s-osvita.com.ua ОБУЧЕНИЕ ЗА РУБЕЖОМ Образование в Новой Зеландии Освіта в Новій Зеландії


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Освіта в Новій Зеландії

Журнал «Сучасна освіта» №9(100) 2013

Для багатьох наших співвітчизників якісне навчання за кордоном асоціюється з Туманним Альбіоном і такими назвами, що тішать слух, як Оксфорд чи Кембридж. Але чи так вже необхідно їхати за які-сною освітою до Великобританії?
Отже, Нова Зеландія. Вона відома в усьому світі як країна з кращого екологією і найбільш низьким рівнем злочинності та корупції. Рівень освіти в Новій Зеландії високий і відповідає сучасним світовим стандартам.
Вища освіта в Новій Зеландії відрізняється традиційно високою якістю викладання, прийнятними цінами і можливістю подальшого отримання роботи та посвідки на проживання в країні.
Як відомо, на історію розвитку Нової Зеландії величезний вплив зробили переселенці з Британії. Тому не дивно, що за основу в країні була взята саме британська модель освіти.
Яскравим прикладом тісного культурного та наукового зв'язку Нової Зеландії з Великобританією є University of Canterbury (Кентерберійський університет), відкритий в 1873 р. двома випускниками Кембриджського і Оксфордського університетів.

Система вищої освіти в Новій Зеландії

Система вищої освіти Нової Зеландії побудована за британською моделлю, тобто на "кредитній основі", що дозволяє студентам не тільки з одного навчального закладу мігрувати в інший, але і в інші англомовні країни. Наприклад, якщо ви отримали переддипломну (бакалаврат) освіту в Австралії або в Канаді, ви можете приїхати в Нову Зеландію і продовжити навчання на післядипломних курсах, і навпаки.
Вищу освіту в Новій Зеландії можна отримати в наступних навчальних закладах:
- університетах;
- технологічних інститутах;
- педагогічних коледжах;
- приватних навчальних закладах.

Університети.
У Новій Зеландії діють 8 державних університетів, що пропонують навчальні курси перед- та післядипломного рівня як в академічній, так і в професійній областях. Кожен університет також спеціалізується на певних предметах - таких, наприклад, як: промислові технології, інжиніринг, комп'ютерні науки, медицина, сільське господарство та ін.
Наприклад, Університет Отаго славиться медичним факультетом, а Кентерберійський університет випускає висококваліфікованих інженерів і фахівців в галузі лісового господарства. Тим, хто хоче освоїти професію комерсанта, варто звернути увагу на Університет Лінкольна (Lincoln University), а майбутнім архітекторам і бізнесменам можна порекомендувати факультети Оклендського університету.
Навчання в університеті доступне кожному, хто задовольняє вимоги, що висуваються тим чи іншим університетом. Однією з них (крім знання мови) є 12-річна середня освіта, що для випускників шкіл з країн колишнього СРСР передбачає навчання на підготовчому курсі (Foundation course), або в професійно-технічному навчальному закладі. Ще один спосіб - закінчити новозеландську середню школу. Претенденти повинні також продемонструвати знання англійської мови на рівні не менше 550 балів з тесту TOEFL або 6,0 з тесту IELTS. Навчальний рік у більшості ВНЗ ділиться на два семестри, перший з яких починається в лютому, а другий - у липні. На перший документи зазвичай приймаються до кінця жовтня - початку листопада, на другий - до кінця квітня - початку травня.

Ступінь бакалавра
в Новій Зеландії одержують за три роки (втім, медики навчаються до шести років). Якщо ж ви хочете отримати ступінь з відзнакою (бакалавр з відзнакою), доведеться витратити на це ще рік, зате шлях до ступеня магістра, якщо ви захочете його отримати, у вас буде коротший - рік замість двох. На початкових курсах університету можна отримати підвищений диплом (Advanced Diploma) - від двох до трьох років навчання або просто диплом - від одного до двох років, які демонструють кваліфікацію в практичних областях, таких як: бізнес, природничі науки, педагогіка, сільське господарство та інші.
Освітні програми, що дозволяють отримати подібні дипломи, втім як і ступені бакалавра, з ряду предметів пропонуються політехніками, або технологічними інститутами.
Все це разом з високими стандартами навчання завоювало для новозеланд-ських університетів заслужену повагу в світі, а якість їх підготовки випускників - визнанна у всіх країнах. У багатьох урядах, включаючи країни Тихоокеанського регіону, можна зустріти випускників того чи іншого університету Нової Зеландії. Студенти ж з Європи та Північної Америки розглядають отримання ступеня в новозеландських університетах як етап підготовки до навчання у найпрестижніших закладах своїх країн.

