s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статті з журналу Вища освіта Як вступатимуть до ВНЗ у 2017 році


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Як вступатимуть до ВНЗ у 2017 році

Журнал "Сучасна освіта" №1 (січень, 2017)

Про особливості Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2017 році розповідає директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров.

ПОЧАТИ РАНІШЕ

У 2017 році прийом заяв проходитиме виключно в електронній формі – з 12 до 26 липня (крім вступників, які мають спеціальні права на участь у конкурсі, право на зарахування за квотами, а також тих, у кого є розбіжності в документі, що посвідчує особу, та сертифікаті ЗНО). Наступного року шкільні атестати будуть вручені випускникам у третій декаді червня, і вже з 29 червня для них відкривається можливість реєструвати свої електронні кабінети, завантажувати туди скановані копії необхідних документів. Розраховуємо, що до 11 липня це зробить більшість вступників, що дасть змогу зменшити пікове навантаження, яке триває перші два-три дні вступної кампанії.

– Розкажіть, чим Умови прийому до ВНЗ у 2017 році відрізнятимуться від цьогорічних?

– Радикальних змін не передбачається. Абітурієнтів відбиратимуть на основі результатів ЗНО, середнього бала атестата, вступних іспитів чи творчого конкурсу (у випадках, передбачених законодавством), бала за успішне закінчення підготовчих курсів вишу (для окремих спеціальностей) і коефіцієнтів, про які розповімо далі.

Для вступників, напевне, найпомітнішим стане зменшення кількості заяв, які вони зможуть подати на місця держзамовлення: 9 заяв на 4 спеціальності, а не 15 на 5, як було цьогоріч. Зауважу, що йдеться тільки про заяви на місця, що фінансуються за кошти державного та регіонального замовлення, на контрактну форму навчання кількість заяв не обмежується.
Існують раціональні причини такого зменшення. Так, за розподілом місць державного замовлення у 2016 році ми побачили, що багато вступників, які отримали місця за 10–15 пріоритетностями, ними не скористалися – вони віддали перевагу навчанню у привабливіших для них закладах на контракті.

Друга причина полягає в тому, що у зв’язку із запровадженням механізмів широких конкурсів у переважній більшості ВНЗ прохідний бал на певну спеціальність є однаковим, тому немає необхідності подавати велику кількість заяв до різних закладів. Нарешті, МОН прагне підтримати вступників, які відповідально ставляться до вибору своєї майбутньої професії.
Наступного року будуть прийматися сертифікати ЗНО 2016 і 2017 року. Українська мова і література залишиться обов’язковим предметом, другий обов’язковий предмет – математика, історія України чи біологія, залежно від університету і спеціальності, третій визначатиметься вишем, який може запропонувати вступникам два предмети на вибір.

Продовжать працювати освітні центри «КримУкраїна» і «ДонбасУкраїна». МОН максимально сприятиме вступу до наших вишів громадян, які проживають на тимчасово окупованій і непідконтрольній Україні території.

«ПІДТЯГУВАННЯ» СПИСКІВ І КВОТИ ПІЛЬГОВИКАМ

– Після цьогорічної вступної кампанії від представників вишів лунали пропозиції відновити так зване підтягування списків абітурієнтів.

– До 2016 року таке «підтягування» фактично здійснювалося в ручному режимі за рейтинговими списками вступників. Переконаний, що навчальні заклади ухвалювали найкраще з можливих для них рішень, хоча це не завжди було очевидним ззовні.
Умови прийому передбачають, що ВНЗ після основного етапу зарахування бюджетників будуть зараховувати пільговиків. А на ті місця, що залишаться, і тільки зі спеціальностей, на яких досить важко набирається «контракт» (це переважно спеціальності інженерно-технічного і природничо-математичного спрямувань з певними винятками), відбуватиметься подальше «підтягування списків».

Хочу звернути увагу на те, що наразі створено систему реалізації пільг, яка є чесною по відношенню до учасників загального конкурсу. Є невеликі квоти, що виділяються для певних категорій відповідно до законодавства, – і це не обговорюється. Що стосується інших пільговиків – а їх значно більше, – то вони можуть претендувати на місця, що не заповнюються вступниками на загальних підставах, які їх отримали внаслідок участі у прозорому національному конкурсі. Тобто уникаємо протиставлення пільговиків звичайним вступникам.

ЗА ШИРОКИМ КОНКУРСОМ

– Цього року не всі виші брали участь у широкому конкурсі. Чи пошириться цей конкурс на такі заклади?

– Передбачається, що в 2017 році широкий конкурс буде розповсюджено на всі медичні спеціальності, а також – загалом на заочну форму навчання. Ще одна проблема залишається неподоланою: окремі державні замовники, які мають у сфері управління один навчальний заклад, у 2016 році фактично організували окремий конкурс. Із такими замовниками будемо працювати після новорічних свят, щоб домовлятися про їх включення до широкого конкурсу. Але законодавство наразі поділяє державне замовлення між різними відомствами.

