s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статьи из журнала Обучение за границей Конкурси, стипендії, гранти...(квітень 2011 року)


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Вища освіта Шотландії

Журнал «Сучасна освіта» №11 (2014 рік)

Шотландія по праву пишається своєю вищою освітою. Для багатьох країн шотландська структура вищої освіти послужила взірцем для створення їх власних систем. Про накопичений шотландськими вищими навчальними закладами досвід говорить той факт, що чотири з перших шести університетів Великобританії були відкриті в Шотландії. Перший шотландський університет був заснований в 1411 році. У невеликій країні, населення якої становить 5,1 млн. осіб, налічується 13 університетів і 9 коледжів, що представляють вищу освіту.

Зараз, коли в Шотландії проживає 9% населення Великобританії, в шотландських університетах навчається 15% студентів Великобританії. Велика кількість студентів приїжджає з інших країн. У деяких вищих навчальних закладах число іноземних студентів сягає 45% від загальної кількості (у середньому 10-15%).

Шотландці вважають свою освіту (як середню, так і вищу) кращою англійської та прагнуть обов'язково виділитися на тлі загальнобританської системи освіти. Відмінності з'являються вже в початковій школі. Діти в шотландських школах вчаться не шість років, а сім і переходять в середню школу у віці 12 років.

З 5 до 12 років діти відвідують початкову школу (Primary School). У 12 років переходять в середню школу (secondary school). У 15 років школярі здають іспити на загальне свідоцтво про середню освіту Scottish Certificate of Education (SCE Standard Grade), відповідне англійському GCSE. Після цього учень може або перейти до коледжу подальшої освіти, або продовжити навчання в школі з метою отримання атестата вищого ступеня (Higher Grade). Для цього треба провчитися з 16 до 18 років і здати іспити з 5 або 6 предметів. Цього атестата достатньо, щоб вступити в шотландські вузи.

Щоб вчитися в інших частинах Сполученого Королівства або потрапити в один із старовинних університетів Шотландії, треба закінчити так званий «шостий рік» школи та отримати сертифікат Scottish Certificate of Sixth Year Studies (SCSYS), який еквівалентний загальнобританському диплому GCE A-level. Зараз замість сертифікату SCSYS випускникам видається сертифікат Advanced Higher. Він в цілому відповідає A-level - атестати Higher і Advanced Higher визнаються всіма вузами Великобританії.

Вступ у шотландські університети

 Вступні вимоги досить високі. Зазвичай базовим рівнем для претендентів є 550 балів із TOEFL або 5.5 балів із IELTS. Деякі департаменти університетів вимагають не нижче 600 або 6 балів. А медичний і юридичний факультети вимагають не менше 7 балів. Найнадійніший шлях вступу в шотландський університет - провчитися два останніх роки у шотландській школі або коледжі або пройти програму Foundation. Протягом цих курсів іноземних студентів готують для отримання шотландського свідоцтва про закінчення середнього навчального закладу. Після закінчення цієї програми студенти складають державні іспити, необхідні для вступу до університетів Шотландії.

Процедура вступу в шотландські вищі навчальні заклади нічим не відрізняється від вступу в англійські навчальні заклади і здійснюється через загальнонаціональну службу UCAS. Вступ до вищих навчальних закладів Шотландії як на бакалавріат (Undergraduate), так і на магістратуру (Postgraduate), є таким гнучким, як і вся система вищої освіти Шотландії, що дозволяє студентам отримувати таку систему оцінок, яка зараховується їм при переході з одного навчального закладу в інший. Якщо студент хоче змінити факультет або вищий навчальний заклад, то ці оцінки зараховуються відповідно до умов обраного навчального закладу.

Бакалаврат

Базовий курс вищої освіти (Undergraduate) в шотландському університеті триває 4 роки. Окремі спеціальності, такі як медицина, юриспруденція, стоматологія вимагають ще більш тривалого навчання. Дуже часто молоді люди, провчившись кілька семестрів, розуміють, що хотіли б дещо скоригувати обрану ними програму навчання, щоб в результаті отримати іншу спеціальність. В шотландських ВНЗ це можливо аж до закінчення другого курсу. Для абітурієнтів, які мають хороший рівень підготовки, можливий вступ відразу на другий курс. Останній рік дає студентам можливість отримати ступінь бакалавра з відзнакою (Bachelor with Honours). Шотландським університетам властива гнучкість навчальних планів. Студенти мають можливість вивчати найрізноманітніші дисципліни, навіть якщо вони викладаються на різних факультетах. Випускникам можуть привласнювати подвійні ступені (Joint Degree), наприклад, в області бухгалтерського обліку та економіки. Деякі навчальні заклади Шотландії пропонують так звані (Sandwich Course), що дають студентам можливість отримати досвід практичної роботи вже під час навчання.

Магістратура

Післядипломна освіта (Postgraduate) доступна всім, хто має дипломи про закінчення визнаних навчальних закладів. Якщо перед вами стоїть проблема того, що ваш подальший кар'єрний ріст вимагає додаткової кваліфікації, а часу на двох або трирічну аспірантуру немає, то вам необхідно звернути свій погляд у бік шотландських університетів. В них ви швидше за все знайдете інтенсивну річну програму для отримання ступеня Магістра за своєю спеціальністю. Ну а якщо вас цікавлять фундаментальні дослідження, то університети запропонують вам трирічні поглиблені програми для отримання ступеня Доктора філософії (PhD/DPhil).

За матеріалами www.ukuniver-sities.net.ua

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!