Технологічні та політехнічні інститути.
У країні налічується 20 навчальних закладів даного типу. Вони пропонують навчальні програми та стажування третинного рівня різної ємкості та тривалості - від вступних курсів до курсів на отримання різних ступенів, але всіх їх об'єднує єдина властивість - практична орієнтація на потреби ринку праці. Більшість навчальних програм - таких, як мистецтво і дизайн, агрономія, будівництво та архітектура, бізнес і комерція, інжиніринг, морська справа, природничі науки і технології, туризм та готельний бізнес - розроблені при тісній взаємодії з боку різних професійних асоціацій, промислових груп і громадських організацій. Даний факт визначає високу якість одержуваної студентами освіти і, як наслідок, їх високу затребуваність на ринку праці.
Заняття проводяться в маленьких класах, що гарантує вам більше індивідуальної уваги з боку викладачів. Для вступу, як правило, потрібна середня дванадцятирічна закінчена чи еквівалентна освіта.
Багато які з цих ВНЗ пропонують трирічні програми навчання на бакалавра, що дозволяють отримати такий ступінь, як і в університеті, але за менші гроші. Це, зокрема, відноситься до програм в галузі бізнесу, інформатики, менеджменту, охорони здоров'я. Частина таких програм влаштована так, що перший рік ви можете відучитися в стінах політехніка, а потім перейти в один з університетів, з якими підписані угоди про співпрацю - відразу на 2-й курс.
Програми, які відповідають диплому, готують кваліфікований персонал для роботи в середній технічній та управлінській ланках в таких областях, як: електроніка, промисловість, будівництво та архітектура, бізнес. Навчання може зайняти від одного року до двох років.
Студенти, що отримали сертифікати різних ступенів (I-IV), володіють основними спеціальними знаннями та навичками, достатніми для виконання широкого кола професійних обов'язків у різних галузях, і можуть займати робочі та низові управлінські, керівні або технічні позиції. Ці курси можуть тривати від шести місяців до двох років і розглядатися як проміжна ступінь до подальшого навчання на більш високому рівні.
У "політехніках" можна також пройти короткі професійні курси підготовки для роботи, наприклад, в галузі готельного менеджменту або туризму. Отримання сертифіката або диплома в цих сферах займає від 6,5 місяців до двох років. Такі курси можуть розглядатися або як проміжний етап у подальшому навчанні, або як базова освіта для початку професійної діяльності на посадах молодшої управлінської ланки.

Педагогічні коледжі.
Ці навчальні заклади готують вчителів для ведення - викладацької роботи в дитячій, початковій і середній школі. Після закінчення коледжу студенти можуть продовжити навчання в університеті. Всі коледжі пропонують курси підвищення кваліфікації для вчителів.
Приватні навчальні заклади. Існує також близько 100 приватних навчальних закладів, що пропонують освіту третинного рівня, а також курси перепідготовки та підвищення кваліфікації. Більшість таких установ спеціалізується на програмах стажування для фахівців у різних профе-сійних областях.

