s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статьи из журнала Знакомьтесь - профессия! Спеціаліст з альтернативної енергетики – професія майбутнього


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Спеціаліст з альтернативної енергетики – професія майбутнього

Журнал «Сучасна освіта» №4 (квітень, 2017 рік)

Причини очевидні: традиційні види енергії (газ, нафта, вугілля) стрімко скорочуються, і як наслідок підвищується попит на фахівців, здатних запропонувати альтернативу. У найближчі 5-10 років фахівці в галузі альтернативної енергетики стануть одними з найбільш затребуваних і високооплачуваних на ринку праці України.

альтернативна енергетикаЗа оцінками українських експертів, наведеними в «Галузевій програмі енергоефективності та енергозбереження до 2017-го» запасів нафти вистачить на 43 роки, газу – на 56 років, урану – на 30 років, вугілля – на 170 років. Схожа ситуація не тільки в Україні, але і в світі. Тому далекоглядні західні країни сьогодні активно вкладають кошти в розвиток альтернативної енергетики. До відновлювальних джерел енергії відносяться сонячна, вітрова, геотермальна енергія, біомаса і енергія Світового океану. Мета цілком прагматична – вирішити питання енергозалежності і розуміння, що надра Землі не безмежні.

Сьогодні активно енергозберігаючий вектор задає Європа. Нові галузі вимагають кваліфікованих кадрів. Поки що попит на них задовольняє потреби ринку, але в найближчому майбутньому ситуація зміниться, і в Україні також. Одна з причин цього – зниження «зелених тарифів» в Європі. В Україні « зелений тариф», як мінімум, в найближчі п'ять років залишиться на високому рівні, і цим наша країна залучає західних інвесторів. Тому професію фахівця з альтернативної енергетики з упевненістю можна вважати однією з професій майбутнього.

Заробітна плата: Середній дохід фахівця з альтернативної енергетики в США становить близько 60 000 доларів США на рік.

Сьогодні на українському ринку альтернативної енергетики працюють фахівці двох основних профілів: технарі і маркетологи. Перші займаються виробництвом і розробками, другі «просувають» вироблений товар. У число перших входять фізики, хіміки, фахівці в мікроелектроніці та ін. Але і другим не обійтися без такої освіти. Так чи інакше, це люди з технічною освітою. Вони повинні розуміти принцип роботи продуктів і вже на цю базу додавати необхідні юридичні, економічні та інші знання.

Інженер з сонячної енергетики

Сонячна енергетика – чисте, невичерпне і дешеве джерело альтернативної енергії, гарантія екологічно чистого майбутнього. Сонячна енергетика – новітня наука, що стрімко розвивається. У фундаментальних дослідженнях і наукових розробках беруть активну участь і інженери цієї спеціалізації.

Інженер з сонячної енергетики може спеціалізуватися в двох прикладних напрямках:
 Інженер з встановлення сонячних електростанцій – фахівець, який займається установкою і обслуговуванням сонячних батарей. Іншими словами, він проводить енергію сонця в об'єкти.
 Інженер з виробництва сонячних електростанцій займається виробництвом сонячних модулів на спеціалізованих підприємствах.

Особливості професії

Сучасний світ хвилюють проблеми виснаження природних ресурсів, зокрема, джерел отримання електричної енергії. Тому гостро стоїть питання про переключення на альтернативні джерела енергії. Цьому сприяє і зростання цін на традиційні енергоносії. В останнє десятиліття погляди вчених звернулися до Сонця – вічного і невичерпного джерела тепла і світла. Активно почала розвиватися наука отримання енергії з сонця: були спроектовані і створені сонячні батареї.

Сонячна енергія – природна і екологічна. Переваги сонячних електростанцій:

  •  швидко і легко зводяться завдяки легким конструкціям;
  •  безвідмовна робота простих елементів;
  •  безшумна робота;
  •  простота експлуатації і обслуговування;
  •  немає викиду шкідливих речовин, як при використанні інших джерел енергії.

Загальна кількість сонячної енергії, що надходить на поверхню Землі за тиждень, перевищує енергію всіх світових запасів нафти, газу, вугілля та урану. Потенційно сонце може виробляти до 10 000 ТВт – це в 5 000 разів більше потужності всіх сучасних стаціонарних енергетичних установок Землі.

