fbpx
Організатор виставки завжди на зв’язку

освітня онлайн-виставка «Освіта за кордоном»

Спілкування з представниками університетів світу без посередників!

Реєструйтесь!

Ви отримаєте посилання на записи останніх актуальних презентацій виставки, а також сповіщення про подальші онлайн-події з розкладом на вказану пошту.

Не забудьте підписатися на наші соціальні мережі, щоб не пропустити оповіщення про заходи!

Q&A / Приклади питання та відповіді

Який рівень мови необхідний для допуску до вступу в німецький університет?

Для навчання в університеті на повністю німецькомовній програмі необхідно мати сертифікат підтвердження володіння мовою на рівні мінімум B1: Goethe Zertifikat B1, TELC B1, Test DaF Level 3.
Для навчання англійською необхідно мати один з наступних сертифікатів: TOEFL min. 550 points (paper-based), min. 213 points (computer-based), min. 79 points (internet-based); або Cambridge Certificate CAE (Certificate of Advanced English) min. Grade C, TOEIC min. 730 points; або IELTS Level 6.0 overall band score; або Oxford Test of English with 120 points and level B2 in overall modules.
А також необхідним є сертифікат мінімального розуміння німецької мови на рівні A1: Goethe Zertifikat A1, TELC A1.
Анна Гайдук, представник Hochschule Heilbronn (переглянути інші відповіді)

Скільки грошей на місяць необхідно для проживання студенту в Мюнхені?

Оскільки Мюнхен багатий на високооплачувані робочі місця, ціна проживання тут також висока. Головна витрата – оренда житла. Якщо вдасться поселитися в гуртожитку, ціна буде приблизно 350 € на місяць, однак оренда кімнати в місті починається від 500 € /місяць і вище. Решта з необхідного – обов’язкова медична страховка (близько 100 € /місяць), телефонний пакет (від 13 до 100 €, в залежності від тарифного плану), а також їжа – в середньому варто розраховувати на 200 € на місяць.
Тому розраховувати своє проживання в Мюнхені варто на рівні 800-1000 € на місяць.
ℹ️ Даніела Бехт, представник HM Hochschule München University of Applied Sciences (переглянути інші відповіді)

Які стипендії в Польщі доступні для абітурієнтів з України?

Польський уряд виділяє повні стипендії для студентів з України при умові успішного вступу на спеціальність без додаткових умов. Також можливо поступити на стипендію ENP Scholarship за умови надання мотиваційного листа студента на напрямки «Історія» та «Журналістика». Додатково, College of Europe in Natolin пропонує студентам з України свою стипендію EU4YOUTH в ко-фундації із Міністерством закордонних справ Литви.
ℹ️ Якуб Кубіца, представник College of Europe in Natolin (переглянути інші відповіді)

Яку допомогу отримують студенти з України в Німеччині?

Студенти з України в німецьких університетах отримують наступний додатковий сервіс: 1) Консультація перед початком навчання: допомога з подачою заявок, вступом, інформація про вибір курсів, допомога з візою, медичним страхуванням тощо. 2) Розміщення: діють спеціальні короткострокові оренди для студентів по обміну, пропонуються одномісні мебльовані кімнати з кухнею та ванною кімнатою, а також спільні апартаменти – одномісні кімнати зі спільною кухнею та ванною(ами) для 2-3 осіб. Детальна інструкція з пошуку житла та контактні дані гуртожитків для здобувачів вищої освіти.3) Програма «Тандем»: допомога з боку німецьких студентів стосовно основ процесу навчання та неформальні зустрічі за кавою чи пивом.
ℹ️ Андреас Вайхе, представник Otto-Friedrich University of Bamberg (переглянути інші відповіді)

Що таке Studienkolleg і чому є обов’язковий для вступу?

Studienkolleg – підготовчий рік в Німеччині перед вступом до університету, який треба пройти, аби закрити академічну різницю в один шкільний рік (в Німеччині школа – 12 класів). Після завершення курсу, абітурієнт здає низку екзаменів з різних дисциплін, результати яких можуть відіграти роль при вступі на ту чи іншу спеціальність.
ℹ️ Маргарита Перкович, представник Hochschule Augsburg University of Applied Sciences (переглянути інші відповіді)

Як надаються медичні послуги українцю в Словаччині?