Ступені та дипломи

У Новій Зеландії існує 10 рівнів навчання, після кожного з яких можна отримати відповідний документ про здобуту освіту. Найнижчим за значимістю є сертифікат, а найвищим - диплом доктора. Перелік рівнів освіти і відповідних їм документів про освіту і ступенів виглядає наступним чином:
- сертифікати (Certificates) - рівень з 1 по 4;
- дипломи (Diplomas) - рівні 5 і 6;
- ступінь бакалавра (Bachelors degrees) і диплом спеціаліста (Graduate Diplomas) - рівень 7;
- сертифікати та дипломи про післядипломну освіту (Postgraduate Certificates, Diplomas ), а також почесний диплом бакалавра (Bachelors degrees with Honours) - рівень 8;
- ступінь магістра (Masters degrees) - рівень 9;
- ступінь доктора (Doctoral degrees) - 10 рівень.
Технологічні інститути та політехніки також пропонують своїм студентам можливість отримати сертифікат, диплом або ступінь. Крім того, тут є великий вибір різних професійних курсів, де можна отримати практичні навички в обраній професії.
У педагогічних коледжах можна отримати ступінь в галузі викладання в поєднанні зі статусом зареєстрованого вчителя.
Всі види документів про здобуту освіту (кваліфікації) строго стандартизовані та включені в Єдину національну систему кваліфікацій (National Qualifications Framework), яка містить більше 800 найменувань різних кваліфікацій, які можна отримати в країні. Кожен навчальний заклад має право пропонувати тільки ті навчальні курси, які ведуть до отримання ступеня, диплома або сертифіката, тип якого включено до NAF.

Переваги системи вищої освіти Нової Зеландії

Якість освіти. Якість освіти, здобутої в Новій Зеландії, досить висока, а дипломи мають міжнародне визнання. Високі стандарти світового рівня в освітній системі підтримуються за рахунок планомірної роботи та контролю за всіма навчальними закладами з боку Управління у кваліфікації Нової Зеландії (New Zealand Qualifications Authority (NZQA), у чиї функції входить реєстрація всіх ВНЗ.
Турбота про іноземних студентів. У Новій Зеландії турбота про студентів - не порожні слова. У країні існує спеціальний "Кодекс допомоги іноземним студентам", якого зобов'язані дотримуватися усі навчальні заклади. Будь-які порушення правил, які встановлені у цьому Кодексі, можуть спричинити за собою серйозні штрафні санкції для навчального закладу, аж до позбавлення акредитації.
Нова Зеландія - одна з небагатьох країн, де студенти-іноземці можуть легально працювати. Майже всі студенти мають право працювати протягом 20-ти годин на тиждень під час навчання і повний робочий день під час канікул. У деяких випадках студенту навіть не доведеться самому шукати собі роботу, адже в Новій Зеландії є навчальні заклади, які у свої програмі включають обов'язкову практику працевлаштування.
Порівняно низькі ціни на навчання і проживання. Рік навчання на ступінь бакалавра обходиться в 11-19 тис. новозеландських доларів (NZ дол.) на ступінь магістра 15-30 тис. NZ дол. Проживання в сім'ї з дворазовим харчуванням у будні і повним пансіоном у вихідні коштує приблизно 130-180 NZ дол. в тиждень. Оренда квартири обходиться приблизно в ту ж суму (багато заощаджують, знімаючи житло у складчину з іншими студентами), а кімната у гуртожитку - 200 NZ дол. на тиждень. Кишенькові витрати не перевищують 75 NZ дол. в тиждень. Таким чином, вам доведеться витратити 9-11 тис. NZ дол. за рік (включаючи транспорт, підручники та розваги).
(1 NZD = 0,6 євро або 0,77 дол.)

Міжнародне визнання отриманої освіти. Дипломи новозеландських ВНЗ визнаються в більшості країн світу (70% випускників працюють за межами Нової Зеландії). А якщо ви хочете залишитися, то, провчившись три роки, можна отримати дозвіл працювати в країні за набутою спеціальністю на строк до двох років. Особи, які закінчили новозеландські ВНЗ, мають певні пільги.
Теплий, м'який клімат в країні. Студенти із-за кордону люблять Нову Зеландію за її красу, гостинність жителів і відсутність суєти. Тут можна знайти безліч курортів, відвідати колоритні місцеві визначні пам'ятки, познайомитися з багатовіковою культурою місцевих жителів.
У 2004 році Нова Зеландія була визнана кращою державою для відвідування закордонними гостями. Рівень життя в цій країні дуже високий, а злочинність майже відсутня! Міста Нової Зеландії займають лідируючі позиції в світових рейтингах за якістю життя. А за результатами багатьох незалежних досліджень місто Окленд входить до числа 10 найкращих для життя міст на планеті.