– Як стимулюватимуться виші, до яких прийшли абітурієнти з найбільшими балами?

– Це стимулювання відбуватиметься за рахунок використання ключового показника – максимального обсягу державного замовлення. У 2017 році ВНЗ зможуть узяти цей показник на рівні минулого року або збільшити його на 10 відсотків, якщо вони стовідсотково отримали рекомендації в 2016-му. Зауважу, що у країні таких програм не так уже й багато. Але минулоріч чимало відповідальних університетів, навіть маючи можливість збільшити максимальний обсяг, цього не зробили. Адже мають зважати на місткість лабораторій, кількість висококваліфікованих викладачів і місць у гуртожитках. Наприклад, КНУ імені Тараса Шевченка, попри високу популярність, поставив менший відсоток зростання, ніж міг би, адже там беруть до уваги власні ресурсні можливості. І це – добре, бо навчальні заклади повинні бути відповідальними перед своїми вступниками за забезпечення належних умов для здобуття по-справжньому якісної вищої освіти.

Узагалі, для вишу повинно бути важливим, аби його прохідний бал був вищий, ніж середній прохідний бал по країні, бо це є ознакою його затребуваності серед успішних вступників. Звісно, немає закладу, в якому на всі програми підготовки були б найвищі прохідні бали. Але є багато ВНЗ, у яких більша чи менша кількість програм стали «топовими».

НОВІ КОЕФІЦІЄНТИ

– В Умовах прийому 2017 року впроваджено чотири коефіцієнти до конкурсного бала – регіональний, галузевий, сільський і першочерговий.

– Регіональний коефіцієнт орієнтований на те, щоби створити кращі можливості для вступників, які обрали ВНЗ у регіонах України. Він складає 1,0 для Києва, 1,01 – для Дніпра, Львова, Одеси, Харкова, 1,03 – для Донецької та Луганської областей і переміщених вишів, 1,02 – в інших випадках. Галузевий коефіцієнт – 1,03 – використовуватиметься лише для поданих заяв з першими пріоритетами на інженерно-технічні та природничо-математичні спеціальності, які потребують підтримки. Якщо вступник обирає такий пріоритет, та ще і в одному з регіональних вишів, то це помітно підвищує його шанси на вступ.

Поява першочергового коефіцієнта пов’язана з тим, що нещодавно Президент України Петро Порошенко підписав Закон №1662VІІІ «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників». Документ надає право на першочергове зарахування до вищих медичних і педагогічних навчальних закладів за державним замовленням особам, які уклали угоду про відпрацювання не менше трьох років у сільській місцевості або селищах міського типу. Тож з’являється четвертий коефіцієнт, який є дуже високим – 1,10. Сільський коефіцієнт – 1,02 – стосуватиметься осіб, які здобули повну загальну середню освіту в навчальних закладах на території сільських населених пунктів у рік вступу. Зрозуміло, що це не може повністю компенсувати ту різницю, яка нині є в якості освіти і яку можна спостерігати, порівнявши результати ЗНО учнів міських і сільських шкіл.
Але такий підхід не може бути єдиним інструментом вирішення такої складної проблеми. Адже якщо його використовувати дуже активно, то виникне новий фактор погіршення якості вищої освіти в цілому. Потрібно більше зусиль націлити на покращення якості освіти в сільських школах.

– Повернімося до новацій в Умовах вступу – чим ще вони відрізнятимуться?

– При вступі на магістратуру абітурієнти, які отримали міжнародний сертифікат, що підтверджує володіння іноземною мовою на рівні, не нижчому за В1, зможуть не складати іспит – його зарахують як максимально високий бал. Вступ на магістратуру за спеціальністю «Право» плануємо проводити лише за результатами єдиного фахового іспиту в форматі ЗНО. Людина, яка не має достатньої правової підготовки, не може навчатися на магістратурі з права.
У Перехідних положеннях Закону «Про вищу освіту» передбачено, що останній набір молодшого спеціаліста в системі вищої освіти проводитиметься в 2016 році. У Верховній Раді України зареєстровано кілька законопроектів, які змінюють цю дату – один з 2016 на 2018 рік, другий – з 2016 на 2020-й. Аби не втрапити у правову колізію, МОН розділяє два документи – «Умови прийому до вищих навчальних закладів» і «Умови прийому для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста». Останні вже пройшли громадське обговорення. Розраховуємо на те, що незабаром робоча група узгодить усі пропозиції і відповідний документ буде затверджено і направлено на державну реєстрацію.
Найважливіше у ньому – те, що спільнота коледжів і технікумів отримує можливості якнайкраще врахувати особливості своєї роботи із вступниками, а прийом документів на молодших спеціалістів на базі 11 класів закінчиться після того, як будуть розподілені місця держзамовлення на прийом бакалаврів.

Джерело: Максим Короденко, газета «Освіта України»
№ 46, 2016

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!