s-osvita.com.ua ЖУРНАЛ «СУЧАСНА ОСВІТА» Статьи из журнала Обучение за границей Длительность предвузовского образования в разных странах мира, в годах


Шановні відвідувачі сайту!

Запрошуємо відвідати наш новий сайт OSVITA.IN.NET, де ви зможете ознайомитись з актуальними пропозиціями українських і закордонних університетів і не тільки ...

https://osvita.in.net

Отримуємо вищу освіту в країнах Балтії

Журнал «Сучасна освіта» №4 (квітень, 2017 рік)

Кожен абітурієнт розуміє, наскільки важливо отримати якісну вищу освіту. Але при цьому багато хто думає про США або про Англію.
Але ж є інші держави, правда, менш популярні. До таких можна віднести країни Прибалтики.
Освіта в країнах Прибалтики – це добротна європейська якість, сучасні технології навчання, європейський диплом, який визнається у всьому світі. Литва, Латвія і Естонія чудесним чином поєднують високі стандарти і дуже приємні ціни на навчання!

Вища освіта в Латвії

Навчання в ЛатвіїДоступ до університетів Латвії мають всі власники атестата про повну загальну середню освіту, проте умови прийому кожен університет встановлює самостійно. Це можуть бути вступні іспити (від 1 до 4 предметів), інтерв'ю або конкурс за балами атестату.

Система освіти в Латвії трохи відрізняється від української. Так, в університетах є чіткий поділ на академічні та професійні програми навчання.

Професійні програми розраховані на 2 роки, після чого студент отримує диплом 1 рівня вищої професійної освіти (також існує і другий рівень з тривалістю навчання не менше 4 років).

Академічні програми сконцентровані на вивченні фундаментальних і прикладних наук, і ведуть до отримання ступенів бакалавра (3-4 роки) і магістра (1-2 роки).

Навчання у ВНЗ Латвії базується на 10-бальній шкалі оцінювання.

У державних вузах вчать на латвійській мові, в приватних – і російською, і англійською. Вартість навчання становить в середньому 900 євро за семестр, ще 200 – 300 євро знадобиться на побутові витрати (житло, наприклад, обійдеться в 100 євро в місяць). До речі, іноземні студенти мають повне право підробляти (20 годин на тиждень): для цього треба взяти візу, посвідку на проживання (її зробить університет) та договір з роботодавцем і віднести в управління у справах громадянства і міграції.

Куди поступати?

 Ризький технічний університет (www.rtu.lv) – найстаріший університет Латвії. У РТУ навчається 14 500 студентів, яких навчають 750 викладачів. Диплом цього вузу визнає Євросоюз, США, Канада, Китай, Росія, Україна, Білорусь і всі інші країни, які підписали Лісабонську конвенцію. Навчання коштує 1380 – 1550 євро в рік. У вузі навчається багато іноземних студентів – росіян, французів, німців, італійців, іспанців, турків, узбеків, ліванців, індусів, китайців і навіть американців з австралійцями.

 Ризький університет імені Паула Страдіня (www. rsu.lv) – найдорожчий медичний вуз Латвії. Він займає перші місця у всіх рейтингах якості освіти, тому що пропонує кращі програми. Коштує медична освіта недешево: перші два роки – 8 тисяч євро за рік, ще чотири – по 10 тисяч. В університеті 40 різних програм і 8 факультетів. Один з них, до речі, закінчив попередній президент Латвії Валдіс Затлерс.

 У Латвійському університеті ( www.lu.lv/eng/), найбільшому вузі, найкраще викладають право – за тими ж рейтингами якості освіти. Вартість – 1700 – 2100 євро в рік. А ще у університету є двосторонні угоди про співпрацю з 104 університетами в 37 країнах – це значить, що на один семестр ви зможете в один з них поїхати.

 Балтійська міжнародна академія (http://bsa.edu.lv) – одна з нових вищих навчальних закладів, заснована в 1992. Тут навчається 4500 студентів, 450 – іноземців. З 300 викладачів 100 – професори і доктори наук! Навчання коштує від 670 до 925 євро за семестр і проходить за програмою Eurolingua, тобто мультилінгвальної: якщо вступаєте на російський потік, значить 75% предметів будуть російською мовою, інші –  латвійською та англійською. Та ж система з англійським і латвійським потоками. Іноземною мовою можна вибрати англійську, німецьку, французьку, іспанську та шведську.

 Вища школа бізнесу  Turiba (http://www.turiba.lv/lv/) – одна з провідних в Північній Європі. На чотирьох її факультетах (юридичному, громадських відносин, міжнародного туризму та управління підприємницькою діяльністю) вчиться 5500 студентів. Вартість навчання – 2260 євро за рік, але є особливість – в Turiba діє система подвійного диплому. Певний час студенти вчаться тут, певний – в якомусь із шести співпрацюючих вузів (у Франції, Великобританії або на Тайвані) – і отримують два дипломи!