Незважаючи на те, що в різних кліматичних умовах використовувати сонячні електростанції або батареї цілий рік неможливо, попит на них досить великий. І професія інженера сонячних батарей надзвичайно затребувана. На сьогоднішній день існує багато компаній з виробництва, встановлення і обслуговування сонячних батарей на заміських будинках, приватних підприємствах. Сонячні колектори забезпечують підігрів гарячої води та опалення будинку, системи теплої підлоги. Собівартість енергії сонячних батарей невисока і в порівнянні з минулим десятиліттям знизилася на 80%. В осінньо-зимовий період замість сонячної електростанції можна задіяти вітряні станції.

Сонячні колектори та сонячні електростанції на сонячних батареях перестали бути технологічною новинкою. Їх випускають в промислових масштабах спеціальні підприємства і заводи, на яких також затребувана професія інженера по сонячним електростанціям.

У державному масштабі професія інженера сонячних електростанцій затребувана у фундаментальній науці і стає однією з найбільш перспективних. У «Енергетичній стратегії України на період до 2030 р.» вказані обсяги виробництва і споживання електричної енергії з використанням відновлюваних джерел до 12,6% загального виробництва. Це стосується всіх напрямків: вітряні станції, сонячні електростанції, ТЕЦ на біомасі. Державна підтримка цих проектів забезпечена.

Плюси і мінуси професії

Мінуси:

  •  Висока оплата праці
  •  Постійна затребуваність
  •  Високий престиж професії

Плюси:

  •  Часті відрядження або вахтовий метод роботи
  •  Високий рівень відповідальності

Місце роботи

  •  Компанії і фірми по установці сонячних електростанцій
  •  Підприємства з виробництва сонячних модулів.
  •  Науково-дослідні організації з проблем енергоресурсів
  •  Агропромислові комплекси

Де вчитися в Україні

Найкраще отримувати профільну освіту, вона буде особливо цінуватися в подальшій кар'єрі. Це спеціальність «Нетрадиційні і поновлювані джерела енергії» за напрямом «Електроенергетика». В Україні інженерів з такою кваліфікацією готує НТУУ «КПІ імені І. Сікорського», Херсонський національний технічний університет, Приазовський державний технічний університет, Одеська національна академія харчових технологій, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Запорізька державна інженерна академія. Є подібні кафедри і факультети в інших ВНЗ.

Загалом, інженером сонячних електростанцій в прикладному варіанті може стати інженер будь-якої спеціалізації, пройшовши невелику підготовку в процесі виробництва. Кращий варіант, якщо це інженер-енергетик з досвідом роботи.

Де вчитися за кордоном: магістерська програма Європейських Центрів Дослідження Альтернативної Енергії (EUREC) в університетах Франції, Англії, Нідерландів, Іспанії, Португалії, Греції; магістерська програма Erasmus Mundus з вітряної енергії, організована Делфтським університетом Нідерландів, Датським технічним університетом, Норвезьким університетом природних і технічних наук і Ольденбурзький університетом імені Карла фон Осецького.

Спеціальність «Екологічна біотехнологія та біоенергетика»

Одним з перспективних напрямків альтернативної енергетики є біоенергетика. Цей напрямок об’єднує способи отримання енергії з відходів, біопалива з рослин, використання нетрадиційних видів палива. У біоенергетиці використовують сміття з будівництва, від вирубки лісу, від виробництва паперу, від фермерських господарств, сміття з міських звалищ і так само виробляється природним чином метан.

Біомаса – це все, що живе, відмирає, перегниває. І може служити поновлюваним джерелом енергії для людства, заміною традиційному вугіллю, нафті, газу. Створенням палива з біомас активно займаються практично в усьому світі (в Фінляндії потреби в пальному вже на 20% задовольняються за рахунок біопалива, в ЄС по використанню біомаси в якості джерела енергії лідирує Німеччина). Цей напрямок активно розвивається і в Україні.

Біотехнологія та біоінженерія – міждисциплінарна галузь, яка виникла на стику біологічних, хімічних і технічних наук, тому обравши цю спеціальність ви фактично одержуєте три освіти одночасно!

Джерело: Флюра Ягофарова, http://www.profguide.ru

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!