Страховка має бути обов’язково: ви можете її оформити в Україні чи Словаччині – це особисто ваш вибір. Щодо самої страховки – я був застрахований у страховій компанії PZU, можу її порадити. Історія з особистого життя: у мій перший рік навчання я захворів на вітрянку, пишу в додаток PZU і описую симптоми, надіслав фотографію, і наступного ранку мені відповіли: написали, куди йти. У результаті, куди вони мене послали, я не пішов, бо не розумів медичних термінів словацькою мовою в перші півроку, тому я поїхав до головної міської лікарні. Там мене оглянули, виписали рецепт, я заплатив за обстеження близько 80 євро, після чого відсканував усі чеки та відправив до PZU – протягом тижня всі ці гроші було повернуто. Це була студентська страховка у PZU на десять місяців, коштувала 100 євро, куплена в Україні. У Словаччині ж є ще із страховок Dôvera, Union та Všeobecná zdravotná poisťovňa, проте варто звертати увагу, чи виписують вони зараз комерційну страховку. Як підсумок: якщо у вас великі проблеми зі здоров’ям – страхуйтеся у Словаччині, якщо ж ні – краще брати страховку в Україні – вона простіша і в деяких випадках краща.
ℹ️ Павло Бахмацький, засновник освітньої платформи Postupai.com (переглянути інші відповіді)

Де студенти підробляють, навчаючись у Словаччині?

Історія починалась так: закрив перший семестр, пішов працювати на завод, під час заводи вчив англійську мову. Після закриття першого курсу я поїхав подорожувати, поїхав у Братиславу, тому що там не жив і не вчився, побачив, закохався – вирішив – все – хочу тут працювати, жити вчитися, все. Через тиждень прийшов на співбесіду офіціантом, хотів спробувати словацькі чайові, тому що в Україні працював офіціантом, і в Словаччині хотів спробувати. Мене не взяли одразу, сказали, що не встигатиму із навчанням це все, тому ми розговорилися (і в тому дуже допомогла англійська мова), і він сказав, що йому треба людина на рецепцію, я погодився, і від цього моменту ця робота стала моєю фінансовою незалежністю від батьків. Це був мій підзаробіток два роки. Вже з третього року я переїхав до Братислави.
ℹ️ Олександр Зварич, студент STU

Я почала працювати вже коли закінчила магістратуру та вступила на аспірантуру. Я працювала як студент у архітектурній фірмі: мені давали стільки робочих годин, скільки я хочу, у вільному графіку. Це великий плюс, тому що є навчання, є будинки, і це все можна справді поєднувати.
ℹ️ Олена Лемак, студент STU

Шість років тому я приїхав до Словаччини, перші півроку займався своїми документами і потім ще півроку повністю навчався. Після цього один хлопець показав мені фірму, де пропонували можливості працевлаштуватись – у цей час я вже вивчив словацьку мову до розмовного рівня. Перший підробіток у мене був у французькому консульстві, я фарбував паркан, у принципі платили непогано, за день близько ста євро я і заробив, що мені сплатило місяць гуртожитку. Потім мені запропонували продавати товари в магазині, там вже була постійна ставка 4.50 євро на годину, і три-чотири дні мені вдавалося працювати у вільному графіку, зранку – лекції, і з третьої години дня до дев’ятої вечора я був уже на роботі . Також як студент ви не оподатковується до 200 євро виручки. Ці підробітки повністю покрили ціну на гуртожиток, проїзд, продукти харчування.
ℹ️ Павло Бахмацький, випускник STU (переглянути інші відповіді)

Скільки часу має студент з-за кордону після випуску на пошук роботи?

Один рік після завершення навчання Ви можете законно знаходитись на території Польщі і шукати роботу, проте часто наші випускники вже після бакалаврату або після інженерного навчання вже знаходять робоче місце на неповний робочий день, а ті хто завершують магістратуру часто мають роботу по спеціальності. За статистикою до повномасштабного вторгнення, 40% студентів по завершенню навчання залишалися у Любліні і в Польщі, 40% їхали далі на Захід і 20% поверталися в Україну і працювали там.
ℹ️ Кінга Торчинська, представник University of Life Sciences in Lublin (переглянути інші відповіді)

Які особливості оплати за навчання в Польщі?

Якщо Ви вступаєте на платне навчання, університет у Польщі укладає з Вами договір та вартість навчання, прописана в договорі, до кінця навчання вже не зміниться. Якщо буде підвищення цін, Вас це не торкнеться.
ℹ️ Julia Łysik, представник Perspektywy Education Foundation (переглянути інші відповіді)

Корисна інформація

Скільки вартує проживання студента в Німеччині?