План вступу до латвійського ВНЗ

 Вибрати вуз, зайти на його сайт і написати їм e-mail: документи і дати вступу в кожного індивідуальні. Прийом документів – в середині липня.
 Засвідчити шкільний атестат в центрі академічної інформації Міністерства освіти і науки Латвії, Міністерстві закордонних справ або посольстві Латвії в Україні.
 Зібрати документи: атестат, паспорт з візою, фотографію 3х4, 10 латів (за оформлення паперів), приїхати до вузу, укласти договір, заплатити за півроку навчання і записатися на місце в гуртожиток.

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

http://izm.gov.lv – Міністерство освіти Латвії.
http://www.studyinlatvia.lv/ – портал про освіту в Латвії.
http://www.aiknc.lv/lv/list.php – список акредитованих латвійських вузів.


Джерело: http://www.kp.by

Вища освіта в Естонії

Тартуський університет, ЕстоніяЕстонія входить в ЄС і в Європейський ENIC / NARIC. Дипломи про вищу освіту, отримані в Естонії, визнаються всіма країнами Європейського союзу. В організації освіти Естонія дотримується Болонського процесу: бакалавр (3 роки) – магістр (2 року) – доктор (4 роки). Після закінчення естонського університету студент отримує єдиний європейський сертифікат фахівця, з яким можна працювати за фахом по всьому Євросоюзу. Система вищої освіти Естонії об'єднує 6 державних і 3 приватних університети.

Головним вузом країни залишається Тартуський університет, найбільший державний і єдиний класичний університет Естонії. Заснований в 1632 р, Тартуський університет входить сьогодні до числа 600 кращих університетів світу за даними рейтингу Times Higher Education – QS World University Rankings (2009).

Таллінський університет (засн. у 2005 році) є найбільш швидкозростаючим університетом країни і спеціалізується на соціальних і гуманітарних науках. Іноземні студенти можуть вчитися не тільки англійською, а й російською мовою з поступовим переходом на англійську або естонську. До складу університету входить також Балтійська школа кінематографії та ЗМІ.

Таллінський технологічний університет (засн. в 1918 р.) спеціалізується не тільки на викладанні технічних та інженерних дисциплін, але пропонує також програми в області бізнесу і міжнародних відносин.

Інші державні вузи: Естонська академія мистецтв, Естонська академія музики і театру, Естонський університет природничих наук.

Estonian Business School (засн. в 1988 р.) є першим приватним вузом Естонії і спеціалізується на бізнес-освіті.

Комерцію можна також вивчати в Mainor Business School – ще одному приватному вузі, який також знаходиться в Талліні.

Програми навчання на англійській

Сьогодні вузи Естонії пропонують понад 100 програм з англійською мовою навчання на ступінь бакалавра, магістра та доктора. У літню пору можна обрати літні програми, як в Талліні, так і в Тарту. Це відмінний спосіб ближче познайомитися з країною і з університетами.

Вартість навчання та проживання

Вартість навчання в Естонії різна і залежить від обраного напрямку і особливостей певного вузу. Варто зауважити, що в державних навчальних закладах навчання в Естонії для українців має нижчу вартість в порівнянні з приватними вузами. До того ж, у багатьох державних вузах є кілька безкоштовних місць, призначених спеціально для іноземців.

Якщо студент не отримав стипендії на безкоштовне навчання від естонської держави або самого університету, то вартість навчання знаходиться в межах від 1400 до 4000 євро на рік. Середні витрати на проживання для іноземних студентів становлять 300-500 євро на місяць.

Стипендії для іноземних студентів

Існує кілька схем отримання стипендії українськими студентами на навчання в Естонії, особливо на ступінь магістра і доктора. Однією з них є навчання за програмою, звідзначеною Національним знаком якості, або в рамках програми Erasmus Mundus. Існує програма підтримки споріднених народів, гранти на проведення короткострокових досліджень, вивчення естонської мови і культури, та ін. Самостійно вузи пропонують стипендії на навчання, засновані на академічних успіхах студентів. І, нарешті, студенти, які навчаються в магістратурі і докторантурі, отримують щедру підтримку через програму DoRa від структурних фондів ЄС.

Робота під час навчання

Працювати іноземним студентам під час навчання дозволяється, якщо, звичайно, це не заважає заняттям. На додаток до дозволу на проживання з метою отримання освіти іноземний студент з-за меж ЄС повинен також звернутися за дозволом на роботу. Стажування, яка є частиною програми навчання, не вимагає отримання дозволу на роботу.

Отримання візи

Щоб отримати візу, необхідно подати стандартний набір документів, який включає в себе запрошення з навчального закладу з підтвердженням зарахування студента на освітню програму, в одне з консульств Естонської Республіки.

Джерело: http://www.znanie.info


Вища освіта в Литві

Вища освіта в Литві, литовські університетиНавчання в Литві цілком доступне для українців, але система освіти має свої нюанси. За аналогією з Латвією, тут освіта ділиться на Професійну і Вищу.

