s-osvita.com.ua ОБУЧЕНИЕ ЗА РУБЕЖОМ Образование в Израиле Освіта в Ізраїлі


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Освіта в Ізраїлі

Вважається, що ізраїльська освіта занадто самобутня і підходить в основному тим, хто збирається жити чи працювати в цій країні. Насправді дипломи ВНЗ Ізраїлю визнаються в усьому світі, а вища школа майже повністю копіює американську.
Система ізраїльської освіти триступенева: бакалаврат, магістратура та докторантура. Ступінь бакалавра присуджується після трьох або чотирьох років навчання, ще два - три роки потрібні на отримання ступеня магістра. Нарешті, щоб стати доктором, потрібно закінчити докторантуру (два - чотири роки) і захистити наукову роботу.

Всі три ступені можна отримати у восьми державних університетах Ізраїлю. Бакалаврів випускають коледжі-філіали університетів і деякі регіональні коледжі (наприклад, коледж Сапіра в Негеві або коледж Тель-Хай). Інші навчальні заклади, як інститут ім. Х. Вейцмана, спеціалізуються виключно на докторантурі. Всі інші (медичні та інші професійні училища, враховуючи художні, музичні і театральні школи, а також школи готельного господарства та туризму) видають дипломи про професійну кваліфікацію.
Останні кілька років Рада з вищої освіти Ізраїлю видає неакадемічним навчальним закладам дозволи на присвоєння випускникам ступенів бакалавра. Тому уважно вивчайте сайти обраних вами ВНЗ: цілком можливо, що, почекавши один - два роки, ви зможете вступити на повноцінний бакалаврат.

Іврит і англійська

В Ізраїлі три державні мови: іврит, арабська та англійська. Основні навчальні програми викладаються івритом, рідше - англійською. Тому під час вступу вам доведеться витримати мовне тестування, оцінка за яке присуджується за єдиною шкалою. Більшість ВНЗ приймають студентів зі знанням івриту на рівень «гімель-далет» (середній рівень). Медичні, психологічні та юридичні факультети університетів вимагають більш високого рівня «хей-вав».
Підготуватися до мовних тестів можна в спеціальних навчальних центрах - ульпанах. Навчання може зайняти до п’яти місяців (по 20-25 годин на тиждень). Вартість для іноземців - 4 тис. шекелів. Так звані репатріанти можуть навчатися безкоштовно, в деяких випадках потрібно буде внести реєстраційний внесок (приблизно 200 шекелів).
(Новий ізраїльський шекель 1 = 3,13, грн)
Є кілька видів навчальних центрів: найпоширеніші - ульпани-кібуци (кібуц - щось подібне колгоспу), вивчення мови тут чергується з роботою по господарству. Проживання та харчування безкоштовне, але обов’язково потрібно заплатити вступний внесок (встановлюється індивідуально кожним кібуцем). Є ульпани молодіжних центрів (тільки для репатріантів) і літні університетські ульпани, що користуються особливою популярністю у іноземців. Заняття в них тривають шість - вісім тижнів. Ульпани є не тільки в Ізраїлі, але і в Росії при єврейських культурних центрах. Наприклад, в Москві працює ульпан «Єрусалим в Москві», де бажаючі можуть вивчати іврит і єврейську культуру.
Крім івриту іноземні студенти повинні знати англійську, якою написана значна частина навчальної літератури. Володіння англійською усіма ВНЗ Ізраїлю оцінюється за єдиною шестирівневою шкалою. Для вступу до ВНЗ потрібно отримати сертифікат третього - другого рівнів. Перший і нульовий (вищі) рівні звільняють студентів від обов’язкових занять мовою в університеті, за які може стягуватися додаткова плата.
Наші студенти знаходяться у більш вигідному становищі, ніж учні інших країн: до 40 % викладачів ізраїльських ВНЗ - російськомовні. Тому якщо ви щось не зрозумієте або не розчуєте, майже завжди можна підійти до лектора на перерві та порозумітися зрозумілою вам мовою.

