумного» гаманця та ін.
По-третє, розвиваються нові середовища для роботи, освіти і дозвілля людей - віртуальні світи для найрізноманітніших цілей, у тому числі створені на основі технологій доповненої реальності.
Інновації в інших галузях народжуються на стику з ІТ, тому виникає велика кількість крос-галузевих завдань для прориву. Проте розробка і виробництво «заліза», програмного забезпечення (ПО) і систем безпеки залишаються пріоритетними завданнями всередині ІТ-сектора. Високоперспективний напрям - проектування віртуальних просторів і інтерфейсів для взаємодії з ними.

Ймовірними точками прориву в найближчі десятиліття будуть:
• Збільшення обсягу переданих даних і моделей для їх обробки (великі дані, big data)
• Поширення ПО, на яке може впливати звичайний користувач
• Розвиток людино-машинних інтерфейсів
• Технології штучного інтелекту
• Семантичні системи, що працюють зі смислами природних мов (переклад, пошук в Інтернеті, спілкування людина-комп'ютер і ін.)
• Нові квантові та оптичні комп'ютери, що дозволяють істотно прискорити обробку великих масивів даних
• Розвиток нейроінтерфейсів, в тому числі «управління думкою», різними об'єктами, передача відчуттів і переживань на відстані.

Атлас нових професій

Архітектор інформаційних систем
Кваліфікований фахівець з широкого кола робіт з системами обробки даних. Зокрема, проектує бази даних, розробляє алгоритми дії, забезпечує ефективність звернення користувачів до сховищ даних, контролює якість зберігання даних, логіку зберігання та вилучення інформації і т. д.

Дизайнер інтерфейсів
Займається розробкою та створенням «дружніх», що адаптуються під людину і безпечних для неї інтерфейсів обладнання, техніки, софта різного рівня. Має хороші компетенції в «юзабіліті» (створення інтерфейсів, максимально комфортних для користувача).

Архітектор віртуальності
Спеціаліст з проектування рішень, що дозволяють працювати, вчитися і відпочивати у віртуальній реальності. Розробляє софт і обладнання з урахуванням біо- та психопараметрів користувача (у тому числі під індивідуальне замовлення).

Дизайнер віртуальних світів
Створює концептуальні рішення для віртуального світу: філософія, закони природи і суспільства, правила соціальної взаємодії та економіки, ландшафт, архітектуру, відчуття (в тому числі запахи і звуки), живий і соціальний світ.

Мережевий юрист
Фахівець, який займається формуванням нормативно-правової взаємодії у Мережі (у тому числі в віртуальних світах), котрий розробляє системи правового захисту людини і власності в Інтернеті (включаючи віртуальну власність).

Проектувальник нейроінтерфейсів
Фахівець, який займається розробкою сумісних з нервовою системою людини інтерфейсів для управління комп'ютерами, домашніми та промисловими роботами, з урахуванням психології та фізіології користувачів.

Організатор інтернет-спільнот
Спеціаліст з організації та модеруванню електронних форумів, ігрових і освітніх майданчиків у Мережі.

ІТ-проповідник
Спеціаліст по комунікації з кінцевими користувачами ІТ-продуктів, просуванню нових рішень в групи, які консервативно налаштовані по відношенню до передових технологій, який здійснює навчання людей новим програмам і сервісам для скорочення цифрового розриву серед населення.

Цифровий лінгвіст
Професіонал, котрий розробляє лінгвістичні системи семантичного перекладу (перекладу з урахуванням контексту і сенсу), обробки текстової інформації (в тому числі семантичний пошук в Інтернеті) і нові інтерфейси спілкування між людиною і комп'ютером на природних мовах.

Розробник моделей Big Data
Cпеціаліст, який проектує системи збору і обробки великих масивів даних, одержуваних через Інтернет, розробляє інтерфейси збірки і самі аналітичні моделі.

 

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!