На професійну приймаються абітурієнти з повною загальною середньою освітою, віком 18-19 років. Тривалість навчання – 1-2 роки, залежно від складності обраної професії.

Вищу освіту здобувають в академіях, університетах, семінаріях та колегіях. Основний термін навчання – 3,5-4,5 років з присвоєнням ступеня бакалавра. Після цього стає доступним навчання на магістратурі (1,5-2 роки).

Навчальний рік в Литві ділиться на семестри. Академічний рік зазвичай починається у вересні і триває до середини червня, навчання триває 9 місяців.

Повний список ступенів і кваліфікацій:

  •  учень старших класів,
  •  учень професійної школи,
  •  бакалавр (ВА, BSc),
  •  магістр (MA, MSC), ліцензіат,
  •    дипломований фахівець,
  •  докторант, аспірант (std. Doct.).

Литва може пишатися добре розвиненою системою освіти і великим вибором навчальних закладів – в країні діють 47 вищих навчальних закладів та 19 науково-дослідних інститутів. Здобувши середню освіту, можна продовжувати навчання в університетах або коледжах.

Крім університетів в систему вищої освіти в Литві входять неуніверситетські вищі навчальні заклади, наприклад, коледжі або вищі школи. Неуніверситетські вищі навчальні заклади надають лише перший академічний ступінь (бакалавр). Навчання ділиться на три ступені: бакалаврат, магістратуру та докторантуру. Від ступеня залежить тривалість навчання. Дипломованими фахівцями стають, закінчивши очне або заочне навчання.

Обсяг програми навчання оцінюється за європейською системою перенесення кредитів (European Credit Transfer System – ECTS). Одночасно студент може вивчати кількість предметів, прирівняну до 60 кредитів ECTS. Бакалаврат підрозділяється на професійний і звичайний. Студент, який бажає отримати диплом бакалавра, повинен зібрати 180-240 ECTS кредитів. Обсяг (тривалість) окремого навчання в докторантурі встановлює уряд Литовської Республіки. Студент, який прагне отримати диплом магістра, повинен зібрати 90-20 ECTS кредитів.

У литовських ВНЗ іноземцям пропонується отримання ступеня бакалавра або програми безперервного (без поділу на ступені) навчання за наступними напрямками: бізнес, біологія, будівельна інженерія, ветеринарна медицина, гуманітарні науки, догляд за хворими; отримання ступеня магістра в сфері інформатики, управління, економіки, будівельної інженерії. Також пропонуються об'єднані програми навчання: по дві в університеті ім. Миколаса Рьомеріса і в Вільнюському університеті, по одній в коледжі соціальних наук і в університеті ім. Вітаутаса Великого. У Литві з кожним роком розширюється вибір програм навчання на іноземних мовах. ВНЗ оновлюють програми навчання (для часткового/кредитного навчання), частина з них адаптована для іноземців. Навчання ведеться англійською, російською та польською мовами.

Як вступити іноземцю в литовський ВНЗ?

При вступі до литовського ВНЗ першим кроком є оцінка та визнання отриманої освіти. Експерти встановлюють, чи дає наявна освіта право вступати на вибране навчання відповідного ступеня в конкретній вищій школі Литви. Якщо людина отримала освіту за кордоном і вирішила вступати в Литві, їй необхідно зробити наступні дії:

  •  звернутися в Центр оцінки якості навчання (далі – SKVC) для оцінки та академічного визнання освіти, отриманого за кордоном;
  •  подати заяву в обраний ним ВНЗ;
  •  здати залік з литовської мови (якщо обрана програма навчання на литовській мові);
  •  скласти вступні іспити (якщо такі передбачені);
  •  своєчасно подати до ВНЗ необхідні документи.


Фінансування навчання

Звичайно, одне з найбільш актуальних питань перед вступом на навчання в іншій країні – фінансування. У Литві передбачені різні можливості фінансування навчання, його можуть надати литовська держава або міжнародні програми.

Загальний список литовських ВНЗ представлений в інформаційній системі AIKOS: http://www.aikos.smm.lt.

Джерело: http://www.olitve.ru

Навчання в Прибалтиці надає якісні знання та відмінні перспективи, але поки що привертає незаслужено мало уваги серед українських студентів.

07 122 2016ДОРОГІ АБІТУРІЄНТИ І ВИПУСКНИКИ ШКІЛ!

Вас вітає довідково-інформаційний портал
СУЧАСНА ОСВІТА В УКРАЇНІ І ЗА КОРДОНОМ!

Підпишіться у формі підписки (див. нижче), щоб завантажити безкоштовно журнал «Сучасна освіта», в якому навчальні заклади запрошують докладніше дізнатися про набір абітурієнтів і правилах прийому.

Журнал висилається безкоштовно на е-мейл в цифровому форматі.

Ніякого спаму! Увага! Ми не зможемо доставити пошту на домени .ru!