Іспити

Окрім мовного тесту абітурієнти здають загальноізраїльський психометричний тест, мета якого - оцінити інтелект вступника, його здатності до логічного мислення, знання математики і володіння англійською. Результати тесту дійсні сім років, їх приймають всі ВНЗ Ізраїлю. Перездавати можна необмежену кількість разів, але не раніше десяти місяців після попередньої спроби. До речі, тестування можна пройти російською мовою.
Для вступу до ВНЗ в середньому потрібно набрати 400 балів (з 800). Якщо ви плануєте вступати на інженерні факультети, доведеться здати ще й єдиний платний іспит з математики та фізики (проводиться в травні в Центрі тестування та оцінки). На відділення медицини та психології можна потрапити тільки після додаткової співбесіди івритом, а в художні, музичні і театральні ВНЗ потрібно надати творчі роботи, пройти прослуховування або перегляд.

Підготовчі курси

Далеко не кожен іноземець може без попередньої підготовки пройти психометричний тест. Тому в Ізраїлі діє ціла мережа приватних навчальних центрів, які займаються підготовкою абітурієнтів до тесту і до навчання в ВНЗ (викладають у тому числі й російською мовою). Зазвичай тривалість підготовчих курсів - 80-200 ак. годин.
Абітурієнтам-іноземцям також пропонують пройти спеціальний підготовчий курс для репатріантів та іноземців. Він складається з базових предметів з обраної спеціальності, а також занять з англійської та історії єврейського народу. Природно, в його рамках велика увага приділяється підготовці до психометричного тесту. Як правило, заняття тривають 7-12 місяців по 35 годин на тиждень. Для вступу на підготовчий курс потрібно скласти іспит на знання івриту, англійської та ізраїльської шкільної програми, що, як правило, труднощів не викликає. Після закінчення занять проводять підсумкові іспити, результати яких враховуються при прийомі до ВНЗ.

Запис

Зовсім не факт, що ви зможете потрапити в обраний вами ВНЗ: конкурси високі (на деякі факультети Тель-Авівського університету сягають 6 осіб на місце). Тому краще подати документи відразу в кілька навчальних закладів. Правда, за це доведеться заплатити (по 250 шекелів за запис: половину цих грошей ВНЗ, в які ви не вступили, повернуть при пред’явленні документів про зарахування до іншого ВНЗ).
Процедуру реєстрації в ізраїльських ВНЗ потрібно повторювати перед кожним семестром. На перше півріччя запис йде з лютого, на друге - з листопада. До заяви потрібно обов’язково прикладати квитанцію про оплату семестру. Якщо у студента виникли фінансові труднощі, він може взяти академічну відпустку і продовжити навчання через рік після припинення занять.

Стипендії - тільки іммігрантам

Освіта в Ізраїлі платна. Іноземці не можуть розраховувати на гранти уряду або муніципальних утворень. Фінансова допомога і пільги передбачені тільки для так званих «нових репатріантів» (іммігрантської молоді). Вони можуть безкоштовно отримати консультації щодо системи ізраїльської освіти і відвідувати мовні курси. Але найголовніше - у них є право на державну допомогу з оплати житла і навчання.
Матеріальна допомога надається тільки тим, хто розпочав вчитися не пізніше 18 місяців з дня прибуття в країну (період служби в Армії оборони Ізраїлю в цей термін не враховується) і вступу: на підготовчі відділення (до 22 років), на бакалаврат (до 26 років), в магістратуру (до 30 років).
Отримати допомогу від держави на наступний рік можна тільки у разі успішного завершення попереднього навчального року.

Університети

Університети Ізраїлю крім викладацької діяльності займаються ще й дослідницькою роботою. Причому кафедри ізраїльських ВНЗ прославилися не лише в областях іудаїки та міжнародних відносин на Близькому Сході, а й математики, фізики та біотехнологій.
Найсародавніший ВНЗ Ізраїлю - Ізраїльський політехнічний інститут - відомий дослідженнями в сфері інженерної справи, математики та природничих наук, науково-дослідний інститут ім. Х. Вейцмана - дослідженнями імунних систем, генетики рослин, цитології та ін., Єврейський університет (Єрусалим) - визнаний світовий центр вивчення іудаїки, ісламу і арабістики. Окрім цього у ВНЗ проводять розробки в галузі сільськогосподарських наук і біомедицини.
Фахівці університету ім. М. Бар-Ілана вивчають класичні єврейські тексти, релігійну практику, широкий спектр гуманітарних, соціальних та природничих дисциплін, математику та комп’ютерні технології.
Один з найбільших, університет в Тель-Авіві, проводить дослідження в галузі електроніки, інженерних систем, ядерної фізики, енергетики, надпровідників, фізики твердих тіл, охорони навколишнього середовища.
Університет Хайфи зосереджений на археології, дослідженні моря, історії європейського єврейства і взаєминах арабів і євреїв усередині Ізраїлю і на всьому Близькому Сході.
Нарешті, наймолодший університет ім. Д. Бен-Гуріона спеціалізується на сімейній медицині, досліджує пустелі (займається підготовкою кадрів для роботи в південному посушливому регіоні країни).