Обираючи навчання за кордоном, не зважаючи на широкий вибір безкоштовних програм, завжди треба звертати увагу на бюджет, яким необхідно буде оперувати для покриття витрат на щоденне проживання студента в місті. Покрити витрати може допомогти підробіток, стипендії (тільки розберіться з умовами праці та засадами стипендіальних програм заздалегідь). Станом на 2023 рік, навчаючись в німецьких містах, середній […]

Німецька система освіти

Німеччина – одна з пріоритетних країн, яку обирають українські абітурієнти при вступі за кордон останні роки. Проте система освіти в ФРН відрізняється від української, тому для успішного вступу та адаптації варто розумітися в її особливостях. Німеччина має чотириступеневу систему освіти: початкова, двоступенева середня освіта та вища освіта. В школу діти йдуть в 6 років, а […]

Studienkolleg – що це? І куди вступати.

Studienkolleg — навчальний заклад, у якому іноземні абітурієнти отримують підготовку до вступу до університетів Німеччини. Штудієнколеги у більшості з федеральних земель Німеччини є державними. 🧑‍🎓Зазвичай студенти штудієнколегу на момент навчання у ньому вважаються студентами закладу вищої освіти, розташованому в даному місті. Навчання є зазвичай безкоштовним – однак слід платити внесок для діяльності відділу студентської допомоги […]

ISIC – міжнародне посвідчення студента

Мабуть, ви чули про ISIC – сьогодні розповімо, що ж це таке, та які переваги надає! 🗓Формат міжнародного посвідчення студента почав активно обговорюватися у другій половині ХХ століття як одного зі способів покращити міжнаціональну комунікацію та співпрацю в світі, реалізовуючи глобальний принцип наддержавних об’єднань та спілок. Під керівництвом однієї з таких студентських організацій було створено […]

Скільки українців навчається в школах Німеччини?

Станом на кінець червня 2023 року, в школах Німеччини навчається 213 362 дітей, що на десять тисяч більше, ніж рік тому (у грудні 2022 кількість становила 202 тисячі)🇺🇦🇩🇪. Загалом, українці складають близько 2% серед усіх школярів на території ФРН.  Більшість учнів з України прийняли землі Північний Рейн-Вестфалія (40 969), Баден-Вюртемберг (32 028) та Баварія (30 […]

Які країни найчастіше обирають українці для навчання за кордоном?

🎓До початку широкомасштабного вторгнення, кожен десятий випускник школи України щороку вступав до ВНЗ за кордоном, а за останні півтора роки ця частка значно зросла. По традиції, найбільш популярними країнами для отримання диплому є наші сусіди – Польща🇵🇱, Чехія🇨🇿, Словаччина🇸🇰, а також Німеччина🇩🇪. Для багатьох наріжною перевагою навчання в цих країнах є можливість доступної безкоштовної освіти […]

Виплати біженцям і грошова допомога студентам в Німеччині

🇩🇪💸В липні в Німеччині дещо змінилися умови і можливості виплат Bürgergeld – фінансової підтримки для тих, хто має дохід менший за прожитковий мінімум і не має роботи. Розмір допомоги на особу складає від 318 до 502 євро на місяць. ЇЇ можуть отримати працездатні особи від 15 до 64 років і члени їхніх родин. Громадяни України, […]

Як допомагають українцям в Японії?🇯🇵

Ми не часто бачимо в наших стрічках новин про допомогу українцям поза європейським континентом, особливо в країнах Азії, тому сьогодні хочемо поділитися з вами фактами, про які розповів журналіст Наохіро Йосіда. З початку повномасштабного вторгнення,багато українців, які цікавляться японською культурою чи мають знайомих в цій країні, шукали прихистку саме тут. 🔸Наприклад, минулого року Університет Мейдзі, […]

7 переваг навчання в Німеччині🎓🇩🇪

1. Відсутність плати за навчання в державних університетах Німеччини Вища освіта в Німеччині в більшості фінансується державою, тому вона є буквально безкоштовною як для німецьких, так і для іноземних студентів. Німецька система вищої освіти складається з приблизно 400 закладів, які поділяються на державні заклади, де навчається понад 2,5 мільйона студентів, та меншу кількість приватних закладів, […]

Корисні посилання понеділка

Початок нового тижня – і Education Abroad Fair ділиться з Вами корисними актуальними посиланнями для студентів стосовно навчання за кордоном: 📍 Стипендії post-graduate від College of Europe для українців та студентів з країн Європейської співдружності. Початок прийому заявок вже почався: 🌐https://www.coleurope.eu/admission/scholarships/scholarships-university-graduates-coming-european-neighbourhood 📍 Young European Ambassadors для підвищення обізнаності про співпрацю ЄС із східними країнами-партнерами, демонстрації […]

Compare listings

Порівняйте