Підготовчі програми університетів

Вітчизняного атестата про середню освіту недостатньо для вступу до новозеландського університету. Підготовчі програми (Foundation), для бажаючих продовжити своє навчання в університетах, Нової Зеландії являють собою оптимальний і найкоротший шлях для вступу до ВНЗ цієї країни. Мінімальні вступні вимоги на подібні курси роблять їх все більш і більш затребуваними серед студентів не тільки з країн СНД, а й для абітурієнтів з багатьох інших країн. Для того, щоб бути зарахованим на програму Foundation необхідно:
• закінчити середню школу
• скласти міжнародний іспит з анг-лійської мови (IELTS чи TOEFL).
За рік навчання на підготовчому курсі Foundation іноземні студенти знайомляться з країною і її звичаями, докладніше дізнаються про систему освіти, принципи і методику навчання, помітно покращують знання англійської мови і здають необхідний для вступу до університету кваліфікаційний іспит. Крім мовних занять, націлених на розвиток навичок усного та писемного мовлення, сприйняття друкованого тексту, студенти поглиблено займаються академічними дисциплінами з тих предметів, які вони припускають вивчати в подальшому в університеті. Студенти не тільки відвідують класні заняття, а й приділяють багато часу самостійній підготовці, працюючи в бібліотеці або в комп'ютерній лабораторії над індивідуальними або груповими проектами. Усі учні за час навчання на програмі, за допомогою досвідчених наставників, членів викладацького складу, остаточно визначаються з вибором університету, в якому вони хотіли б продовжити освіту і багато хто успішно справляються з поставленим завданням.

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ
З НАВЧАННЯ в Новій Зеландії

Проживання студентів під час навчання в Новій Зеландії
Успіх навчання багато в чому визначається тим, де і в яких умовах проживає студент. Для когось оптимальний варіант - готель: комфорт, тиша, незалежність. Але для більшості тривале проживання в готелі таки дорогувате...
Багато хто вибирає номери у студентській резиденції серед однолітків з інших країн. Для більшості ж (особливо при навчанні на короткострокових мовних курсах) оптимальним вибором стає номер у новозеландській родині. По-перше, це вигідніше економічно. Але, головне, постійне спілкування з носіями мови доповнює "повне занурення" і дає можливість познайомитися з життям країни "зсередини".

Працевлаштування студентів під час навчання
Цілком очевидно, що студенти, виїжджаючі на навчання за кордон, як правило, можуть навчатися і жити без підробітку. Багатьох студентів фінансують батьки або родичі, які ретельно продумують і прораховують всі майбутні витрати. Однак, студенти, які вирішують підробити у вільний від навчання час, набагато більше виграють у порівнянні зі своїми непрацюючими побратимами, адже вони зможуть накопичити досвід роботи, розширити коло знайомств і "підтягти" мову. За законом студенти можуть працювати в Новій Зеландії до 20 годин на тиждень. Середній заробіток становить 200-250 новозеландських доларів на тиждень. Пропозиції про роботу для студентів можна знайти:
• у Вашому навчальному закладі - дошка оголошень, як правило, рясніє різними вакансіями на роботу на півставки і по вихідних;
• в центрах з працевлаштування. У багатьох навчальних закладах існують власні центи з працевлаштування, які мають свої бази даних про вакансії. Іноді з цією метою випускається спеціальна газета. Служби з працевлаштування також нададуть Вам детальну інформацію, дадуть поради з пошуку вакансій і подальшого професійного навчання, можуть описати перспективи отримання роботи після закінчення навчання, можливості отримання дозволу на цю роботу і проходження виробничої практики;
• у місцевих газетах;
• за допомогою знайомих.

Оформите подписку на журнал "Сучасна освіта".

Только так Вы не пропустите ни одного материала. Возможно, самого важного для Вас.

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!