Що потрібно, щоб вступити до ВНЗ в Ізраїлі?

Кожен ВНЗ і факультет має свої правила вступу, але є вимоги, загальні для всіх:
атестат зрілості;
академічна довідка - для абітурієнтів з незакінченою вищою освітою;
достатній бал психометричного тесту - при вступі до університету та академічних коледжів (для кожного ВНЗ індивідуально);
досить високі підсумкові оцінки для тих, хто закінчив механіку і вступників на перший курс університету (для кожного ВНЗ індивідуальні);
достатній рівень івриту та англійської (для кожного ВНЗ індивідуально);
хороше знання математики (фізики) при вступі на технічні та наукові спеціальності.
Деякі ВНЗ і факультети проводять іспити на відповідність спеціальності, особисті співбесіди (на медицину, психологію), просять надати папку робіт, пройти перегляд або прослуховування (художні спеціальності).
Для вступу до університету на другий ступінь, як правило, досить надати диплом, що отриманий за кордоном, і продемонструвати гарне знання івриту та англійської. Приймальна комісія кожного факультету вирішує питання про прийом індивідуально.

Диплом обітований

Погляд на ізраїльську освіту від Євгена Кіндєєва, який деякий час жив в Ізраїлі і працював на механіко-інженерному факультеті університету ім. Бен-Гуріона
(м. Беєр-Шева).

 Університет в пустелі

В Ізраїлі до вищої освіти ставлення дуже серйозне. Це шанс прорватися, зробити кар’єру, підняти свій соціальний статус. Деякі ВНЗ входять в Топ-100 світових наукових центрів з різних галузей знань. Лідери ізраїльської вищої школи - це Техніон-Ізраїльський технологічний інститут в Хайфі, Тель-Авівський університет, Єврейський університет в Єрусалимі та Університет ім. Бен-Гуріона в місті Беєр-Шева.

Здав автомат - берись за книжки

Євреї-ізраїльтяни після школи зобов’язані відслужити в армії: дівчата - майже два роки, юнаки - три. Можливості для відстрочення є, але ними мало хто користується. Зрозуміло, що побігавши три роки з автоматом по горах або проїздивши цей час на танку, людина шкільну програму ґрунтовно забуває. Тому, демобілізувавшись, майбутні студенти наймають репетиторів. Є й друга проблема, що часто відстрочує вступ: за навчання в університеті треба платити, і платити багато, тому, якщо у молодої людини немає родичів, які допоможуть матеріально, їй доводиться спочатку заробляти.
Ось чому ізраїльські студенти - це не вчорашні сопливі школярі, а цілком зрілі люди, які знають, чого хочуть від життя, навіщо вони вступили в університет. І вчаться вони не за оцінки, а за знання.
На відміну від багатьох моїх нинішніх студентів у них немає мотивації списати, скачати відповіді через телефон, вони не чекають, що їм хтось там допоможе, - цього немає в принципі. Просто так вступити до інституту і п'ять років проваляти дурня - таке в Ізраїлі неможливо. По-перше, це дорого, по-друге, вчитися важко. Любителі легкого життя просто не вступають до університету, а відразу йдуть отримувати робочу спеціальність. І у професури ставлення до студентів інше. Ніяких заліків «за гарні очі». Професор - це професор, його завдання - оцінювати знання. Якщо він бачить, що знань немає, оцінка буде відповідна.

