s-osvita.com.ua ОБУЧЕНИЕ ЗА РУБЕЖОМ Образование в Великобритании Система освіти в Шотландії


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Система освіти в Шотландії

Стали вже хрестоматійними приклади про винахід парового двигуна, телефону, телебачення, кольорової фотографії, ультразвукового сканера, першої тривимірної комп'ютерної гри, а також клонування овечки Доллі, але мало хто замислюється над тим, що батьківщиною цих винаходів є зовсім невелика країна, ім'я якої - Шотландія.

Багатоступінчатість і варіативність – такими словами можна охарактеризувати систему освіти Шотландії. Вже з 1496 року в Шотландії було введено обов'язкову шкільну освіту для дітей, починаючи з шести років. В даний час всі діти у віці від 5 до 16 років повинні вчитися в школі. У Шотландії прийнята наступна система шкільної освіти:

  • до 5 років - підготовка до школи
  • 5-12 років - початкова школа
  • 12-16 років - середня школа
  • 16-18 років - середня школа (підготовка до екзаменів Хайєрс)

Шістнадцятирічним віком закінчується обов'язкове чотирирічне навчання в середній школі. Підтвердженням першого етапу навчання в школі є іспит Standard Grade, який рівнозначний іспиту GCSE в Англії. Після цього учень має право вибрати подальший шлях навчання: перейти до навчальних закладів, що надають професійну освіту, або продовжити навчання в школі з метою отримання атестата, що дозволяє вступати до вищих навчальних закладів. Іспити Highers зазвичай здаються на п'ятому році навчання і включають іспити з 4, 5 або 6 предметів, які дають учням ретельне і глибоке вивчення, а також індивідуальний вибір. Деякі школи пропонують іспит на отримання А-level. Протягом шостого року навчання учні вдосконалюють свої знання з обраних предметів Highers, беруть додаткові предмети або поглиблюють знання для складання Advanced Higher, який, починаючи з навчального 2000/2001 року, замінює диплом про закінчення шостого року навчання – Certificate of Sixth Year Studies. Дипломи Highers і Advanced Higher визнаються для вступу в усі університети Великобританії.

Якість іспитів контролює Шотландське кваліфікаційне управління – Scottish Qualifications Authority (SQA). Ця система охоплює всі програми, за якими навчаються студенти – з середньої школи до вищої освіти.

Для молоді, що досягла шістнадцятирічного віку, і людей більш старшого віку в Шотландії є єдина послідовна система подальшої освіти і професійного навчання. Шотландія має мережу з 43 коледжів подальшої освіти (подібних українським технікумам). Є великі кампуси в центрах великих міст і маленькі спеціалізовані коледжі, які обслуговують населення віддалених сіл і островів. Стандарти навчання високі і  дуже цінуються студентами, роботодавцями та кваліфікаційними органами.

Коледжі пропонують академічні та професійні кваліфікації з більшості предметів, від початкового рівня до рівня диплома вищої освіти.

Подальша освіта в Шотландії гнучка і може бути отримана на денному відділенні, на вечірньому відділенні, на виробництві, на заочному відділенні, за допомогою іспиту на вимогу і, в деяких випадках, шляхом визнання попереднього навчання та досвіду. Всі коледжі мають короткі курси і можуть створити індивідуальну програму для потреб майбутніх студентів, а також для організацій або роботодавців.

Багато коледжів мають угоди про акредитацію з університетами. Модульний метод дозволяє студентам коледжів для отримання подальшої освіти переводитися в університет на другий або навіть на третій курс.

Програми навчання засновані на нововведеннях і компетентності, і кваліфікація може бути отримана поступово, сходинка за сходинкою. Багато програм включають в себе практику на місцевих підприємствах, дозволяючи студентам тренувати свої навички в реальній робочій обстановці. Це дає студентам можливість придбати професійні вміння та досвід, необхідні для працедавців.

Є програми з наступних предметів: організація готельної справи, організація туризму, бізнес, фінанси, бухгалтерська справа, інформаційна технологія, курси медсестер, іноземні мови, маркетинг, образотворче мистецтво, драматургія, засоби масової інформації, науки, індустрія дозвілля та іспити за курс середньої школи. Результати навчання оцінюються всередині коледжу протягом усього курсу при строгому зовнішньому контролі з боку Шотландського Управління Кваліфікацій, який розробляє і затверджує кваліфікації. Всі кваліфікації є міжнародно визнаними.

Нова уніфікована кваліфікаційна система, введена в 1999 році, відноситься як до середнього, так і до подальшої освіти. Вона включає:

  •  Scottish Vocational Qualifications (SVQs), які відповідають державним стандартам, що застосовуються в промисловості, включаючи сертифікацію на робочому місці.
  •  National Certificate and Higher National Certificate.
  •  Higher National Diploma.
  •  GSVQs: для шкіл і студентів подальшої освіти у віці 16-19 років, а також для дорослих людей, які виявили бажання продовжити свою освіту. Цей ступінь дає основні професійні навички, глибоке навчання і підготовку до вищої освіти.

Джерело: www.gazeta.ru

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!