Гроші на бочку

Якщо ізраїльтянин хоче отримати вищу освіту, він продумує стратегію. Як правило, після армії рік-два-три працює, збирає гроші, потім йде вчитися. Буває, фірма оплачує навчання, якщо вона зацікавлена саме в цій людині. Можна взяти банківський кредит, але відсотки можуть виявитися вкрай високими, так що невідомо, чи зможеш ти потім розплатитися. Буває, що гроші закінчуються, тоді людина залишає університет, йде знову працювати офіціантом, прибиральником, доглядальницею, робітником на завод. Коли набирається достатня кількість прослуханих курсів, студент пише дипломну роботу і отримує першу вчену ступінь, що відповідає бакалаврові. Іноді люди вчаться і по 10, і по 15 років - як дозволяють кошти і життєві обставини.
Що стосується вартості навчання, то вона дуже залежить від спеціальності, від факультету, від курсів, які будуть взяті. У середньому рік навчання на перший ступінь коштує майже 10 000 шекелів, на другий - 12 500 шекелів, при тому, що мінімальна зарплата - 4000 шекелів на місяць. Медичний факультет - окрема пісня, це дуже дорогий, особливо відділення стоматології. Також потрібно передбачити бюджет на підручники та інші посібники.

Тель-Авівський університет
The Tel Aviv University. Ramat Aviv 69978,  Tel-Aviv, Israel
тел: 972-3-6408118
факс: 972-3-6409582
www.tau.ac.il
e-mail: osptau@post.tau.ac.il
Тель-Авівський університет виник в 1956 році в результаті об'єднання трьох навчальних закладів: Тель-Авівської школи права та економіки, Інституту природничих наук та Інституту іудаїзму.
При Тель-Авівському університеті діють 75 науково-дослідних інститутів, єдина на Близькому Сході астрономічна обсерваторія, Інститут насінництва зернових культур, зоосад з найбільшою в світі колекцією близькосхідної фауни і ботанічний сад з лабораторією з дослідження кореневої системи рослин. Розташована на території університету Бібліотека ім. Вінера - один з найбільших в світі центрів документації Катастрофи та антисемітизму. Всесвітню популярність отримав Музей діаспори
ім. Н.Гольдмана, що розташований тут.
В університеті є такі факультети: точних наук, природничих наук, медичний, гуманітарний, мистецтв, соціальних наук, управління бізнесом, інженерний.

Техніон - політехнічний університет в Хайфі
Technion. Registration and Admission Center, Technion City, Haifa 32000, Israel
Телефон: 972-4-8229129;
факс: 972-4-8324530 
www.technion.ac.il
E-mail: mailto:admiss@tx.technion.ac.il
Техніон був заснований в 1924 році. Спочатку Техніон замислювався як політехнічний інститут для підготовки інженерів різного профілю для потреб місцевої промисловості, що розвивається.
У Техніоні 19 факультетів, 40 дослідницьких центрів і 11 науково-дослідних інститутів. Серед студентів Техніона - репатріанти і безліч іноземних студентів більш ніж з 40 країн світу. Завдяки Техніону Ізраїль знаходиться на другому місці після Силіконової долини по концентрації старт-ар підприємств високих технологій і випереджає США за кількістю вчених та інженерів на душу населення.
У Техніоні навчання проводиться за п'ятьма основними напрямками: інженерні спеціальності, точні та природничі науки, архітектура, викладання технологічних і наукових дисциплін, медицина.

Хайфський університет
University of Haifa
Department of Overseas Studies
Haifa 31905 Israel
Сайт в Інтернеті:  http://www.haifa.ac.il   (іврит, англійська)
Телефон: 972-4-8240766;
факс: 972-4-8240391
e-mail: overseas@research.haifa.ac.il
Спочатку університет був створений для підготовки фахівців гуманітарного профілю та викладачів різних дисциплін в північному регіоні країни. У центрах, інститутах і лабораторіях університету ведеться дослідна і викладацька робота в найрізноманітніших галузях знань.
В університеті є такі факультети: гуманітарний, юридичний, педагогічний, математики і суспільних наук, соціальної допомоги та охорони здоров'я.

Університет ім. Давида Бен-Гуріона
Ben-Gurion University of Negev
POB 563, Beer Sheva 84105, Israel
www.bgu.ac.il 
Телефон: 972-8-6461144;
факс: 972-8-6472948
e-mail: OSP@bgumail.bgu.ac.il
В університеті 4 факультети (природних наук, інженерний, гуманітарний охорони здоров'я), школа управління, і безліч науково-дослідних інститутів. З 1973 Беєр-Шевський університет має ім'я Давида Бен-Гуріона в честь першого прем'єр-міністра Ізраїлю, який сприяв його створенню.

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!